Medya İlişkileri

Medya, odaklanmış veya geniş kapsamlı olsun, hedef kitleye ulaşmak için hızlı, verimli ve nispeten düşük maliyetli yollardan biridir. Medya, belirli haberler içerisinden bir kısmını seçerek öne çıkarmakta ve bunları kamuoyuna sunmaktadır. Hem kȃr amacı olan hem de kȃr amacı olmayan kurumlar medyada yer alarak ilgili paydaşları bilgilendirme, olumlu içerikler üzerinden kurum imaj ve itibarını güçlendirme amacı taşımaktadır. Halkla ilişkiler uygulayıcılarının medya ile kurdukları ve yürüttükleri ilişki olarak tanımlanabilecek olan medya ilişkileri, halkla ilişkiler modellerinden biri olan “basın ajansı”nın günümüzdeki yorumu olup uygulayıcıların sahip olması gereken önemli niteliklerden biridir.

Etkili medya ilişkileri, çok sayıda paydaşla iletişim kurmanın, bir kurumun profilini tanıtmanın ve minimum maliyetle güvenilir bağımsız bir duyurum elde etmenin temel bir aracı olarak kabul edilmektedir. Medya ilişkileri; basılı, yayın yapan ve çevrimiçi medyadaki tüm yazarlar, editörler, içeriğe katkıda bulunan üreticiler ve içeriği kontrol edenler ile olan ilişkilerin yürütülmesidir.

Medya ile kurumların ilişkisi çeşitli araçlar üzerinden yürütülmektedir. Medya ilişkileri araçları aynı zamanda birer halkla ilişkiler aracıdır. Bu araçlar genel olarak basın bültenleri, basın makaleleri, dijital iletişimin ve kullanıcıların da içeriği hem okudukları hem de içeriğe katkıda bulundukları web 2.0’ın gelişimi ile birlikte ortaya çıkan medya ilişkileri web sitesi ve sosyal medya basın odası olarak üçe ayrılabilir.

Basın Bülteni: Belirli bir olay veya olayla ilgili olguları sunan genellikle yazılı olarak hazırlanmış bir açıklamadır. Açıklamada, olay hakkında daha fazla bilgi almak için iletişime geçilmesi gereken bir kişinin bilgisine ek olarak olayın “ne” olduğuna, “kim” tarafından, “ne zaman”, “nerede” ve “neden” gerçekleştiğine / gerçekleşeceğine yönelik bilgiler de sunulur. Haber değeri unsurlarını içeren basın bültenlerinin, medyanın dikkatini çekmede, içermeyenlere kıyasla daha başarılı olması beklenmektedir. Basın bültenlerinin açık, kısa, doğru ve eksiksiz olmaları gerekmektedir.

Basın Makaleleri: İlgi çekici belirli bir konu hakkında yazılan makalelerdir. Basın bültenlerinden farklı olarak makaleler daha uzundur. Basın bültenleri konunun önemli noktalardan daha az önemli noktalara doğru bir yazım akışı tekniği olan ters piramit tekniğinden hareketle yazılırken; basın makaleleri düz piramit tekniğinden hareketle yazılmaktadır. Makalelerde en önemli noktalara makalenin başında değil de sonraki paragraflarda değinilmektedir.

Medya İlişkileri Web Sitesi ve Sosyal Medya Basın Odası: Online medya ilişkileri kapsamında değerlendirilebilecek olan online basın odaları, gazetecilerin temel kurumsal bilgilere ulaşmasını sağlamalı ve böylece kurum için bir medya ilişkileri işlevi sunmalıdır. Online haber odaları kurumlar için gereklidir. Online haber odalarının yanı sıra kurumların medya ilişkileri web siteleri, başta medya olmak üzere çeşitli paydaşlar ile iletişim ve ilişki kurmada önemli araçlardan biridir. Medya ilişkileri web siteleri kurumun ne olduğu, neler yaptığı, kurumsal faaliyetleri hakkında medyaya ve diğer paydaşlara bilgi sunma fonksiyonu görmektedir.

Sosyal medya basın odası, medya ilişkileri web sitesi kapsamındaki basın odası ile benzer ögeleri içermektedir. Öte yandan sosyal medya basın odaları, kurum ile paydaşları arasındaki iletişimi iki yönlü ve etkileşimli kılmaktadır. Paydaşlar bu platformlar aracılığıyla kurumlar ile iletişime geçebilmekte; kurumlar ise paydaşlar ile olan iletişimlerini doğrudan yapılandırmaktadır.

Basın konferansları: Medya ile kurulan ilişkide bir araç olmasının yanı sıra aynı zamanda bir etkinlik yönetimi sürecidir. Genel olarak kamuoyunu bir olay ya da konu hakkında bilgilendirmek ve duyuru yapmak için düzenlenen yapılandırılmış bir etkinliktir. Basın konferansları “planlama, hazırlık, uygulama ve izleme” süreçlerini içermektedir.

Medya ilişkilerinin etkili bir şekilde yürütülmesinde kurumlara birtakım görevler düşmektedir. Bu görevler medya çalışanları ile açık, doğru ve etik kodlara dayanan ilişkiler geliştirmek, bütün paydaşlara karşı sorumluluk, medyada olumsuz içerikler ile de haber olunabileceği gerçeğini kabul etmek ve haber değeri kavramını doğru bir şekilde değerlendirmek şeklindedir.