Kamu ve Yerel Yönetimlerde Temel Kavramlar
Yönetim; örgüt içinde veya dışında yer alan bireylerin, önceden planlanmış hedeflere ulaşmaya yönelik iş birliği geliştirme süreçlerinin tamamını içermektedir. Diğer bireyler aracılığı ile belirlenen amaçlara yönelme ve koordinasyon sağlama gibi unsurların söz konusu olduğu süreçler yönetim olarak nitelendirilebilmektedir. Yönetim iletişim, koordinasyon, işbirliği gibi durumları içeren bir süreci ifade etmektedir.
Kamu Yönetimi Kavramı
Genel olarak kamu yönetimi; iktidarın hedeflere ulaşmak adına bireyleri ve hizmetleri bir araya getirerek yönetmesi olarak tanımlanmaktadır. Aynı zamanda kamu politikalarının izlenmesi yoluyla ilgili süreçte toplum örgütlerinin yönetilmesi olarak da nitelendirilmektedir.
Yerel Yönetim Kavramı
Yerel yönetimler; merkezi idarenin dışında, bir topluluğun yerel ihtiyaçlarını karşılama sebebiyle, halkın karar organlarını direkt olarak seçtiği, idari ve mali özerkliği olan, kamu tüzel kişiliği olan demokratik bir kuruluş olarak tanımlanmaktadır.
Kamu Yönetiminde Temel Kavramlar
Kamu
Kamu kavramı, görevlilerle birlikte siyasi olarak örgütlenmiş halk olan devlet kavramından daha geneldir. Kamunun kendisi, ilişkiler içindeki bireylerdir; ikincisi, mevcut kamularda o kadar karmaşık ve hareketlidir ki, tüm sosyal doku benzersizdir. Devletle ilişkilendirilen hukuk, etkileşimin sonuçlarını bir şekilde tahmin edilebilir kılmak için oluşturulan koşulların toplamıdır. Kamu kavramı, o topluluğa ait demokrasinin ve ilerlemenin altında yatan birtakım nedenlerin izini sürmeye olanak tanımaktadır.
Kamu görevlisi
Kamu görevlisi, kamusal faaliyetin yürütülmesine atama veya seçilme yoluyla ya da herhangi bir surette sürekli, süreli veya geçici olarak katılan kişidir. Kısaca kamusal faaliyetin yürütülmesine katılan kişi kamu görevlisi olarak adlandırılmaktadır.
Örgüt
Örgütler genel olarak insan toplulukları ya da toplumsal birimler olarak tanımlanmaktadır. Örgütler özellikle belirlenmiş amaçlara ulaşmak için kurulmuş ve bireylerden oluşan toplumsal birimler olarak nitelendirilmektedir.
Hiyerarşi
Hiyerarşi, üst yöneticilerin emir verme yetkisini, ast ve üst ilişkilerini, üst yöneticilerin alt derecede bulunanlara emir verme ve onları denetleme yetkilerini açıklamak için kullanılmaktadır. Hiyerarşik sistemde, üstler alt makamlardakilere emir verme yetkisine sahiptirler, alt derecede bulunanlar bu emirlere uymakla yükümlüdürler.
Politika kavramı sonuç olarak elde edilen kararları da kapsayan, tüm süreci ifade eden bir kavramdır. Aynı zamanda yönetimle paralel olarak değerlendirilmektedir ve ayrılamaz bir bütündür. Politika aynı anda niyetleri ve davranışları da süreç içerisinde incelemektedir.
Küreselleşme
Küreselleşme; hizmetin, çeşitli varlıkların, teknolojik imkanların sınırlarını zorlayan bir süreci, karmaşık ve tahmin edilemeyen sonuçları olabilecek süreç ve toplulukları simgelemektedir.
Yerel Yönetimlerde Temel Kavramlar
Demokrasi
Demokrasi halkın egemen olduğu bir yönetim biçimi olmakla beraber güçlü kurumsal yapıların bulunduğu, kişisel hak ve özgürlüklerin tesis edildiği, güvence altına alındığı ve eşitliğin ön planda olduğu bir kavram olarak nitelendirilmektedir.
Özerklik
Özerklik merkezi idarenin ve bürokrasinin olası olumsuzluklarını en aza indirmek için tercih edilen bir yöntemdir. Özerklik, amaçlar doğrultusunda hedef konuya hakim ve alanda uzman kişilere ulaşılmasını ve söz konusu kişilerden yararlanılmasını kolaylaştırmaktadır.
Yerelleşme
Yerelleşme, merkezi yönetime olan ihtiyacı aza indiren, bölge halkının ortak yaşam koşulları ve ortak anlayışları açısından kendilerini idare etme becerisine sahip olmalarını işaret etmektedir.
Yetki Devri
Kuruluşlarda hizmetlerin sürdürülebilirliği için çalışanlar arasında koordinasyonun iyi sağlanması gerekmektedir. Yetki devri kavramı, bir görev ve yetkinin başka bir yöneticiye verilmesini içermektedir. Yetki devrinde ana ölçüt, yetkinin devredilebilir olduğu ancak sorumluğun devredilmediğidir.
Yetki Genişliği
Yetki genişliği; topluma yönelik hizmetlerin sunulmasında etkinliği artırmak adına merkezi yetkilerin diğer birimlere devredilmesidir.