Lojistik Yönetimi

Lojistik, taşımacılık ve depolama ana faaliyetleri ile paketleme, katma değerli hizmetler, gümrük, sipariş yönetimi, stok yönetimi, sigorta, muayene ve gözetim tamamlayıcı faaliyetlerinden oluşan bir fonksiyondur.

Lojistik ürünleri ihtiyaç duyulduğu yerde doğru zamanda, doğru miktarda, doğru doküman ile hasarsız bir şekilde bulundurma işid

Taşımacılık Yönetimi

Taşımacılık (Nakliye); ürünlerin/yüklerin belirli bir sevk nokta/larından alınıp belirli bir teslim nokta/larına belgeli olarak götürülmesi/taşınmasıdır. Yolcu ve yük taşımacılığı ayrı özelliklere sahip olup yük taşımacılığı lojistik kapsamına girmektedir.

Temel taşımacılık sistemleri (modları); 1) Karayolu Taşımacılığı, 2) Denizyolu Taşımacılığı, 3) Demiryolu Taşımacılığı, 4) Havayolu Taşımacılığı, Boru Hattı Taşımacılığı ve Karma Taşımacılıktır.

Karma taşımacılık aynı ürün/yükün iki veya daha fazla taşıma modu kullanılarak yapılan taşımacılık şeklidir ve beş farklı uygulama şekli vardır: Çok Modlu Taşımacılık, Intermodal Taşımacılık, Kombine Taşımacılık, Optimal Taşımacılık ve Senkromodal Taşımacılıktır.

Karma taşımacılıkta en çok raslanan kombinasyonlar; Karayolu - Demiryolu Taşımacılığı (RO -LA), Karayolu -Denizyolu Taşımacılığı (RO- RO), Karayolu -Havayolu Taşımacılığı ve Demiryolu -Denizyolu Taşımacılığıdır (Tren Gemisi).

Depolama

Depolama; belirli nokta/noktalardan gelen ürünlerin/yüklerin teslim alınıp, belirli bir süre korunup, belirli nokta/noktalara gönderilmek üzere hazırlanmasıdır.

Depolar kullanım amaçlarına bağlı olarak şu şekilde sınıflandırılabilir: Geleneksel Depo, Dağıtım Merkezi, Toplama Merkezi, Aktarma Merkezi ve Sipariş İşleme Merkezi

Müşteri Hizmet Düzeyi

Mükemmel Sipariş Karşılama Oranı (Müşteri Hizmet Düzeyi) ölçütleri; sevkedilen ürün doğruluğu, sevkedilen miktar doğruluğu, sevk yeri doğruluğu, sevk zamanı doğruluğu, hasarsız teslimat ve sevk ve ödeme evrakı doğruluğudur.

Lojistik Maliyetler

Lojistik maliyetler içsel ve dışsal olarak ikiye ayrılır. İçsel maliyetler; taşımacılık, depolama, pakaetleme ve katma değerli işler ve hizmet maliyetlerden, dışsal maliyetler toplum ve çevreye verilen zararlardan oluşmaktadır.

Genel olarak içsel lojistik maliyetlerin ürün satış fiyatı içindeki oranı % 4 -40 arasında değişmektedir.

Lojistik, En Yüksek Müşteri Hizmet Düzeyini En Düşük Lojistik Maliyetle sağlamaktır.

Lojistik Yönetimi Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 23 Özet (devamı)

Dış Kaynak Kullanımı

Dış Kaynak Kullanımı (Outsourcing), şirketlerin kendi çekirdek (core) faaliyetlerine daha fazla odaklanmak, maliyet avantajı sağlamak, sabit maliyetleri değişken maliyetler hâline dönüştürmek, ilgili tedarikçinin ölçeğinden, uzmanlığından yatırım ve yaratıcılık gücünden yararlanmak, pazara erişim hızını yükseltmek amaçlarından bir veya birkaçından yararlanmak için, mevcut bir şirket faaliyetinin genellikle ilgili varlıkları ile birlikte bir üçüncü parti bir şirkete devredilmesi veya bu hizmetin alınması sürecidir.

Dış kaynak kullanım seviyesine göre şirketler; 1PL, 2PL, 3PL, LLP ve 4PL olarak sınıflandırılmaktadır.

Lojistik Sektörü

Lojistik Sektörü NACE Sektör Sınıflandırmasına göre H kodlu Ulaştırma ve Depolama sektöründe bulunmaktadır. Bu sektörün alt sektörleri; Kara taşımacılığı ve boru hattı taşımacılığı, Su yolu taşımacılığı, Hava yolu taşımacılığı, Taşımacılık için depolama ve destekleyici faaliyetler ile Posta ve kurye faaliyetleridir.

Lojistik Şirketlerin segmentasyonu hizmet çeşitliliği ve coğrafi yayılıma göre yapılmaktadır.

Dünya Bankası tarafından yayımlanan 160 ülkenin lojistik performanslarının incelendiği “The Logistics Performance Index (LPI) 2018” raporunda Türkiye’nin yeri, 3,15 puanla 47. sıra olarak açıklanmıştır. Puan ve sıra açısından en zayıf alanımız 2,71 puan ile “Gümrük ve sınır geçiş işlemlerinin etkinliği” dir. Puan açısından en kuvvetli alanımız 3,63 puan ile “Sevkiyatların alıcıya zamanında ulaşması”, sıra açısından ise 33. sıra ile “Ticaret ve taşımacılık altyapısının kalitesi” dir.

Lojistik Merkezleri

Lojistik merkezler; kentsel lojistik sorunlarına bütünsel bir yaklaşım getiren çözümlerdir. Tanım olarak Lojistik Merkez; lojistik ve taşımacılık şirketleri (dağıtım şirketleri, taşımacılık şirketleri, lojistik hizmet sağlayıcılar- 3PL) ve konu ile ilgili resmi kurumların içinde yer aldığı, her türlü ulaştırma ağına etkin bağlantıları olan ve yükleri farklı taşımacılık modları arasında düşük maliyetli, hızlı ve güvenli aktarma donanımlarına sahip organize lojistik bölgelerdir.

Lojistik Performans Göstergeleri

Lojistik faaliyetlerin yönetiminde kullanılabilecek kritik performans göstergeleri güvenilirlik, yanıt hızı, esneklik, taşımacılık ve depolama kategorilerinde gruplandırılmaktadır.

Verimlilik Artırma Yöntemleri

Lojistikte verimliliği artırma çalışmaları taşımacılık, depolama ve diğer ilgili faaliyetleri birlikte düşünerek yapılabilir. Temel bazı yaklaşımlar; Lojistik Ağ Tasarımı, Lojistik Bilişim Sistemleri, Tedarik Zinciri Yönetimi, Çağdaş Depo Tasarımı ve Yönetimi, Sürekli Gelişim ve İnovasyon, Tam Zamanında Üretim/Teslimat, Hızlı Yanıt Sistemleri, Yükleme Optimizasyonu, Çapraz Sevkiyat, Rota Optimizasyonu, Döngüsel Sefer, Etkin Tüketici Yanıtı, Müşteri İlişkileri Yönetimi, Tedarikçi İlişkileri Yönetimi ve Faaliyet Bazlı Maliyetlendirmedir.