Televizyon ve Stüdyo Kameramanlığı
Televizyon
Televizyon kelime olarak tele (uzak) ve vidi (görme) kelimelerinin birleştirilmesi ile oluşmuş, uzaktan görme anlamına gelmektedir
Kamera ve Bölümleri
Kameralar genelde üç ana bölümden oluşurlar: Objektif, Gövde ve Vizör (Bakaç). Ancak bazı kaynaklar, batarya bölümünü ve kayıt ortamını da kameranın bölümlerinden kabul ederken bazı kaynaklar da gövde içerisinde değerlendirmektedir.
Objektif
Objektif kameranın giriş kapısıdır. İnsan için göz ne anlama geliyorsa, kamera için de objektifin anlamı odur.
Yapı olarak iki tür objektif türü vardır. Değişken odak uzaklıklı objektif zoom özelliği taşır ve yayıncılık sektörü bu tür objektifleri yaygın olarak kullanmaktadır. Sabit odak uzaklıklı objektifte ise zoom yoktur. Çoğunlukla sinema ve reklam sektörünün kullandığı bu tür objektiflerden daha kaliteli ve daha estetik görüntüler elde edilir.
Vizör
Vizör kameranın çektiği görüntüyü gösteren bölümdür. Kameramanın görüntü seçtiği, uygun çerçeveyi hazırlayıp, düzenleyip verdiği ve yaptığı netliği gördüğü yerdir. Bunun dışında kameranın batarya durumunu, zamanı (timecode), kayıt için kalan süreyi, diyafram aralığı gibi bilgileri de gösteren LCD ekrandır.
Gövde
Kamera gövdesi görüntünün kaydedildiği, işlendiği, çeşitli düğmeler ile farklı ayarların yapıldığı bölümdür.Gövdede güç anahtarı (on -off switch ya da power), kayıt yuvası, batarya, filtreler, ses kontrol, gain (kazanç), white balance (beyaz ayarı), auto black (siyah ayarı), shutter speed (örtücü hızı) düğmeleri bulunmaktadır.
Filtreler gerçek rengi ve ışık seviyesini yakalamak için kullanılırlar. Bir numaralı filtre 3200 kelvin renk ısısına sahiptir. Kamera bu filtreye alındığında genellikle iç ortamda sarı ışıkta ya da stüdyo ortamında çekim yapılmaktadır. Üç numaralı filtre seçildiğinde 5600 kelvin renk ısına göre çekim yapılır. Güneş ışığının hâkim olduğu ve gökyüzünün açık ya da hafif bulutlu olduğu ortamlarda kullanılır.
Işıkların renk sıcaklıkları her ortamda ve zamanda farklılık gösterir. Ortam uygun filtre seçmek doğru görüntüyü elde etmek için yeterli değildir. Doğru filtrenin yanında doğru beyaz ayarı da gereklidir.
Beyaz ayarı çubuğunun yan kısmında Shutter Speed (Örtücü Hızı) switchi bulunur. Özünde video sinyalinin pozlama hızını belirlese de kamerada birçok ayar ile dolaylı olarak bağlantılı durumdadır. Kameralarda sıradan görüntüler 1/50 saniye örtücü hızında çekilmektedir. Rutin görüntülerde bu ayarın altına inilmemelidir.
Gain (kazanç), kameranın ışığa ihtiyacı olduğu durumlarda başvurulan kaynaklardan biridir. Bazı ortamlarda düşük ışık kameramanlar için sağlıklı görüntü almaya engeldir. Kameramanın haricî ışık kullanma imkanı yoksa yapabileceği tek hareket gain vermektir.
Televizyon Kameraları
Televizyon için kullanılan kameralar kullanım ve amaçlarına göre temelde iki çeşittir: EFP ve ENG Kameraları ve Stüdyo Kameraları.
EFP / ENG Kameralar
EFP / ENG kameralar taşınabilir kameralardır. Haber ve programların dış çekimleri için kullanılır.
Stüdyo Kameraları
Özel bir destek sisteminin yardımı olmaksızın hareket ettirilemeyecek kadar ağır ve yüksek kaliteli kameralardır. Stüdyo kameraları haberler, açık oturumlar, stüdyoda çekilen ve günlük yayınlanan dramalar, televizyon aracılığı ile yapılan eğitimlerin ders çekimleri vb. çekimlerde kullanılırlar.
Kameraman
Çekim ekibinde yer alan kameraman, kamerayı ve kamera ile ilgili tüm aksesuarları kullanmakla görevli kişidir. Alıcıyı doğrudan doğruya çalıştıran ve yöneten, alıcı hareketlerini gerçekleştiren, görüntülerin filme alınmasını sağlayan kimsedir.
Stüdyo ve Stüdyo Kameramanı
Stüdyo, içinde özel cihaz ve dekorların bulunduğu mekânlardır. Fiziksel olarak yüksek tavan ve geniş alanlara sahip stüdyolarda çalışan kameramanlar da stüdyo kameramanı olarak adlandırılırlar.
Stüdyo
Tüm bu mekânların ortak özellikleri düşünüldüğünde stüdyo; dış ortamdan gelebilecek her türlü tesire kapatılmış, özel ses ve ışık sistemlerine sahip yapay ortamlar olarak tanımlanabilir.
Stüdyo Kameramanı
Stüdyo kameramanı stüdyodaki kameraları kullanmakla sorumlu kişidir. İhtiyaç hâlinde aktüel çekimlere de çıkabilen stüdyo kameramanı, televizyon kanalının bünyesinde yer alan haber bültenlerinin ve içyapım programların kameramanlığını yapar.
Televizyon stüdyolarında genelde üç ve daha fazla sayıda kamera ile çalışılır. Program türüne göre kameramanların kullanacakları açılar ve ölçekler hemen hemen belirlidir. Kameraman rejiden gelen direktifler doğrultusunda çerçevesini yapar ve hazır vaziyette bekler.
Stüdyo kameramanı yönetmenin isteklerini eksiksiz yerine getirebilmesi için kameraya ve tüm ayarlarına hâkim olmalıdır.