Kara yolu Taşımacılığı

Kara yolu Taşımacılığı: Ülkemizde ve dünyanın birçok bölgesinde yüklerin bir noktadan diğerine iletilmesinde ağırlıklı olarak kara yolu taşımacılığı kullanılmakta olup kara yolu taşımacılığı taşımacılık türleri arasında çok önemli bir yere sahiptir. Kara yolu taşımacılığı daha az yatırım maliyeti gerektirmekle birlikte diğer taşıma türlerine göre işletim maliyetleri daha yüksektir. Kapıdan kapıya teslim imkânı vermesinden dolayı bu taşımacılık türü günümüzde en çok tercih edilen taşımacılık türü olmuştur. Kara yolu yük taşımacılığında en önemli hedef etkin, verimli, çevre dostu ve sürdürülebilir bir sisteme sahip olmaktır.

Kara yolu Yük Taşımacılığına Genel Bir Bakış: Kara yolu yük taşımacılığı, ücret karşılığında yükün bir yerden diğer bir yere taşınmasını kara yolu ile sağlayan ve taşımacı ile gönderici arasında bir sözleşme yapılmasını gerektiren bir taşıma şekli olarak tanımlanmaktadır. Kara yolu taşımacılığına etki eden pek çok faktör bulunmakta olup bunlar arasında ekonomik durum, üretilen ve tüketilen malın hacmi, miktarı ve taşıma mesafesi ve sanayi işletmelerinin konumu sayılabilir.

Olumlu ve olumsuz yönleri: Kara yolu taşımacılığının diğer taşımacılık türlerine göre daha fazla tercih edilmesinin birkaç nedeni bulunmakla beraber en önemlisi kapıdan kapıya aktarmasız taşımaya imkan vermesidir. Bu taşımacılık türünün en önemli iki dezavantajı ise iklim şartlarından kolay etkilenmesi ile trafik tıkanıklıkları ve kazalardır.

Tarihsel Gelişim: Ülkemizin Avrupa, Asya ve Afrika ülkelerini birleştiren bir kavşak noktasında olması bu taşımacılık türünün çok hızlı gelişim göstermesine neden olmuştur. Kara yolu taşımacılığının ülkemizdeki gelişiminde bir kaç dönüm noktası önem taşımaktadır. Bunlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

1980’lerden itibaren ülkemizde uygulanan serbest piyasa ekonomisinin bir sonucu olarak taşınan malların hacminde görülen artış,

Türkiye-İtalya RO-RO hattının 1993 yılında faaliyete geçmesi Avrupa ülkeleri üzerinden transit geçişlerde yaşanan sorunların azalması,

2004 yılı Şubat ayında çıkarılan Taşıma Yönetmeliği kurumsallaşmayı, disiplini ve mesleki yeterliliği geliştirmeyi teşvik edici unsurlar içermesi ve aynı zamanda lojistik firmalarının sayısında artış meydana getirmesi.

Taşıt Ve Sürücülerde Aranacak Şartlar: Karayollarında yük taşımacılığı faaliyetinde bulunacak gerçek ve tüzel kişilerin taşıma yetki belgesi almaları zorunlu olup taşıtlarda aranacak şartlar (nitelik, yaş vb.) yurt içi ve yurt dışı taşımaları için farklılık göstermektedir. Diğer yandan, kara yolu yük taşımacılığının en önemli unsurlarından birisi şüphesiz araç sürücüleri olup onların belirli özelliklere sahip olması temsil ettikleri firmaya önemli katkılarda bulunacaktır.

Yük ve Yük Çeşitleri: Yük, insandan başka taşınabilen canlı veya cansız her türlü nesneyi ifade eder. Yükler aracın kapasitesine göre veya teslim alınan ve edilen adrese göre sınıflandırıldığı gibi özellikli olup olmamasına göre de sınıflandırılabilirler. Başlıca yük çeşitleri arasında tam kamyon yük, parsiyel yük, genel ve özel yük bulunmaktadır.

Taşıtların Sınıflandırılması: Yük taşımacılığında taşıtlar taşıdıkları azami yükler bakımından sınıflandırılmakta olup sınıflandırma A sınıfı ile başlayıp H sınıfı ile son bulur.

Kanunlar ve Yönetmelikler: Kara yolu yük taşımacılığı yük taşıma işleri ile ilgili yasal konular 13/10/1983 tarihli 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, 10/7/2003 tarihli ve 4925 sayılı Kara yolu Taşıma Kanunu, 11.06.2009 tarih 27255 sayılı Kara Taşıma Yönetmeliği ve Türk Ticaret Kanunu (TTK) tarafından düzenlenmektedir.

Ulusal Ve Uluslararası Örgütler: Kara yolu eşya taşımacılığı endüstrisinde faaliyet gösteren çeşitli ulusal ve uluslararası örgütler olup bunlar sektörün gelişim göstermesi açısından önem taşımaktadır. Bu örgütler arasında Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Konseyi (UNECE), Uluslararası Kara yolu Taşıma Birliği (IRU) bulunmaktadır.

Yaşanan Sorunlar: Ülkemizde kara yolu yük taşımacılığı ile ilgili yaşanan bazı sorunlar bulunmakta olup bu sorunların tespiti doğru çözüm önerilerinin geliştirilmesi bakımından muhakkak önemlidir. Bu sorunlar arasında aşırı yüklemeler, ihtiyaçtan daha fazla aracın var olması, karayollarında yaşanan aşırı yoğunluk, şirketlerin birçoğunun aile şirketi olması nedeniyle profesyonellik ve kurumsallaşmanın olmaması sayılabilir.