Masaüstü Yayıncılığa Giriş

Sözlü iletişimden yazılı iletişime, matbaanın bulunmasından baskı tekniklerine, bilgisayarın icadından internet teknolojisine kadar iletişim alanında meydana gelen tüm yenilikler ve gelişmelerin temel amacı herhangi bir konuda birilerine bir mesaj iletme kaygısıdır .Bu kaygı zaman içerisinde, iletme kaygısı olmaktan çıkarak içerik kaygısına dönüşmüştür .İçeriğin çeşitli çizimlerle, görsellerle, resimlerle süslenmesi iletilen içeriklerin daha anlaşılır, daha akılda kalır ve daha etkileyici olması amacıyla kullanılmıştır .Ancak yazı ve görsellerin uyum içerisinde bir arada kullanımı ancak bilgisayarların kullanıma sokulmasıyla birlikte bir sistematiğe oturtulmuştur .Burada söz konusu olan sistematik ise masaüstü yayıncılık kavramının ortaya çıkmasını sağlamıştır .

Masaüstü Yayıncılık

Masaüstü yayıncılık; baskıya hazırlık amacıyla baskı öncesi tüm çalışmaların masaüstüne yerleştirilmiş üretim araçlarıyla yapılması ve basımı yapılacak ürünün film aşamasına getirilerek baskıya hazırlanması şeklindeki yayım üretim biçimine verilen genel bir addır .

Geleneksel Medyadan Yeni Medyaya Geçiş Süreci

Bilgisayar ve internet teknolojileri, dünyada “bilgi çağı’’, “enformasyon toplumu’’ gibi farklı isimlerle adlandırılacak yeni bir dönemin başlangıcı oldu.

Bu dönem geleneksel medyanın içinden “yeni medya’’ olarak tabir edilen yeni ve farklı bir medya anlayışının ortaya çıkmasına neden oldu.

Geleneksel medya ile yeni medya arasındaki en temel farklar; kitlesizleştirme, eş zamansızlık ve etkileşimdir.

Örneğin Geleneksel medya araçlarından biri olarak televizyon kanalları belirli bir kişi ya da gruplara yönelik yayın yapmazlar. Yayınlarına ilişkin program akışlarını kendi amaçları doğrultusunda belirlerler ve yayın içeriklerinde de üretenlerden hedef kitlelere doğru bir bilgi akışı söz konusudur. Bireyler ne yayınların içeriklerine ne de gün ve saatlerine müdahâle edemezler. Buna karşın, yeni medya araçlarından biri olan Youtube'da izleyicilere birtakım görsel içerikler sunmaktadır. Ancak burada izleyici ne izleyeceğine, ne zaman izleyeceğine kendisi karar vermekte; içeriğe ilişkin yorum ve eleştiri yapabilmekte, dilerse bu içeriği başkaları ile paylaşabilmektedir.

Masaüstü Yayıncılığın Genel Özellikleri

Masaüstü yayıncılık kavramı dünyada ilk olarak 1984 yılında kullanılmaya başlandı.

Ülkemizde ise masaüstü yayıncılık, ilk olarak 1989 yılında uygulama alanı bulmuştur.

Masaüstü yayıncılığın genel özellikleri; geleneksel yayıncılıktaki gerekli olan zaman ihtiyacını minimuma indirir; geleneksel yayıncılıkta insana dayalı olan işgücü ihtiyacının yerini bilgisayarlar alır; geleneksel yayıncılıkta üretim süreçleri için gerekli olan mekânsal ortam ihtiyacını tek bir masa ve bilgisayar karşılar; yayıncılık faaliyetleri için gerekli olan ekonomik giderleri en aza indirir.

Masaüstü Yayıncılık Süreçleri

Masaüstü yayıncılıkta ilk aşama, herhangi bir yayımın basımına ilişkin bir fikrin oluşturulmasıdır.

İkinci aşamada, yayım içeriğine ilişkin oluşturulan fikir bilgisayara geçirilir.

Üçüncü aşama, bilgisayara aktarılan materyaller aracılığıyla yayımın oluşturulması aşamasıdır.

Son aşama baskı aşamasıdır. Tasarlanan yayımın baskı ve ciltleme işlemleri yapılarak hedef kitleye sunulur.

Masaüstü Yayıncılık Araçları

Masaüstü yayıncılık sistemini oluşturan araçlar; donanım (hardware) ve yazılım (software) olmak üzere iki gruptan oluşmaktadır.

Donanım; bilgisayar, yazıcı ve tarayıcı gibi sistemin elektronik ve mekanik parçalarıdır.

Yazılım ise donanımı harekete geçiren unsurlar olarak programlardır.

Masaüstü Yayıncılıkta Yeni Yönelimler

Bugün yakınsama ya da yöndeşme kavramları ile açıkladığımız; yayıncılık, basılı yayıncılık, telekomünikasyon ve tüketici elektronik teçhizatının bir araya gelmesi yani; bilgisayar, dizüstü bilgisayar, tablet ya da cep telefonlarının hep tek bir araç hem de bu araçların hepsi olarak iş görmesi dijital yayınlara ulaşma noktasında önemli bir seçenek sunmaktadır.

Masaüstü yayıncılık alanında yaşanan değişim ve dönüşümler sadece gazete, dergi gibi süreli yayımlarla sınırlı kalmayıp, kitaplardan videolara ve televizyonlara kadar kitle iletişiminin hemen her alanına yönelik üretilen içerikleri kapsayacak şekilde genişlemiş durumdadır.