Kadın Giyimlerinde Yaka Çizimleri
Yaka, giyimin rahatça giyilip çıkarılmasına hizmet eden, giysilerde boyun çevresini saran kısımdır. Yüze en yakın yerde konumlanması nedeniyle, giysilerin stiline ve genel görünümüne önemli katkı sağlar.
Moda stillerinin popüler bir teması olarak kullanılan yakalar, yüzü çerçevelemek için gözü yukarı çeken giysinin odak noktasıdır.
Yakalar süsleme amacıyla, yüzü çerçevelemek için gözü yukarı çeken giysinin odak noktasıdır.
Buna göre, yaka tasarımı, stili ve şekilleri sezonun moda trendlerine göre belirlenir. Tasarımda yakanın işlevselliğinin yanı sıra görsel özelliği de dikkat çekmektedir. Farklı malzeme veya kumaştan oluşturulabilen yakalar, birkaç temel yaka modelinden meydana gelmiştir.
Genel olarak yakaların gelişim evreleri incelendiğinde karşımıza ilk olarak ruff yakalar çıkmaktadır.
20. yüzyıl, Birinci ve İkinci Dünya Savaşları sonrasında azalan erkek nüfusunun yerine çalışmak zorunda kalan kadınların sosyal hayattaki konumları değişmiştir. Kadınlar arasında üniformayı andıran giyim çeşitleri yaygınlık kazanmış ve giysi yakaları şömiziye yaka ve erkek yaka görüntüsüne dönüşmüştür
Yaka Çeşitleri
Kadın giyiminde yakalar birçok şekil ve ölçüde kullanılarak tasarımın stilini değiştirebilmektedirler. Genel olarak,;
Oyuntulu Yakalar (Yakasız Yakalar): Bedenin yaka oyuntusunun farklı şekillerde oyulması ile oluşan yaka formlarıdır. Yaka çevresi pervaz ile temizlenir. Bu yakalara; sıfır yaka, “U” yaka, “V” yaka, kare yaka, beşgen yaka ve kayık yaka örnek olarak verilebilir.
Bedenden Çıkan Yakalar: Bedene bağlı olarak kalıbı çıkarılan yakalardır. Bedenden çıkan ve röverli diye ayrılabilir. Bedenden çıkan yakalar, ensede boyun çevresini sarar şekildedir. Yaka formu beden kalıbı üzerine çizilerek, bedenle beraber hazırlanmaktadır.
Bedene Takılan Yakalar: Boyun çevresi ölçüsü alındıktan sonra, bedenden ayrı olarak kalıbı çıkarılan ve farklı yöntemler kullanılarak yaka oyuntusuna takılan yakalar olarak ifade edilmiştir .
Yaka Çiziminde ve Uygulamasında Dikkat Edilecek Noktalar
Yaka Oyuntusunun Ölçülmesi ve Genişletme İşlemi
Yaka Oyuntusu Genişletme İşlemi: Yaka oyuntusunda işlem yapmak için, ön ve arka beden omuzları çakıştırılarak yerleştirilir. Ön yaka ve arka yakadan istenilen ölçülere göre genişletme yapılır ve yeni yaka oyuntusu çizim işlemine arka ortasından dik başlanarak istenilen yaka formu verilir
Yaka Oyuntusu Ölçüm İşlemi: Yaka oyuntusu ölçüsü, arka ortasından başlayarak, mezur yaka oyuntusuna dik olacak şekilde yerleştirilir ve yaka formu kavisine uygun olarak mezurun oyuntuya göre döndürülmesiyle ölçüm yapılır.
Bütün yaka çizimlerinde arka ortasından dik açı ile başlanmalıdır. Buna dikkat edilmediğinde yakanın arka bedendeki görünümünde sivri uçlar ve görsel hatalar hatta yakanın boyun çevresini sarmasında gerginlikler oluşacaktır.
Yaka oyuntusu ölçüsü, arka ortasından başlayarak ön ortasına kadar alınmalıdır.
Kapanma payı ölçüsünün, yaka ölçüsüne dahil edilmemesine dikkat edilmelidir. Aksi durumda ön ortasında uç uca yerleşmesi gereken yaka üst üste binerek teknik ve görsel hata oluşacaktır.
Kadın Giyiminde Kapanma Teknikleri
Tasarımların kullanımını kolaylaştırmak ve model özelliği kazandırmak amacıyla genellikle ön ortasına uygulanan paylara ‘kapanma payı’ denir.
Kapanma yönleri erkek ve kadın giyiminde farlılık gösterir. Erkek giyimlerinde sol beden– sağ beden üzerine, kadın giyimlerinde ise sağ beden– sol beden üzerine gelecek şekilde uygulanır. Kapanma payı giyside kullanılacak düğmenin çapı kadardır.
Kapanma payından, içe dönen kısım kıvırma payı olarak adlandırılır. Kıvırma payı, kapanma payı çeşidine göre farklılık gösterir.