Talaşlı Üretim Yöntemleri
Ham maddenin kullanım yeri ve amacına göre uygun geometriye getirilmesi için gerekli ve yeterli teknolojik yöntemler vasıtasıyla yapılan işlemlere imalat (üretim ) denir.
Talaşlı imalat, bir maddeyi kesici takım vasıtasıyla istenilen boyutlara talaş kaldırma yöntemiyle getirme işlemidir. Bu işlem sırasında malzemeden ayrılan kısma talaş denir.
Talaşlı imalat (üretim) ; tasarlanmış bir iş parçasının standartlara uygun olarak projelendirilmiş teknik resmi referans alınarak, parça üzerinden farklı şekil ve büyüklüklerde talaş kaldırılarak istenilen geometrik şekli verme işlemidir.
İşlenmiş bir parçaya dönüştürmek için işlenmemiş bir parçanın biçimini ve boyutlarını, parçanın kendisini ya da takımı harekete geçirerek değiştirmeye yarayan makinelere takım tezgâhı denir.
Katı malzemede talaşlı üretimin yapıldığı sistemlere takım tezgâhı denmektedir. İş arabası, motorlar, kontrol panelleri ve soğutma ünitesi olmak üzere dört temel elemandan oluşmaktadır.
Tornolama, frezeleme, planyalama, vargelleme, delik delme, taşlama, broşlama, honlama, lepleme ve kesme işlemleri temel talaş kaldırma yöntemlerindendir ve imalat sanayinde sıkça kullanılmaktadır.
Parçaya kesici alet yönünde bir hareket vererek talaş kaldırmaya tornalamak , bu işlemleri yapan tezgâhlara da torna tezgâhları denir.
İşlenecek parçanın ileri geri hareketiyle freze çakısının kesme işlemi yapmasına frezeleme denir.
Planya tezgâhı, genellikle tablasına tespit edilen bir mengeneye bağlanan işlerin düzlem yüzeylerini işlemeye, kavisli yüzeyler ve çeşitli kanalları açmaya yarar.
Tekerlek biçimli taş denen takımların yapısında bağlanmış olarak bulunan genellikle sert, aşındırıcı parçacıkların hareketi ile aşındırarak malzeme kaldırma işlemine taşlama denir.
Honlama ve lepleme yöntemleri, doğrudan tek başlarına kullanılmaktan ziyade, diğer talaşlı veya talaşsız imalat yöntemleri ile oluşturulmuş yüzeylerin kalitesini artıran tamamlayıcı yöntemlerdir.
Talaşlı üretim yöntemleri ile farklı geometride parçalar üretilebilir yani her yöntem farklı özelliklere sahiptir. Bir parça, işlenecek geometri müsade ettiği sürece, birden fazla yöntem kullanılarak veya yöntemler birbiri yerine kullanılarak işlenebilir.
CNC sistemleri son dönemdeki teknolojik gelişmelerin imalat sektöründeki önemli bir sonucudur. Seri ve ucuz üretim için sıkça tercih edilmeye başlanmıştır. Yüksek malzeme hassasiyeti ve işçilik kalitesi nedeniyle hemen hemen tüm sektörlerde kullanılmaktadır. Bu alandaki gelişmeler ve ilerlemeler tüm hızıyla devam etmektedir.