Aktüel Televizyon Kameramanlığı
Program üretim süreçlerinden olan çekim aşaması, kameramanların kayıt düğmesine basmasıyla başlar. Kameraman sadece kayıt düğmesine basan kişi değildir. Çekim sırasında tüm enerjisini, birikimini, bilgisini, tecrübesini programa aktaran kişidir.
Kamerayı kullanan kişiye kameraman denir. Kamerayı stüdyoda kullanan kişiye stüdyo kameramanı, sinema veya dizi film, drama, belgesel, müzik, sanat, din, spot, reklam, eğitim, kültür gibi programları stüdyo dışı ortamlarda çeken kameramana "aktüel kameraman" denir.
Aktüel Televizyon Kameramanlarının Görev Alanları
Aktüel kameraman kendi çalışacağı ortamı hazırlar. Kamera, Işık, ses, çekim için gerekli tüm malzemelerin tüm sorumluluğu aktüel kameramandadır. Kamerasını kurar, ışığını yapar, sesleri kontrol eder. Gerektiğinde dağcı kıyafetleri, gerektiğinde de çöle uygun kıyafetleri olması gerekir. Aktüel çekimler dünyanın her yerinde olabilir. Bu durum kameramanın evinden işinden ve sosyal yaşantısından ödün vermesine yol açar. Hem fiziki hem de psikolojik bakımdan bu tür durumlara hazırlıklı olmalıdır.
Aktüel Kameramanların Kullandığı Kameralar
Aktüel kameramanlar genelde ENG (Electronic News Gathering) olarak bilinen haber kameralarını kullanırlar. ENG kameralar diğer kamera türlerine göre daha basit, hızlı ve taşınabilir olması sebebiyle tercih edilir. Çekilen görüntü anında gövdesinde bulunan kayıt ünitesine kaydedilir ve gerektiğinde kayıt verici aracılığı ile başka kaynaklara aktarılabilir.
Kamera Dışında Kullanılan Araç Gereçler
Kameraman aktüel bir çekime gittiğinde sadece kamerasıyla gidebildiği gibi, çekimin niteliğine göre kamera ile birlikte birtakım araç gereçler de götürmek zorundadır. Kameraman uzun sürebilecek bir çekim yapacaksa tripodu götürmek akıllıca olacaktır. Çünkü kamera dakikalarca omuzda taşınamaz.
Aktüel kameramanlar gittikleri programda röportaj yapmak, ses kaydetmek için mikrofonları kullanırlar. Amaca ve mekâna göre kamera üstü mikrofonu, boom mikrofonu, el mikrofonu ya da yaka mikrofonu ile ses alabilirler .
Tepe ışığı kameranın ön tarafında tutacağın üzerinde bulunur. Genelde haber amaçlı kullanılır ama bazı programlarda ışık kaynağı olarak da değerlendirilebilir. Kameramanın karanlık ortamlara girdiğinde ışık kaynağı olarak başvurduğu ilk yöntemdir.
Kameramanın yanında götürmesi gereken cihazlardan biri de monitör ve bağlantılarıdır. Sinyal izlemek için üretilmiş elektronik araca monitör denir. Kaydedilmiş görüntüyü görebilmek, izleyebilmek amacıyla üretilmiş profesyonel sinyal izleyicilerdir.
Aktüel Kameramanda Olması Gereken Özellikler
İyi bir kameraman işini sever, zorluklara katlanır, her çekimi ilk defa yapıyormuş gibi hevesli, heyecanlı ve istekli davranır. İşe zamanında gelir, disiplinli hareket eder, iş ahlakının gereklerini yerine getirir.
Fiziksel Özellikler
Kalabalık çekimlerde, basın mensuplarının yoğun olduğu ortamlarda uzun boy bir avantaja dönüşür. Kamera ile yüksek bir noktadan tüm olay rahatlıkla görüntülenebilir. Kısa bir kameramanın önüne bir diğer meslektaşı ya da muhabir geçebilir.
Uzun süreli çekimlerde kameranın taşınması önemli bir sorun hâline gelebilir. Uzun süren çekimler kasların yavaş yavaş gevşemesine, görüntüde titremelerin artmasına neden olur. Kamera dışında tripod ve diğer malzemelerin de taşınması güç gerektirir. Bu yüzden yayıncılık sektöründü aktüel kameramanların çoğu erkektir.
Bireysel Gelişim
Aktüel Kameraman olmak sadece teknik ve teorik bilgi gerektiren bir meslek değildir. Kameraman olan kişi sürekli bireysel anlamda kendini geliştirmelidir. Öncelikle mesleği ile ilgili yasal düzenlemelerden ve hukuksal haklarından haberdar olmalıdır. Meslek tanımı, görev ve sorumlulukları, kanuni mevzuattaki yeri, hukuki yaptırımları bilmesi gerekir.
Kameraman gündemi takip etmeli, dünyaya açılmalı, bol kitap okuyarak kendini geliştirmeli, meslek ile ilgili teknolojik gelişmeleri takip etmelidir.
Teorik ve Teknik Bilgi
Kamera açıları, kamera yüksekliği, çekim ölçekleri, çerçeveleme, özel efektler, aydınlatma, ses, kurgu, renk gibi öğeler duygu ve düşünce oluşturmada etkilidirler. Aktüel kameraman tüm bu öğeler ile ilgili gerek teorik gerekse teknik bilgiyi bünyesinde barındırmak zorundadır. Teorik bilgisini artırmak için meslek ile ilgili kitaplar, dergiler okumalı ve ulusal ya da uluslararası fuarlara katılmalıdır.
Kameraman kullandığı kamerayı hem teknik hem de teorik açıdan iyi tanır, aydınlatma gereçlerini ve etkilerini bilir, ses kayıt olanakları ve mikrofonları kullanır, kompozisyon, çekim ölçekleri, çekim açıları, kamera hareketleri konularında bilgilidir.
Aktüel kameraman ışığın gerekli olduğu yerlerde temel ışık bilgisi ile problemi çözer.
Kameraman temel ses bilgisine sahip olmalıdır. Kamerasında yer alan ses girişlerini, kullandığı mikrofonun özelliklerini, seslerin kayıt seviyelerini bilmek zorundadır.
Yayıncılık sektöründe çalışan tüm kameramanlar kompozisyon bilgisine sahiptir. Kompozisyon bilgisi ile ilintili olan diğer konular, kamera açıları, çekim ölçekleri ve kamera hareketleridir.
Aktüel Kameraman Çekim Aşamasında Nelere Dikkat Etmeli
Çekimden önce tüm hazırlıkları zamanında yapar.
Çekim sırasında kamerayı manuel kullanmaya gayret eder.
Çekimden sonra görüntüleri zamanında teslim eder ve temizlik yapar.