Uluslararası Spor Yönetimi

Spor, insanların fiziksel yetenek ve becerilerini belirli kurallar içerisinde kullanmaları suretiyle oluşan yarışma, eğlenme, dinlenme ve oyunu içeren bir etkinlik türüdür. Sporun önceleri sadece oyun, eğlenme, dinlenme, boş zamanı değerlendirmeyi içeren yapısı zaman içerisinde yarışma ve rekabeti bünyesi içerisinde taşımış ve sanayi devrimi sonrasında sportif etkinliklerin organize oyun halini aldığı ve içinde bulunduğumuz dönemde ise sporun bir sektör olarak tüm dünyada büyük bir endüstri haline dönüştüğü görülmektedir.

Spor, ülkelerin ve farklı kültürlerin bir araya gelerek kendilerini temsil ettiği, tanıttığı ve küresel bir algı yaratabildiği hem uluslararası hem de uluslar üstü bir alandır. Spor dünya çapında milyonlarca insanı istihdam eder, dünya nüfusunun çoğunluğu tarafından oynanır veya izlenir ve elit veya profesyonel düzeyde amatör bir eğlence olmaktan önemli bir endüstriye geçmiştir.

Uluslararası Spor: Spor, M.Ö. 776’da düzenlenen Antik Olimpiyatlar gibi erken bir zamandan bu yana uluslararası düzeyde yapılmaya, ulusal sınırları aşan bir etkileşim ve yayılma içinde icra edilmeye devam ediyor. Medya araçlarına artan erişim, iletişimdeki gelişmeler, sosyal medyanın büyümesi, ticaret engellerinin gevşemesi ve uluslararası seyahatlerin artması, sporun ülke ve kıta sınırları dışına yayılmasına yardımcı olmuştur.

Teknolojik ilerlemeler ve dünya çapında teknolojiye erişimin artması sporun küreselleşmesini sağlamıştır. Uydu ve dijital teknolojinin varlığı, internetin ve sosyal medyanın popülerliği, görsel imgelerin dünya çapında kolayca ve hemen hemen eş zamanlı olarak aktarılmasını sağlamıştır. Sporun küreselleşmesi, bu medyaya egemen olan güçlerden büyük oranda etkileniştir.

Spor ve spor yönetimi alanı, günümüzde dünya çapında popülerlik kazanmaya devam etmektedir. Örneğin, Avrupa’da bir dizi başarılı profesyonel futbol ve basketbol ligleri ile motor sporları etkinlikleri vardır. Olimpiyat Oyunları, Paralimpik Oyunlar, Dünya Kupası ve diğer çok uluslu etkinlikler hem spor endüstrisinin önemli unsurlarıdır hem de sporu uluslararası boyutta taşımaya devam etmektedirler.

Ulusal ve Uluslararası Spor Federasyonları: Modern spor sürecinin getirdiği yeniliklerden biri, spor dallarının gelişmesinden sorumlu federasyonların kurulmasıdır. Ulusal federasyonların kuruluşu 1860’lı yıllarda başlamıştır. Modern sporun doğduğu topraklar olan İngiltere’de, pek çok spor dalında ilk federasyonlar 19. yüzyılın sonlarına doğru oluşturulurken diğer ülkeler İngiltere’yi birkaç yıl gecikmeyle takip etmişlerdir (Almanya, Fransa, ABD vb.).

Uluslararası spor federasyonları, olimpik düzeyde organizasyon yapmak, adaylık işlemleri, olimpik kongre ve IOC komisyon faaliyetine katılmak gibi temel görevlere sahiptir.

Uluslararası Spor Organizasyonları: Spor organizasyonları ulusal ve uluslararası alanlarda yapılmaktadır. Bunlar bölgesel ligler, kongreler, seminerler gibi en küçüğünden, Avrupa şampiyonaları, Dünya kupaları, Olimpiyatlar gibi mega spor olaylarını spor organizasyonu çatısı altında gerçekleşebilir. Uluslararası alanda yapılan spor organizasyonları düzenleyen ülkelere ve kentlere büyük faydalar sağlamaktadır. Bu faydaları; branşa, sporcuya, sporun yaygınlaşmasına, spor kültürüne, spor tesisleri alt yapısına, ülkenin ekonomisine, turizme, imaj ve prestijine şeklinde sıralayabilir.

Uluslararası Sporun Ekonomik Boyutu: Sporun “endüstrileşmesi” yirminci yüzyılın son çeyreğinde gerçekleşmiş ve kapitalist ilişkilerin spora nüfus etmesi sporun örgütlenmesini, biçimini ve toplumsal ilişkilerini radikal olarak dönüştürmüştür. Giderek hız kazanan küreselleşme süreci ile birlikte de spor alanında profesyonelleşme ve ticarileşme süresi büyük ölçüde tamamlanmıştır. Spor etkinliklerinin küreselleşmesiyle birlikte de Olimpiyat Oyunları ve Futbol Dünya Kupaları gibi gerçek küresel spor etkinlikleriyle en yüksek noktasına ulaşmıştır.

Uluslararası Sporun Turizm: Turizm ve spor, 21. yüzyılda dünya çapında milyonlarca insanı harekete geçiren iki sosyal olgudur. Bu iki olgu birbirini tamamlayan ve farklı kültürlere ve yaşam tarzlarına sahip insanlar arasında anlayış ve daha yakın ilişkiler geliştirmek gibi ortak hedefleri paylaşan sektörlerdir ve uluslararası barışın teşvik edilmesine katkıda bulunur. Turizm ve spor, aynı zamanda, çok geniş bir yelpazede ekonomik yan ürünler yaratmak için muazzam bir potansiyele sahip olan, günümüz toplumunun en güçlü ekonomik itici gücünü temsil etmektedir.

Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi: Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) spor dünyasının özgün gereksinimlerine uygun usullerle, tahkim veya arabuluculuk yöntemleriyle sporda meydana gelebilecek uyuşmazlıkların çözümünü kolaylaştırmaya yönelik hizmet sunan ve bütün spor kuruluşlarından bağımsız bir kurumdur. CAS, 1984 yılında kurulmuş olup Spor Tahkimi Uluslararası Konseyi (ICAS)’nin yönetimindedir. 2009 yılının sonu itibariyle CAS, 78 değişik ülkeden seçilmiş 270 hakemden oluşmaktadır.