Kesme İşlemlerinde Kullanılan Malzemeler
Kurtarma araçlarında bulunan benzin motorlu kesiciler; ahşap, metal, beton ve demirli beton gibi malzemelerin kesiminde kullanılmaktadır. Benzin motorlu kesicilerde kullanılan motorlar iki zamanlı ve ortalama 1,5 ile 9 HP (beygir gücü) üretebilen motorlardır.
Dört zamanlı motorlarda piston AÖN’ya (alt ölü nokta) inerken emme supabı açılır ve hava -yakıt karışımı silindire emilir. Piston ÜÖN’ya (üst ölü nokta) çıkarken karışım sıkıştırılır. ÜÖN ‘de iken ( tam olarak üst ölü nokta olmayıp bir miktar aşağısıdır, çok kısa süreler olduğundan bir miktar avans payı bırakılmaktadır) ateşleme gerçekleşir. Oluşan yanma basıncı ile piston AÖN ‘e inerken krank miline hareket verir. Tekrar ÜÖN ‘e çıkarken ise egzoz supabı açılarak gazlar dışarı atılır.
İki zamanlı motorlarda supaplar (yerine portlar bulunmaktadır) ve yağlama sistemi bulunmamaktadır . Her 360 derece dönmede, bir iş zamanı gerçekleştirirler. Çalışma şekillerinin avantajı sayesinde aynı hacimdeki dört zamanlı bir motora göre iki kat fazla güç verebilirler.
Ağaç kesme motorları, iki zamanlı bir motorun krank çıkışına, pala etrafında dönen kesici zincir ve fren tertibatı eklenerek oluşturulmuş malzemelerdir.
Jikle mekanizması: Karbüratör hava boğazının kapatılması ile motora yakıt yönünden zengin karışımın gitmesini sağlayan tertibattır. Genellikle düz bir boru içerisinin bir levha ile kapatılmış olduğu şekil ile sembolize edilir ( ‘’I -I’’ benzeri bir sembol).
İki zamanlı bir motorun ürettiği dönme hareketinin çeşitli yöntemlerle (dişli, zincir veya kayışla aktarım) bir mil üzerine aktarılması ve mil üzerine takılan kesici bir diskin malzemeleri kesmesi ile çalışan, metal kesmeye yarayan motorlardır. İsimleri metal kesme motoru olmasına rağmen çıkışına takılan diskin özelliğine göre metal, ahşap, beton ve demirli beton kesebilmektedirler.
Üçüncü ünitede anlatılan hidrolik kesme aletlerine göre avantajları, çap sınırlamasının olmaması ve değiştirilen kesici diskler vasıtasıyla farklı materyalleri kesebilmeleridir.
Benzin motorlu metal kesici diskleri genellikle 300- 350 mm’lik disklerdir. Karbon esaslı diskler ile demir, çelik, alüminyum gibi metaller, ahşap diskleri ile ahşap esaslı malzemeler (çivi barındıran ahşapların kesiminde dikkatli olunmalıdır) elmas diskler ile beton, tuğla, granit, asfalt, seramik, demirli beton, mermer ve fayans gibi malzemeler kesilmektedir. Elmas disklerle kesim yapılması gerektiğinde hem diskin uzun ömürlü olması hem de çıkan tozun azaltılması için sulu kesim yapılmaktadır. Su tertibatı olmayan motorlar ile yapılacak kesimlerde dışarıdan haricî su sıkılması ile kesim gerçekleştirilebilmektedir.
Elektrikli ağaç kesiciler; elektrik motoru, çalıştırma tetiği, fren mekanizması, zincir yağlama mekanizması ve deposu, pala ve kesici zincirden oluşan ağaç kesme aletidir. Kesicide bulunan yağ deposu motor ile ilintili olmayıp sadece kesici zincire yağ sağlamakla görevlidir.
Bataryalı kesiciler kurtarma çalışmalarında dar alanlarda, kısa süreli kesim işlerinde ve elektrikle çalışmanın sakıncalı olduğu durumlarda kullanılmaktadırlar.
Oksi -gazlı kesiciler, kurtarma çalışmalarında çok büyük kalınlıklardaki metal engellerin kaldırılması için kullanılırlar. Özellikle demiryolu ve raylı sistem ulaşımı (metro,tramvay gibi) araçlarının karıştığı kazalarda etkin olarak kullanımı gerekmektedir. Orta ve ağır sınıf kurtarma araçlarında genellikle gazlı kesici olarak oksi -asetilen setleri kullanılmaktadır.