Kadın Giysilerinde Temel Kol Çizimleri

Giysi kolu; giyen kişinin kolunu sararak kapatmaya yarayan, kolun hareketini engellemeyecek şekilde beden ile farklı şekil ve tekniklerle birleştirilen giysinin bir parçası olarak tanımlanmaktadır. Giysilerin en dikkat çekici aynı zamanda üst düzey teknik bilgi ve beceri gerektiren bölümünü oluştururlar. Giysinin tasarımı yapılırken beden ve kolların uyum ve bütünlük içerisinde olmasına dikkat edilmelidir.

Giysi Kolunun Tarihsel Gelişimi

Bir giysinin, kullanıcısının talep ve beklentilerini karşılayabilmesi için; tasarım özelliklerinden kullanılan kumaşa, dikim kalitesinden süsleme detaylarına kadar pek çok özelliğe sahip olması gerekmektedir. Eski dönemlerden beri giysilerin fiziksel formlarını tamamlayan yaka, kol, cep gibi kısımları ve süsleme yöntem ve detaylarındaki farklılıklar belli toplumların ya da bireylerin temsilcisi olarak kabul edilmiştir.

Yapılan araştırmalar ışığında kol tasarımlarının ülkeler ve dönemler arasında da farklılıklar gösterdiği söylenebilir.

Tarihi sürecine bakıldığında başlangıçta hep aynı parçalardan meydana gelen kol formları geçen zamanla birlikte insanların artan ve değişen ihtiyaçları doğrultusunda farklılaşmıştır.

Kol Kalıbı Hazırlamada Dikkat Edilecek Noktalar

Kol kalıbı mutlaka bir beden kalıbının varlığı ile ortaya konan bir çalışmadır. Kolsuz bir giyside kol kalıbına ihtiyaç duyulmaz, fakat bedensiz bir kol kalıbı düşünülemez. Bir kol kalıbı elde etmek için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır.

Giysi Kolu Çeşitleri

Genel olarak kol kalıp çeşitleri incelendiğinde bedene takılan ve bedenden çıkan kol kalıpları olarak ikiye ayrıldığı görülmektedir.

Bedene Takılan Kollar

Ana beden kalıbına bağlı olarak ayrıca hazırlanan kollardır. Giysinin kesim ve üretim aşamasında ana bedene sonradan eklenirler. Bedende omuzdan başlayarak model özelliğine uygun biçimde kolu kapatmak, kavramak için farklı boyut ve şekillerdeki kol evleri ile birleştirilirler.

Bedenden Çıkan Kollar

Bedenden çıkan kollar doğrudan ön ve arka beden kalıbı üzerine çalışılan, giysi tasarımında form ve stil unsuru olarak kullanılan ve hareket rahatlığı açısından tercih edilen kol modelleridir. Yapısal olarak incelendiğinde birbirinden ayrı olarak hazırlanan beden ve kol kalıplarının birleştirilmesiyle elde edildiği görülmektedir.

Temel Kol Kalıp Çizimleri

Değişik kol kalıpları elde edilmek istenildiğinde temel iki kalıp kullanılmaktadır. Bunlar; bedene takılan kol çeşitlerinden olan tek parçalı temel kol ve iki parçalı temel kol kalıplarıdır.

Tek Parçalı Temel Kol Kalıbı Çizimi

Tek parçalı temel kol kalıbı; omuzdan aşağıya düz inen bir yapıya sahiptir. Pensli ve penssiz temel beden kalıplarına göre farklılık gösteren iki çeşit tek parçalı temel kol çizimi vardır.

Dirsekten Pensli Kol Çizimi

Dirsekten pensli kol; giyen kişinin kolunu iyice kavrayarak; dirsekte oluşturulan pens sayesinde kolun yapısına uyumlu üç boyutlu bir görüntü sağlamaktadır.

İki Parçalı Kol Kalıbı (Temel Kol Kalıbı Üzerine)

İki parçalı kol kalıbı, isminden anlaşıldığı gibi iki ayrı parçadan oluşur.

Ortadan Dikişli Kol Kalıbı (Temel Kol Kalıbı Üzerine)

Kol ortasından dikişli bir kol modeli olup; kalıbını çıkarmak için tek parçalı temel kol çizimi üzerine gerekli model uygulama işlemleri yapılır.

Arkası Dikişli Kol Kalıbı (Dirsekten Pensli Kol Kalıbı Üzerine)

Arkası dikişli kol kalıbı; kol altı dikişinin arka kola kaydırılmasıyla elde edilir.

Çeşitli Kol Boyu Ayarlamaları ve Kısa Kol Kalıbı

Temel kol kalıbı üzerinde kısa kol, dirsek hizasında kol, turvakar yada 3/4 kol gibi değişik modellere göre kol boyu uyarlamaları yapılır.

Temel Reglan Kol Kalıbı (Temel Beden ve İki Parçalı Kol Kalıbı Üzerine)

Reglan kol bedene takılan kol kalıplarına göre gerek görünüşü gerek kalıp işlemleri ve gerekse üretim açsından farklılıkları olan bir kol modelidir. En önemli farklılık kolun bedene takıldığı hattın yani kol evinin değişime uğramasıdır.

Temel Japone (Kimono) Kol Kalıbı (Temel Beden Üzerine)

Temel japone (kimono) kol kalıbı genellikle geniş hatlara sahip hareket rahatlığı sağlayan giysi modelleri için tercih edilmektedir.

Kol Ağzı Model Uygulama Çizimleri

Giysi kolunun uzun ya da kısa olması, bedendeki model detayları, kol ağzı temizleme tekniklerinde çeşitliğe neden olur. Kısa ya da uzun düz kol ağızları genelde kendi payı ile baskı yaparak, biye geçirerek veya volan, fırfır geçirerek temizlenmektedir. Bazen model özelliğine bağlı olarak özellikle gömlek bluz gibi giysi türlerinde ise kol ağzında manşet ile model uygulama yapılır.