Kurum İçi İletişim

Kurum içi iletişim genellikle bir kurumun sınırları içindeki insanlar arasındaki iletişim akışı olarak tanımlanır .İçiletişim, çalışanların bilgileri paylaştığı, ilişkiler yarattığı, anlam kazandığı ve kurum kültürü ve değerleri oluşturduğu merkezî bir süreçtir. Diğer bir deyişle bu durum bir kurum içindeki bilgi ve fikir alışverişidir.

Kurum içi iletişimin özünde, kurum içindeki tüm çalışanlar için bir saygı atmosferi yaratma konusu bulunmaktadır .Üst yönetimden başlayan iletişim doğrudan bir yöneticiden diğerine ve denetçiden çalışana kadar gelmelidir .Öte yandan kurumlar büyüdükçe ve daha karmaşık hale geldikçe, bu durum çoğu zaman daha da zorlaşmaktadır .Dolayısıyla kurumlarda içiletişim işlevine ihtiyaç vardır .

Kurum içi iletişim bilgiyi aktarmaya yönelik kanalların doğru bir şekilde çalışmasını sağladığı gibi çalışanların motivasyonlarını artırmaya yönelik programların uygulanmasını da sağlamaktadır .Bu halkla ilişkiler uygulaması aracılığıyla çalışanlar arası etkileşim pekişmekte ve yöneticiler çalışanların yeteneklerini daha iyi analiz edebilmektedir .

Kurum içi iletişim bilgiyi aktarmaya yönelik kanalların doğru bir şekilde çalışmasını sağladığı gibi çalışanların motivasyonlarını artırmaya yönelik programların uygulanmasını da sağlamaktadır .Bu halkla ilişkiler uygulaması aracılığıyla çalışanlar arası etkileşim pekişmekte ve yöneticiler çalışanların yeteneklerini daha iyi analiz edebilmektedir .Çalışanların, kurumsal memnuniyeti arttıkça kurumsal davranışın da daha iyi özümsenebileceği söylenebilir .Bu durum da doğrudan kurumun müşterilerine yansımaktadır .Başka bir deyişle kurum içi iletişim sadece çalışan memnuniyetini sağlamamakta aynı zamanda kurumun diğer paydaşları ile olan iletişimini de güçlendirmektedir .

Kurum içi iletişim çeşitli başlıklar altında sınıflandırılmaktadır. Bu başlıklar, “kurumsal ilişkiler açısından”, “iletişimin akış yönü açısından”, “iletişim biçimi açısından” ve“ aktarım için kullanılan araçlar ve yöntemler açısından” olmak üzere dört başlık altında toplanabilir .İntranet gibi iç ağlar, iletişimi ve işbirliğini kolaylaştırmaktadır .İntranetin geliştirilmesi, sürdürülmesi ve kullanılması nispeten ucuz olabilir .İntranet, İnternet'in işlevselliğini kapalı, özel ağ topluluklarının oluşturulmasıyla birleştirmektedir .

Kurumsal ilişkiler açısından iletişim türleri resmî iletişim ve resmî olmayan iletişim olmak üzere ikiye ayrılmaktadır .Resmî iletişimde ast ve üstler arasındaki ilişki yapısı takip edilmektedir. Resmî olmayan iletişimde yöneticiler ve diğer çalışanlar günlük hayatta iletişim kurmaktadır. Bu iletişim biçimi aynı veya farklı hiyerarşik seviyede yer alan çalışanlar arasında gerçekleşebilir .Bilginin aktarımı resmî olmayan bir şekilde gerçekleşmektedir.

Kurum içi iletişim türleri iletişimin akış yönü açısından dikey ve yatay iletişim olmak üzere iki şekilde sınıflandırılmaktadır. Dikey iletişim, yukarıdan -aşağıya ya da aşağıdan -yukarıya olmak üzere iki şekilde gerçekleşmektedir. Aynı seviyedeki çalışanlar arasındaki iletişim ise yatay bir şekilde gerçekleşmektedir.

İletişim biçimi açısından iletişim türleri sözlü ve yazılı iletişim olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Sözlü iletişim, doğrudan olup kişisel etkileşimi içermektedir. Mesajın alıcısının iletişime hemen tepki vermesini sağlar. Yazılı iletişim ise mektuplar, raporlar ve resmî belgeler gibi yazılı belgeler aracılığıyla yürütülen kurum içi iletişimdir.