Lojistikte Bilgi Yönetimi

Lojistik ve Tedarik Zinciri Operasyonlarında, Bilgi ve Teknolojisi Kullanımının Amaçları

1) (Veri toplamak)

2)(Veriye erişmek)

3)Ortaklarla ortak çalışabilmektir

Veri, Enformasyon ve Bilgi

“Veri”, bir ifadenin ham halidir ve kendi başına “anlamı” yoktur. Veri üretildikten veya toplandıktan sonra bir platforma girilir ve veri artık bir anlam kazanır, artık “enformasyon” halini almıştır ki bu verinin kategorize edilmiş ve hesaplanmış hali olabilir. Elimizdeki enformasyona, kurum kültürü ve tecrübemizi kattığımızda bu artık bir “bilgi” haline gelir.

Web Server Mimarisi

Piyasada kullanılan web uygulamaları, genel olarak İstemci/Sunucu (Client - Server) şeklinde mimariye sahiptir. Yazılım uygulamasına ait kodlar, “application server” tarafında çalışır. Server genelde bir ağ üzerindedir ve ağ üzerinden çok sayıda terminale veri dağıtımı yapabilir. Web Server (web sunucusu), Application Server (uygulama sunucusu) ve Database Server (veri tabanı sunucusu) yer alır.

Veri İletişim Teknolojileri

Enformasyon sistemlerini doğru çalıştırabilmek için gerekli verilerin uygun formatta toplanması, ilgili veri tabanına iletilmesi ve işlendikten sonra da, ilgili kullanıcı noktalara iletilmesi gerekmektedir. Bunu sağlayan pek çok teknoloji mevcuttur. Lojistik alanında karşımıza çıkan geleneksel ve yükselen trend olan teknolojiler: Cloud, IoT, M2M, XML, EDI, Blockchain gibi teknolojiler

Veri Toplama Teknolojileri

Yazılımları işletecek temel verileri girişini kolaylaştıran pek çok destekleyici teknoloji mevcuttur. Bunlardan bazıları: Barkod, Karekod, RFID (Radyo frekanslı kimliklendirme), Sesle Toplama, Işıkla Toplama, Dron (İHA), Artırılmış Gerçeklik (AR), Sensörler, Robotlar, GPS ve Navigasyon

Yazılımlar1- Veri İşleme

Toplanan verilerin girildiği işlendiği, hesaplamalar ve planlamaların yapıldığı ve üzerinden raporlamaların yapıldığı farklı amaçlara göre özelleşmiş işletme yazılımları, lojistik sektöründe oldukça fazla kullanılmaktadır. Bu : yazılımlarının belli başlıları: ERP (Kurumsal Kaynak Planlama), MRP (Malzeme İhtiyaç Planlama), CRM(Müşteri İlişkileri Yönetimi), SRM (Tedarikçi İlişkileri Yönetimi), WMS (Depo Yönetim Sistemi), TMS (Nakliye Yönetim Sistemleri), CLO (Araç Yükleme Yazılımları), YMS (Garaj Saha Yönetimi)

Yazılımlar2- Veri Analizi ve Analitiği

Önceki bölümde açıklanan “veri işleme” yazılımları ile veriler sisteme girildikten sonra, daha karmaşık kararların ve raporların alınması için, ilave üst seviye çözümlere ihtiyaç duyulur. Bu analizleri yapabilen, farklı amaçlarda kullanımları ile ön plana çıkan yazılım türleri: SNO (Stratejik Ağ Optimizasyonu), Simülasyon, İş Zekâsı (BI), Büyük Veri, Gelişmiş Analitikler, APS (Gelişmiş Planlama ve Çizelgeleme)

Endüstri 4.0 ve Diğer Teknolojiler

Endüstri 4.0 yani 4. Sanayi devrimi, Alman hükümetinin piyasaya sürdüğü, sanayiyi geleneksel teknoloji, iletişim ve kapasite sınırlarının ötesinde gelişmeye iten küresel imalat sektörüne bir eylem çağrısıdır. Endüstri 4.0, dördüncü sanayi devrimi, dijitalleşmeye doğru olan harekettir. Konu kapsamında kullanılan karşımıza çıkabilecek daha önceki bölümlerde listelenmemiş gelişmiş teknolojiler: Dijitalleştirme, Akıllı Fabrika, Siber - Fiziksel sistemler, Otonom Araçlar ve Robotlar, 3D Yazıcılar, Yapay Zekâ (AI), Robotik Süreç Otomasyonu (RPA), Dijital Tedarik Zinciri İkizi, Siber Güvenlik olarak sayılabilir.