Maden İşyerlerinde Asgari Şartlar

Maden işyerlerinin organizasyonunda çalışanların sağlık ve güvenliğini tehlikeye atmamak için tehlikelere karşı yeterli koruma sağlanacak şekilde organize edilmelidir. Tehlikeli veya atık maddeler kontrol altına alınarak veya işyerinden uzaklaştırılarak işyerinin düzenli olması sağlanmalıdır.

Organizasyon

Denetleme ve gözetim

Maden işyerlerindeki çalışanların iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması bunun için gerekli denetleme ve gözetimin yapılması için yeterli deneyime sahip yetkililer, işveren tarafından atanır.

Güvenilir Çalışma Yöntemleri

Bütün işyerlerinde, çalışmaların güvenli olabilmesine yönelik yöntemler uygulanmalıdır.

Sağlık ve Güvenlik Dokümanı (SGD)

Sağlık ve güvenlik dokümanında, çalışan elemanların olağan ve olağanüstü durumlarda güvenliğini ve sağlığını koruyacak tüm tedbirlerin bulunması işveren tarafından sağlanır.

Elektrikli ve Mekanik Donanımlar

Buharların, gazların veya buharlaşabilen sıvıların tutuşarak yangın veya patlama riski oluşturacağı bir ortamda kullanılacak donanımlar ortama uygun özelliklere sahip olmalıdır.

Yeraltında mevcut tesis ve aygıtları aşırı gerilime karşı korumak için gerekli tedbirler yer üstünde alınmalıdır.

Tesisler ile elektrikli ve mekanik donanımların bakım, kontrol, onarım ve testlerinin yetkilendirilmiş kişiler tarafından belirli aralıklarla yapılmasını sağlayacak bakım planı yapılır.

Tehlikeli Maddeler

Patlayıcı Madde ve Ateşleyiciler

Patlayıcı ve ateşleyici malzemelere ait depolama, taşıma ve kullanma yetkisi ateşleyicilere aittir.

Radyoaktif ve Kimyasal Maddeler

Çalışanların sağlığı ve güvenliğinin sağlanması amacıyla, kimyasal maddelerin kullanıldığı çalışmalarda Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği hükümleri ile Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Tedbirleri Hakkında Yönetmelik hükümleri dikkate alınır.

Yollar ve Nakliyat

Ulaşım yolları, çalışanların güvenli bir şekilde çalışma bölgelerine ulaşabilmeleri ve acil durumda güvenli ve hızlı ve şekilde bu yerleri terk edebilmek amacı ile yapılır.

Tehlikeli Alan Çalışmaları

Tehlikeli alanlar herkesin görebileceği bir şekilde işaretlenmeli, lüzum görülmesi halinde etrafı engellerle çevrilmelidir. İmdat Çıkışları ve Kaçış Yolları

Arama, Kurtarma, Tahliye

Herhangi bir acil durumda, arama, kurtarma ve tahliye konusunda deneyimli olan yeterli sayıda destek elemanı görevlendirilmelidir.

Güvenlik Tatbikatları

Acil durum planları işyerlerinde altı ayda bir yenilenir, acil durum donanımlarının kullanılması veya işletilmesi, acil durumlarda özel görevi bulunan çalışanların eğitim ve becerilerinin kontrol edilmesi amacı ile en geç altı ayda bir tatbikatlar yapılır.

İlk Yardım

Yapılan işin özelliklerine uygun olarak çalışma şartlarının gerektirdiği her yerde, uygun bir şekilde işaretlenmiş ve kolay ulaşılabilir yerlerde bulundurulan ilk yardım donanımları bulundurulur.

Fiziksel Etkenler

Tabii ve Suni Aydınlatma

Çalışanların sağlık ve güvenliğinin korunması için işyerlerinin mümkün olduğunca tabii ışık alması sağlanır.

Gürültü, Titreşim, Toz

Çalışanların, ortamın gürültüsü, titreşimi ve tozunun zararlı etkilerinden korunması için Çalışanların Gürültü İle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik ile Çalışanların Titreşimle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik ile beraber Bakanlıkça çıkarılan tozla mücadeleyle ilgili mevzuat hükümleri dikkate alınmalıdır.

Yerüstü Yardımcı Tesisleri

Zemin, Duvar, Tavan, Çatı

İşyerlerinin zemini düz olmalı tehlikeli eğimler, engel ve çukurlar olmamalıdır. Çalışma Yeri Boyutları, Hava Hacmi ve Çalışma Yerinde Hareket.

Pencere, kapı ve girişler

İşyerlerine ait pencere, tavan ve havalandırma donanımları güvenli bir şekilde açılıp kapanacak tarzda olmalı, açık olduklarında herhangi bir tehlike oluşturmayacak şekilde yerleştirilmeli, kolayca sabitleştirilmesi yapılabilmelidir.

Havalandırma

Çalışma yerlerinde mutlaka yeterli temiz hava bulunması sağlanmalıdır.

Ortam Sıcaklığı

İş yerlerinde bulunan soyunma, dinlenme ve bekleme yerleri, duşlar ve tuvaletler, yemekhane ve kantinler ve ilk yardım odalarının sıcaklığı kullanım amacına uygun olmalıdır.

Dinlenme Yerleri

10 ve daha fazla kişinin çalıştığı işyerlerinde veya yapılan işe bağlı olarak gerekli durumlarda işyerlerinde uygun dinlenme alanları oluşturulur.

Soyunma Bölümleri

Çalışanların için, içinde oturma yerleri de bulunabilecek yeterince geniş alana sahip, kolaylıkla ulaşılabilecek yerlerde çalışanlar için çalışma saatleri içinde elbiselerini koyabilecekleri kilitli dolapları bulunan soyunma bölümleri hazırlanır.

Lavabo ve Duşlar

Gerekmesi halinde işyerlerine kadın ve erkek çalışanlar için uygun yerlere ayrı ayrı duş tesisleri yapılır.