Kaynaştırma Eğitiminde Ekip Çalışması
Kaynaştırma eğitimi, özel eğitim kapsamında değerlendirilmektedir. Bu nedenle özel eğitimle ilgili olarak tüm dünyada benimsenmiş olan ilkeler, kaynaştırma eğitimi için de değerlendirilebilir.
Özel eğitimin ilkelerinde iş birliği özellikle vurgulanmaktadır.
Eğitimin temel amacı, ayrım yapmaksızın her bireyi akademik sosyal ve duygusal bakımdan en üst seviyeye ulaştırmaktır. Bunu gerçekleştirebilmek için ailelerin, okulun, uzmanların bir arada ve uyum içerisinde çalışmaları gerekir. Problemleri çözmek ve eğitimi geliştirmek için eğitimin her kademesinde aileler ve uzmanlar arasındaki iş birliğini sağlamak için okul personeli, yöneticiler ve öğretmenlerin yeniliklere ve gelişmelere açık olmaları gerekmektedir.
İş birliği kavramı, bir amacı gerçekleştirmek için başkalarıyla birlikte çalışabilmektir. Bu kavram özellikle eğitimde çok yaygın olarak kullanılan bir kavramdır. Okul içinde ve dışında, öğretmenler arasında, öğretmenler ve anne baba arasında, öğretmenler ve destek hizmeti veren uzmanlar arasında, öğretmenler ve toplumsal kurumlar arasında bir iş birliğinin olması anlamında gelir.
Ekip ise bir amacı gerçekleştirmek üzere bir araya gelerek birlikte karar verme ve bir amaca ulaşmada iş birliği içerisinde bulunma kararlılığını gösteren ve en az iki kişiden oluşan grup olarak tanımlanabilir.
Okullarımızdaki kaynaştırma uygulamaları, sınıf öğretmenlerinin kaynaştırma öğrencisine ve kaynaştırma uygulamasına ilişkin uzmanlar ve ebeveynler ile iş birliği içerisinde çalışmasını zorunlu kılmaktadır.
Kaynaştırmanın başarıya ulaşmasında çocukların birbirlerini kabul edip arkadaşlık kurmaları en önemli nokta olarak düşünülebilir. Okul öncesi dönemde çocuklar, genelde özel gereksinimli arkadaşları yerine normal gelişim gösteren arkadaşları ile oyun oynamayı tercih etmektedirler. Bu noktada ailelerin, öğretmenlerin yaklaşımları önem kazanmaktadır. Onların kabul edici tutumları, çocuklar tarafından model alınacaktır.