Haber Kameramanlığı
Televizyon haberleri izleyicilerin içinde bulundukları toplumsal olayların yanında dünyada olup bitenlerden haberdar olmak için yararlandıkları en temel kaynaklar arasındadır. Çünkü bu kaynaktan faydalanmak zahmetsiz ve masrafsızdır. Bu avantajları televizyon haberlerini diğer haber kaynaklarına oranla bir dünya algısı biçimlendirmek veya bu algıyı güçlendirmek bakımından daha güçlü kılmaktadır.
Haber kameramanlığı uluslararası ortak özelliklere sahip kalıpları ve çerçevesi belirlenmiş bir meslektir. Türk Standarları Enstitüsü Meslek İhtisas Grubu’nca hazırlanan ve Türk Standartları Enstitüsü Teknik Kurulu’nun 19 Haziran 2007 tarihli toplantısında haber kameramanının tanımı şu şekilde yapılmıştır: “Kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla ulusal ve uluslararası ekonomik, siyasal, kültürel, sportif ve toplumsal olayların, savaşların ve doğa olaylarının yerinde izlendiği, izlenen olayların inisiyatif kullanılarak görüntülendiği, görüntülerin estetik ve sanatsal anlayış da yansıtılarak meslek etiği ve habercilik kurallarına bağlı kalınarak çekildiği, görüntülerin en kısa sürede dünya kamuoyuna aktarılmasının sağlandığı meslek dalı”.
Haber kameramanı hızlı ve doğru karar verme yeteneğine ve bunun yanı sıra koordinasyon yeteneğine de sahip olmalıdır. Medya etiği çerçevesinde olayları görüntülerken tarafsız kalmalı; yorum ve haberi birbirinden ayırabilmeli özellikle kışkırtıcı davranışlardan kaçınmalıdır. Diğer yandan röportaja dayalı haberlerde soru sorma tekniğine ve yeteneğine olan hâkimiyetiyle konuşmacıya yardımcı olmalı, onu yönlendirebilmelidir.
Basın meslek ilkeleri bağlamında kişilik hak ve özgürlükleri konusunda hassas davranmalı, asla haber karşılığı menfaat gözetmemeli, özel yaşamın gizliliği ilkesine saygılı olmalıdır. Görevi gereği savaş bölgesine giderken çelik başlık, gaz maskesi, kurşungeçirmez yelek, tıbbi ilk yardım malzemesini kullanmayı bilmelidir. Savaş bölgelerine gitmeden önce savaşan ülkeler hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
Haber kameramanının malzemesi, haber değeri olan her türlü olay, kişi ve nesnedir. Haber kameramanı çektiği görüntülerle yazının sıradanlığını aşarak izleyiciye görsel bir deneyim sunar. Haber kameramanı çalıştıkları kurumların bir temsilcisi olarak hızla gelişen olayları mümkün olduğu kadar eksiksiz ve hızlı bir şekilde görüntüye alabilmelidir. Haber izleyicisi, nadiren görebileceği ya da gidemeyeceği yerleri görmeyi, etrafta olup biten olayları gerçekçi bir bakış açısıyla görmek ister. Bu yüzden kameraman, habere konu olan olay, kişi ya da nesne -bu ister tanınmış bir kişi olsun ya da trajik bir olay - soğukkanlılığını koruyarak doğrudan ve gerçekçi görüntüler yakalamalıdır. Haber türü ne olursa olsun, haber kameramanı çoğu zaman yorgunluk, tehlike ya da korku dolu anlarla karşı karşıya kalabilmektedir.
Küçültülmüş kamera ve özellikle küçük formatlı video kayıt cihazlarının geliştirilmesiyle, kamera tasarımı ve görünüşündeki radikal değişimler ortaya çıkmıştır. Elektronik görüntü üretimindeki artış özellikle video alıcısı kameralara yönelişi arttırmış omuzda taşınabilir video yapım sistemleri gelişmiştir.
Spor, reklam ve üst düzey tanıtım filmleri çekimlerinde kullanılan ENG (elektronik haber toplama) kameralar 2/3 inç boyutundaki ccd sensörleri, hızlı zum yapmayı sağlayan kaliteli B4 yuvaları ve mükemmel netlik sağlayan büyük elektronik vizörleri, uzun süre kayıt yapabilme özellikleri ve ergonomik tasarımlarıyla sağlam hd yayın kameraları olarak bilinmektedirler.
Kamera aksesuarları arasında belki de en önemlisi tripoddur. Üçayaklı kamera sehpası olarak da bilinen tripod, kameranın dikey ve yatay düzlemde belirli bir hızda titremeden ve sallanmadan hareket etmesine olanak sağlar.
Tekayak yanınızda taşıyabileceğiniz yararlı bir araçtır. İç içe geçebilen, uzunluğu ayarlanabilen metal bir tüpten oluşur. Kameranın altında bulunan bir sokete vidalanarak kullanılır.
Yaka mikrofonu özellikle röportaj çekimlerinde ve genel plan çekimlerde mikrofonun ve kablonun gözükmesini istemediğiniz anlarda çok yararlıdır.
Röportaj mikrofonları elle tutulmak için tasarlanmıştır. Dinamik oldukları için elektiriğe ihtiyaçları yoktur. Çok yakından ses alma özelliğine sahiptir. Ortam gürültüsünü almazlar.
Görüntülü röportaja üç tip insanın dahil olduğu sohbet olarak da bakılabilir. Muhabir veya sunucu, konuyu seçer, soru sorar ve konuşmanın içeriğini yönlendirir. Konuk, röportajın temel unsurudur. Konuyla ilgili konuşur. Görüntünün büyük bir bölümünde o vardır. Ve tüm bu deneyime ortak olan izleyici vardır.
Normal çekim kurallarına ek olarak, röportaj tekniğinin kendine has birtakım standart kuralları vardır. Röportaj tekniğinde sert profil çekimlerden uzak durulmalıdır. Konuğun veya sunucunun iki gözünü de görmek gerekir.
Yaygın olarak kullanılan röportaj girişlerinde genellikle bel plan kullanılırken, konuşmacı olaylarla ilgili bilgi verirken, düşüncelerini aktarmaya başladığında optik kaydırma ile yaklaşarak göğüs plana geçilir. Bu uygulama belgesellerde ve TV programlarında kullanılan yaygın bir tekniktir.
Haber kameramanlığı konusunda kariyer planı yapan herkes, kamu ve özel yayın yapan televizyon kanallarının haber dairesi ile haber ajanslarında çalışabilmektedirler. Özellikle iletişim fakültelerinin gazetecilik ve radyo tv sinema bölümleri ile ilgili yüksekokul öğrencileri bu bölümlere başvuruda bulunur.
Yaptığınız işleri yani portfolyonuzu 2 -3 dakikalık bir görsel sunuma (showreel) dönüştürerek özgeçmişinize mutlaka eklemelisiniz. İletişim bilgileriniz eksiksiz yazdığınızdan emin olun.