Kat Hizmetleri Departmanının Organizasyon Yapısı
Kat hizmetleri departmanına ait organizasyon yapıları incelenirken küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler temelinde ele alınmaktadır. Küçük ölçekli konaklama işletmelerinde kat hizmetleri departmanına ait organizasyon yapısı sade ve basit bir görünüme sahip olmakla birlikte, bu işletmelerin kat hizmetleri departmanında az sayıda çalışan bulunmaktadır. Orta ölçekli konaklama işletmelerinin organizasyon yapısı ile küçük ölçekli konaklama işletmelerinin organizasyon yapısı benzerlik göstermektedir. Büyük ölçekli konaklama işletmelerinde oda sayısının ve hizmet alanlarının fazla olması sebebiyle organizasyon yapısı daha karmaşık bir görünüme sahiptir.
Kat hizmetleri departmanına ait organizasyon yapısı yatay ve dikey olarak büyüdükçe departmana ait maliyetler artış göstermektedir. Bu nedenle departmana ait organizasyon yapısı belirlenirken; misafir ve çalışan memnuniyeti ile birlikte işletme maliyetleri de göz ardı edilmemelidir.
Büyük ölçekli bir konaklama işletmesinde genel kat yöneticisi, genel kat yöneticisi yardımcısı, kat şefleri, kat görevlileri, kat ofisi sorumluları, meydancılar, havuz görevlileri, bahçıvan, çamaşırhane şefleri, yıkama görevlileri, ütücüler ve terziler görev yapmaktadır.
Genel kat yöneticisi, kat hizmetleri departmanının görev ve sorumluluklarının yönetilmesi, organize edilmesi ve denetlenmesinden doğrudan sorumlu kişi konumundadır.
Genel kat yöneticisi yardımcısı, genel kat yöneticisinin ardından departmanın tüm işlerinden sorumlu ikinci yetkili kişidir.
Kat şefleri konaklama işletmelerinde, işletmesinin büyüklüğüne göre bir kat ya da birden fazla kattan sorumlu olan ve temizlenen odaları ve genel alanları denetleyen kişilerdir.
Kat görevlerinin temel görev ve sorumlulukları arasında; oda içerisindeki yatakların hazır hale getirilmesi, düzenlenmesi, kirli çamaşırların yenisiyle değiştirilmesi, banyonun ve oda içi genel alanların temizlenmesi yer almaktadır.
Kat ofisi sorumlusu, odaların bulunduğu katlarda temizlik malzemelerinin ve araçlarının bulunduğu oda ya da depolardan sorumlu kişidir.
Meydancı, lobi, merdivenler, koridorlar, camlar, asansörler vb. işletmeye ait genel alanlardaki temizlikten sorumlu kişidir.
Havuz görevlisi temel olarak kapalı-açık havuz ve plajların temizlik ve düzeninden sorumlu çalışandır.
Bahçıvan, bahçe, park vb. alanlarda bitkilerin ekilmesini, yetiştirilmesini, bakımını ve bunlarla birlikte bu alanların estetik görünmesini sağlayan kat hizmetleri departmanı çalışanıdır.
Çamaşırhane şefi genel kat yöneticisine ya da genel kat yöneticisi yardımcısına bağlı olarak çalışan ve çamaşırhanedeki tüm işlerin yönetiminden sorumlu en yetkili kişidir.
Yıkama görevlileri, çamaşırhanedeki tüm çamaşırları yıkayıp temizleyen ve çamaşır makinelerinin bakımını üstlenen çalışanlardır.
Ütücüler, çamaşırları ütüleyen bazen de çamaşırların kuru temizleme işlemini gerçekleştiren kişilerdir.
Terzilerin görev ve sorumlukları konaklama işletmesindeki personel üniformalarını, işletmede kullanılan çarşaf, yorgan, havlu, perde, masa örtüleri vb. eşyaları dikmek, onarmak ve tamir etmektir.
Türkiye’de konaklama sektöründe çalışanların demografik özellikleri incelendiğinde genç ve erkek bireylerin ağırlıkta olduğu görülmektedir. Kat hizmetleri departmanı çalışanları ise çoğunlukla farklı yaş düzeylerine sahip kadın bireylerden oluşmaktadır. Benzer şekilde konaklama işletmelerindeki departman yöneticileri incelendiğinde kadın yöneticilerin ağırlıklı olarak kat hizmetleri departmanında pozisyon sahibi olduğu görülmektedir.
Kat hizmetleri departmanı çalışanları her ne kadar bulundukları konum ve pozisyon gereği farklı özellik ve nitelik taşımaları gerekse de sahip olmaları gereken belli ortak özellikler bulunmaktadır.