Kat Hizmetlerinde İnsan Kaynakları Yönetimi
Otel işletmelerindeki misafirlerin memnuniyet düzeylerinin arttırılması noktasında ise en elzem unsurlardan biri çalışanlardır.
Çalışanların doğru şekilde seçilmesi, eğitilmesi, arzu edilen tutum ve davranışları sergilemesi işletmenin müşterileri tatmin etmelerinde kritik bir role sahiptir.
Kat hizmetlerinde insan kaynakları yönetimi kapsamında yöneticiler öncelikle personel politikasının belirlenmesinden, uygun personelin bulunmasından ve seçilmesinden, personelin uyması gereken kuralların oluşturulmasından, personelin performansının değerlendirilmesinden, personele oryantasyon sağlanmasından ve personelin eğitiminden sorumludurlar.
insan kaynakları yönetimi organizasyonun amaçlarına ulaşabilmek için işgörenlerin yeteneklerini etkili ve verimli bir şekilde kullanmayı sağlayacak yönetim sistemlerinin geliştirilmesidir.
Emek yoğun bir bölüm olan kat hizmetlerinde insanların temin edilmesi, yönetilmesi işletmenin başarıya ulaşmasında kritik bir role sahiptir.
İnsana stratejik bir kaynak olarak önem verilmesinin sebebi nadir olmasının yanında, değer sunması, taklit edilememesi ve ikamesinin oldukça zor olmasıdır.
Kat hizmetlerindeki insan kaynakları yönetimi çalışanların organizasyonun amaçlarına katkıda bulunmak için daha fazla kendilerini vermelerini sağlar.
Kat hizmetlerindeki insan kaynakları yönetimi insan kaynaklarının organizasyonun amaçları doğrultusunda en verimli şekilde kullanılmasını sağlar.
Kat hizmetlerindeki insan kaynakları yönetimi amaçarını eşitlik, liyakat, verimlilik, güvence, açıklık, gizlilik, insana saygı ve yönetime katılım ilkeleri çerçevesinde belirler.
Eşitlik ilkesi çerçevesinde yöneticiler çalışanlarına karşı yanlı tutum içerisinde olmamalıdırlar.
Liyakat ilkesi yöneticilerin çalışanların göreve başlamalarında ve görevde yükselmelerinde çalışanların bilgisi ve becerisi gibi iş açısından objektif değerlendirilecek kıstasları dikkate alarak hareket etmelerini kapsar.
Açıklık ilkesi, çalışanların dolaylı ya da doğrudan etkilendiği kararlarda yöneticilerin ilgili kimselere karşı şeffaf ve bilgilendirici eylemler sergilemesini ifade eder.
Kat hizmetlerinde insan kaynakları yönetimi ilk olarak işlerin analizini yapmalı ve işlerin gerekliliklerini tespit etmelidir.
İnsan kaynakları yönetiminin fonksiyonları iş analizi, insan kaynakları planlaması, işçi bulma, değerlendirme ve seçme, çalışanların eğitimi ve gelişimi, iş eğerleme ve ücret yönetimi, performans değerlendirme olarak sıralanabilir.
İş analizi, bir iş ile ilgili çalışanların sahip olması gereken nitelikleri tanımlamak için kullanılır.
Kat hizmetlerinde iş analizinin süreçleri hazırlık çalışmalarından, toplanacak bilgilerin belirlenmesinden, iş analizinin organizasyondan, iş analizinde kullanılacak tekniklerin belirlenmesinden, verilerin toplanıp incelenmesinden ve iş analizinin çıktılarının oluşturulmasından meydana gelmektedir .
Kat hizmetlerinde insan kaynakları planlaması belirli aşamaları takip etmelidir.
Arzu edilen çalışanların bulunması iç kaynaklardan ve dış kaynaklardan olmak üzere temel olarak iki şekilde gerçekleştirilebilir. Bu noktada kat hizmetleri iç kaynaklar çerçevesinde işletme içi terfiden ya da nakil yolu ile insan kaynağını temin edebilirler.
Doğru kişilerin seçilmesi için farklı yöntemler kullanılabilmektedir. Bu yöntemler arasında sıkça kullanılanlar biyografik yöntemler, iş başvuru formları, biyografik envanter, testler, mülakat, psikodrama ve referanslar yer almaktadır.
Kat hizmetlerinde eğitim ve gelişim, çalışanların temelde motivasyonlarını yükseltmek amacıyla bilgi, beceri, tutum ve yeteneklerini arttırmayı hedefler. Bu sayede çalışanların verimlilikleri ve etkinlikleri artış gösterebilir.