Kapsamlı Gelir Tablosu

Kapsamlı Gelir Tablosu

Gelir tablosu, bir işletmenin belli bir faaliyet dönemine ait gelirleri ve bu gelirleri elde etmek için katlanılan giderleri ve bunlar sonucunda oluşan kâr veya zararı gösteren finansal tablodur. İşletmede her faaliyet dönemine ait finansal performansın kâr/zarar şeklinde bir göstergesi olması sebebiyle bu tablo, “Finansal Performans Tablosu” olarak da adlandırılmaktadır.

TMS 1: Finansal Tabloların Sunuluşu Standardı'nda, gelir tablosu için sunulacak olan kalemlerin kapsamı genişletilerek “kapsamlı gelir tablosu” ifadesi kullanılmaktadır.

Kapsamlı gelir tablosu, işletmenin belli bir dönemde elde ettiği; ancak kâr ya da zarar kalemlerinde gösteremediği bazı gelir ve gider unsurlarının tabloda yer almasını mümkün kılan, mevcut gelir tablosundan daha geniş bir finansal tablo olarak tanımlanabilir.

Kapsamlı Kâr/Zararın Boyutu

Kapsamlı kâr/zararın üç önemli boyutu bulunmaktadır. Bunlar; ekonomik kâr, ortaklar dışı değişim ve gerçekleşmiş/gerçekleşmemiş kazanç veya zararlardır.

Kapsamlı Gelir Tablosunda Sunulacak Bilgiler

Geleneksel gelir tablosunda yer alan ve “Dönem Net Kârı/Zararı” olarak sunulan tutar içinde, işletmenin özkaynaklarının değerindeki değişimlerin etkileri tam olarak takip edilememektedir. Kapsamlı gelir tablosu ise geleneksel gelir tablosunun bu yöndeki eksikliğini gideren işletmenin faaliyet durumunu daha gerçeğe uygun raporlayan bir tablodur.

Kapsamlı kâr, sermaye artışı ve kâr payı dağıtımı dışında özsermayede ortaya çıkan tüm değişimleri kapsamaktadır.

Kapsamlı Gelir Tablosunun Unsurları

Kapsamlı gelir tablosunda hem dönem boyunca faaliyetlerden elde edilen net kâr/zarar (önceki gelir tablosunda sunulan bilgiler) hem de diğer kapsamlı gelirin raporlanması gerekmektedir. Kapsamlı gelir, ortakların ortak olmaları sebebiyle ortaya çıkan işlemler dışındaki işlem ve diğer olaylar sonucu belirli bir dönemde özkaynaklardaki değişimdir. Toplam kapsamlı gelir, kâr ya da zararın ve diğer kapsamlı gelirin bütün bileşenlerini kapsar.

Diğer Kapsamlı Gelir Unsurları

Özkaynak içerisine yansıtılan kâr veya zararlar “diğer kapsamlı gelir” olarak isimlendirilmektedir. Başlıca diğer kapsamlı gelir unsurları; maddî ve maddî olmayan duran varlık yeniden değerleme artışları, kur değişim etkileri, aktüeryal kazanç ve kayıplar, finansal varlık değerleme farkları ve türev ürün değerleme farklarından oluşmaktadır.

Kapsamlı Gelir Tablosunun Düzenlenme Biçimleri

Kapsamlı gelir tablosu; tek tablo yaklaşımı veya iki tablo yaklaşımı olacak şekilde iki şekilde düzenlenebilir.

Kapsamlı Gelir Tablosunun Bölümleri

Kapsamlı gelir tablosunda; “Sürdürülen Faaliyetler Bölümü”, “Durdurulan Faaliyetler Bölümü” ve “Diğer Kapsamlı Gelirler” yer almaktadır.

“Sürdürülen Faaliyetler Bölümü” esas faaliyetler ve ticari faaliyetler ile ilgili olup bu faaliyetlere ait “pazarlama, satış ve dağıtım giderleri”, “genel yönetim giderleri”, “araştırma ve geliştirme giderleri”, “diğer faaliyet gelirleri” ile “diğer faaliyet giderleri” gibi kalemleri kapsamaktadır.

"Durdurulan faaliyetler" kısaca, bir işletmenin elden çıkarılan veya satış amacıyla elde tutulan olarak sınıflandırılmış olan işletme birimidir.

"Diğer kapsamlı gelir bölümü" ise; özkaynaklarda artış veya azalışa sebep olan kalemlerdir.