Kriminolojiye İlişkin Genel Bilgiler

Kriminoloji Kavramı

Suç adını verdiğimiz kurallardan sapma h âli, tarihin her döneminde insanoğlunun ilgisini çekmiştir. Bu olgunun nedenlerinin araştırılması, suçluluğun sayısının azaltılması veya önlenmesi için suç politikalarının oluşturulması gibi nedenlerle suç, birçok bilim dalının kesişme noktasını oluşturmaktadır. Kriminoloji terimi suç anlamına gelen “Crimen” ve bilim anlamına gelen “Logos” kelimeleri birleştirilerek türetilmiştir. Kriminoloji, kavram olarak “Suç Bilimi” anlamına gelmektedir. Bu kavram ilk olarak 1879 yılında Fransız antropolog Paul Topinard tarafından kullanılmıştır.

Kriminoloji, suç oluşturan davranışların nedenlerini araştıran ve bunları önlemeye yönelik ne tür çalışmalar yapılması gerektiğini belirlemeye çalışan bir bilim dalıdır.

Sadece sosyal, biyolojik bir olgu olarak ceza kanunlarında suç olarak tanımlanmış olan davranışlar kriminolojinin kapsamındadır.

Kriminolojinin Konusu

Kriminoloji iki konu ile ilgilenmektedir. İlki, suçluluğun ölçülmesi, ikinci suçluluğun nedenleridir. Kriminoloji suçluluğun nedenlerini açıklamaya çalışır ve bunu yaparken suçluluğa ilişkin çeşitli teoriler (kuramsal modeller) oluşturur. Kriminolojinin suçu meydana getiren nedenlerle uğraştığını söyleyip suçlulukla mücadele edecek usul ve araçlarla uğraşmadığını söylemek akla ve mantığa uygun olmayacaktır. Kriminoloji suç henüz işlenmeden önlenmesine ve suçluluğun kontrol edilmesine ilişkin çözüm önerileri de üretmektedir.

Kriminoloji ve Suç Siyaseti

Sapıcı davranış ya da sapkınlık, bir topluluk veya toplumda çok sayıda insan tarafından kabul edilen belirli davranış kurallarına uygun olmayan, genelde normal dışı, olağan olmayan, alışılmamış davranışları ifade eder. Suç da sapıcı bir davranıştır. Kriminoloji, suç olarak ceza kanunlarında tanımlanmış ve karşılığında ceza denilen yaptırım öngörülmüş olan sapıcı davranışları inceler.

İnsanların Suç ve Suçlu İle İlgilenmesinin Nedenleri

Çok yönlü olmaları nedeniyle insanı ve sosyal olayları tek bir bilim dalıyla açıklamak mümkün değildir. Bu nedenle suç olayını tüm yönleriyle tek bir bilim alanı içinde açıklamak mümkün gözükmemektedir. Suç ve suçun çok yönlü olma özelliğinden dolayı bu alanla ilgilenen kriminoloji de geniş bir yelpazede araştırma yapmak ve disiplinler arası çalışmak zorundadır. Kriminoloji, insan davranışlarını araştıran bütün bilim dalları ile yakından alakalıdır. Kriminoloji, tıp ve özellikle psikiyatri, psikoloji, ekonoloji, antropoloji, biyoloji, sosyoloji, istatistik, hukuk, adli bilimler, ekonomi, eğitim gibi birçok bilim dalı ile iç içe geçmiş olan bir bilim dalıdır.

İnsanları suçla ilgilenmeye iten birçok neden vardır. Merak duygusu, ekonomik nedenler, mesleki gereklilik gibi.