Kadın Giysilerinde Model Uygulamalı Kol Çizimleri
Giysi Kol Formlarının Değişimini Etkileyen Faktörler
Giysi çeşitlerinden elbiseler, bluzlar, tişörtler ve gömleklerde birbirinden farklı yapı ve modellerde kol çeşidi kullanılmaktadır. Her modelin farklı bir şekli, tekniği ve ismi vardır. Giysilerin kol formlarındaki bu değişim bazen ihtiyaç gereği ortaya çıkarken bazen toplumsal statünün etkisiyle ve bazen de modanın etkisiyle gerçekleşmektedir.
İhtiyaçların Etkisiyle Değişen Kol Formları
Giyim ve moda tarihi incelendiğinde; tarihsel süreç boyunca inançlar, meslekler, doğa şartları, toplumsal sınıf ayrılıkları, göçler, savaşlar ve moda vb. nedenlerle insanların giyim alışkanlıklarının büyük değişikliklere uğradığı görülmektedir.
Toplumsal Statünün Etkisiyle Değişen Kol Formları
Giyim ve moda tarihi incelendiğinde bazı giysi parçalarının kişilerin sahip olduğu ya da olmak istediği statüyü temsil ettiği görülmektedir. Buna en güzel örnek 16. Yüzyılda Avrupa’da erkekler ve kadınların oldukça büyük ve dikkat çekici yakalar kullanmasıdır.
Modanın Etkisiyle Değişen Kol Formları
Geçen zamanla birlikte bazen giysilerin tüm beden formlarının; bazen de etek, kol, yaka, cep gibi parçalarının farklılaştığı görülmektedir. Bu süreç içinde özellikle farklı kol formları ile görselliği artırılan giysilerin adeta kol formlarıyla özdeşleşen dönem giysi modalarının oluştuğu bilinmektedir.
Giysi Formlarının Vücuda Uygunluğunu Kol Formu Açısından Değerlendirme
Vücut şekilleri, vücudun duruşu ve vücut bölümlerinin birbirine oranları kişiler arasında farklılıklar göstermektedir.
Vücuda uygunluk, giysilerin giyen kişi açısından rahatlık ve çekicilik duygusu yaratması durumudur. Vücuda uyumluluk ifadeleri zamana, modaya sosyal etkileşime ve bireysel farklılıklara göre değişiklikler göstermektedir.
Bir giysinin vücuda uygunluğu farklı usullerle belirlenebilir. Bunun için standart yöntemlerden ziyade pratik uygulamalarla belli ölçütler tanımlanmıştır. Giysilerdeki belli bölgelerde dikkati çeken bolluklar, kırışıklıklar, dikiş hatlarının eğriliği gibi parametreler bu ölçütler arasındadır.
Kolda Görünüm ve Uyum Problemleri İçin Yapılacak Düzeltme İşlemleri
Giysi formlarının vücuda uygunluğu konusunda bahsedildiği gibi bazen giyen kişinin vücut özelliği nedeniyle giysi kolu vücut üzerinde hatalı duruşa sahip olabilir. Bu hatalı duruşlara bazen de hatalı çalışılan kalıplar veya model uygulamaları neden olmaktadır.
Kolun Enine Buruşması
Kol üstü ölçüsünün yetersizliği nedeniyle sorun oluşmaktadır.
Kolun Torbalanması
Kol üstü ölçüsü vücuda göre fazla olduğu zaman kol vücut üzerinde şekilsiz görünüp torbalaşmaktadır.
Kol oyuntusunun Kısa Olması
Vücut üzerindeki bazı kol duruşlarında kol omuzdan çekiliyormuş gibi çizgiler oluşur ve kol üstü rahat ve konforlu değildir. Sorunun çözümü için kol üstünün enine açılarak gerekli payın ilave edilmesi gerekir.
Kol Oyuntusunun Aşağı Doğru Torbalanması
Giysi kolunun vücut üzerindeki duruşu omuz başından aşağıya torbalanma şeklinde olabilir.
Öne veya Arkaya Kayan Kol Duruşu
Giysinin kesimi ve üretimi sırasında kol ortası ve düz boy iplik hattı düzgün ayarlanmaz ise kolun vücut üzerindeki duruşu öne veya arkaya kaymış şekilde görülebilir. Çözüm olarak kolun giysiden ayrılması ve yeniden düz boy iplik dikkate alınarak birleştirilmesi gerekir.
Model Uygulamalı Kol Çizimleri
Bu bölümde kısa kol ve uzun kol kalıbı üzerine model uygulama çizimleri ve şablon kalıplarına yer verilecektir.
Kısa Kol Kalıbı Model Uygulamaları
Bu bölümde temel kısa kol kalıbı üzerine yapılan model uygulama çizimleri bulunmaktadır.
Kısa kol kalıbı üzerine yapılacak model uygulama çizimleri;
- Kapaklı kısa kol,
- Volanlı kol,
- Karpuz kol,
- Üstü büzgülü kol,
- Altı büzgülü kol,
- Daire kol,
- Kendinden manşetli kol ve
- Yuvarlak kavisli kol olmak üzere sekiz adettir.
Uzun Kol Model Uygulamaları
Uzun kol kalıbı üzerine yapılacak model uygulama çizimleri ise;
- Kol ağzı büzgülü manşetli kol,
- Üstü büzgülü kol,
- Model uygulamalı volanlı koldur.
Bedenden Çıkan Kol Model Uygulamaları
Bu bölümde bedenden çıkan kol modellerinden temel japone (kimono) kol üzerine uygulanan yarasa kol kalıp işlemleri verilmiştir.
Kalıp Çizimleri Kontrol Listesi
Bu ünitede verilen kol model uygulama çizimlerinin bireysel etkinlik olarak uygulanması beklenmektedir. Değerlendirme kriterleri yardımıyla çalışmaların tam ve doğru yapılıp yapılmadığına karar verilebilir.