Temel Kadın Beden Çizimi
Kalıp Hazırlamada Ölçü
Giysi tasarımında çizimlerin üç boyutlu bir ürün haline dönüştürülebilmesi için, ilk başta doğru ölçülere ve doğru tekniğe ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle öncelik, üretim yapılacak hedef grubuna uygun beden ölçülerinin elde edilmesidir. Bireye kusursuz uyan kalıp, kullanılan biçki sisteminin gerektirdiği esaslara uygun ve sağlıklı alınmış ölçülerle hazırlanabilir. Bunun için, ölçülerin nereden ve nasıl alınması gerektiği iyi bilinmelidir. Günümüzde farklı toplumlar, toplum yapılarına özgü vücut tipi, şekli ve oranlarını belirleyerek ölçü sistemine dayalı kalıp hazırlama sistemleri geliştirilmişlerdir. Bu kalıp sistemlerinin ortak amacı vücut ölçülerine ve formuna en iyi şeklide uyum sağlayacak giysi kalıpları elde etmektir.
Giysi kalıpçılığında ölçüler iki şekilde elde edilir.
1-Vücut üzerinden(bireysel ölçülendirme): Bu yöntem kişiye özel üretimlerde kullanılır. Kullanılacak kalıp sistemine göre gerekli tüm ölçüler kişiler üzerinden ölçüm yöntemine uygun olarak alınır.
2-Standart ölçü tabloları ile: Ölçü tablolarında ölçüler, beden numaralarına göre gruplandırılmıştır. Ölçü tablosu, İstatistiksel değerlendirmeler sonucunda toplumun vücut yapısını yansıtan ortalama değerlerden oluşur. Bu tablolar ait oldukları toplumun, anatomik yapısına ve cinsiyete göre hazırlanmaktadır. Standart ölçü tablolarında, farklı vücut oranlarına uyum sağlayabilecek toleranslar gözetilerek gruplar oluşturulur. Bu tablolardaki ölçüler beden numaralarına göre gruplandırılır. İnsan vücudunun temel genişlik ve uzunluk ölçüleri yanında, yardımcı ölçüler de hesaplanmasına gerek kalmadan tablolarda yer almaktadır. Uluslararası çapta çeşitli ülkelerde gerek vücut biçimleri, gerekse vücut ölçüleri değişiklik gösterdiği gibi, beden tanımları da birbirinden farklı olabilmektedir. Bu doğrultuda ortaya çıkan farklılık konusunda uluslararası beden ölçüleri tablosu kullanılmaktadır.
Kalıp Hazırlamada Bolluk Tablosu
Beden ölçü tablolarındaki ölçüler doğrudan vücut üzerinden alınan ölçüler olup herhangi bir pay içermemektedir. Rahat hareket edilebilmesi için standart ölçü tablosundaki ölçülere, ilave olarak bolluk payı verilmektedir. Vücut ölçülerine yapılacak ilaveleri etkileyen en önemli unsurlar; vücut özelliği, vücut şekli ve giysi türüdür. bunun yanısıra verilecek hareket rahatlığı payı, giysinin model özelliği, moda etkisi, kullanılan kumaşın özelliklerinden de etkilenmektedir.
Müller Kalıp Hazırlama Sistemi
İnsan vücudunun anatomik özellikleri dikkate alınarak bir takım kuralların kalıba nasıl uygulanacağının açıklandığı bu kalıp sistemi Almanya’da Michael Müller tarafından geliştirilmiştir. Müller&Sohn kalıp çizim sisteminde temel yaklaşım, vücut oranlarıdır. Temel ölçülerin dışındaki yardımcı ölçüler, kalıp üzerindeki referans eksenleri, vücut oranları dkkate alınarak çeşitli formüllerle hesaplanarak bulunmaktadır. Müller Kalıp Hazırlama Sistemi'nde vücut ölçüleri bolluk verilmeden iç giyim üzerinden alınır. Bu sistemde kalıp çizimi için kullanılan ölçüler; temel (esas) ve yardımcı ölçüler olmak üzere iki gruba ayrılırlar. Temel ölçüler doğrudan vücut üzerinden alınır. Yardımcı ölçüler ise, temel ölçülerden hesaplanarak elde edilir.
Müller Kalıp Hazırlama Sisteminde Temel Beden Kalıbı Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Ölçüler bolluk verilmeden, kalıp sisteminin esaslarına uygun olarak doğru tekniklerle alınmalı ve hesaplanmalıdır Önce genişlik sonra uzunluk ölçüleri alınmalıdır.
Elde edilen temel ölçülere vücut tipine, model özelliğine, kumaş yapısına ve kullanılan kalıp hazırlama sisteminin esaslarına göre bolluk ilaveleri verilmelidir.
Beden numarası, beden genişliği ölçüsünün yarısından altı çıkarılarak bulunmaktadır. Bu formülde çıkan sayı tek ise bir üst sayıya tamamlanarak beden numarası belirlenmektedir.
Müller Kalıp Hazırlama Sisteminde Ölçü Almada Dikkat Edilecek Noktalar
Ölçüleri alacak kişinin mesleki yeterliliğe sahip olması gereklidir.
Ölçü alma işleminde gerekli olan araç ve gereçler önceden hazırlanmalıdır. Bu araç ve gereçler mezura, cetvel, bel şeridi (lastik, grogren kurdele, kurdele ve ekstrafor), kağıt, kalem ve boy aynasıdır.
Diğer ölçülerin alınmasında bel yeri referans noktası olarak belirlendiği için, ekstrafor ya da ince bir şeritle belin en ince yerinden yere paralel olarak bel şeridi bağlanmalıdır.
Ölçüsü alınan kişinin vücut yapısına dikkat edilmeli, simetrik olmayan bedenler özellikle dikkate alınmalıdır.
Yardımcı ölçüler kontrol amacıyla vücudun sağ tarafından alınmalıdır.
Genişlik ölçüleri vücudun en geniş yerleri üzerinden geçecek şekilde ve yere paralel olarak alınmalıdır.
Uzunluk ölçüleri düz (yere dik) olarak ve mümkün olduğunca mezür kaldırılmadan alınmalıdır.
Genişlik ölçüleri alınırken, mezuranın hareket edebilmesi sağlanmalıdır.
Müller Kalıp Hazırlama Sisteminde Vücut Üzerinden Ölçü Alma
Giysi kalıbının doğru ve eksiksiz hazırlanabilmesi için vücut ölçülerinin uygun kriterler doğrultusunda alınması gerekmektedir. Temel beden kalıbı hazırlanırken vücudun ½’si esas alınır. Önde ön ortası, arkada da arka ortası olarak adlandırılan vücudu önden ve arkadan tam ikiye ayıran dikey hat esas alınır ve temel beden kalıbı bu iki hat arasında yapılandırılır.
Temel Ölçüler
Vücut üzerinden alınan ölçülerdir. Ölçüler alınmadan önce yapılması gereken ilk işlem belin en ince noktasından geçecek şekilde ekstrafor ya da bel şeridinin yere paralel şekilde bağlanmalıdır.
KhBütün boy 168 cm
BuBeden 92 cm
TuBel 74 cm
Hur Kalça 98 cm
AlgKol Boyu 60 cm
Yardımcı Ölçüler
Temel ölçüler esas alınarak hesaplanan ve vücut üzerinden de alınabilen ölçülerdir. Ölçülerin tam olarak başlangıç noktası kestirilemediğinden vücut üzerindeki yerleri bilinmeli ancak ölçüler vücut üzerinden alınmamalıdır. Yardımcı ölçüleri hatasız almak için bele 1,5- cm lik enine bir bel bandı takılmalıdır.
Rh Koltuk derinliği:
RI Arka uzunluğu:
Ht Kalça düşüklüğü:
Lg Elbise boyu:
Hs Arka yaka genişliği:
Bt I Göğüs düşüklüğü I:
Bt II Göğüs düşüklüğü I:
VI I Ön Uzunluğu I:
VI II Ön uzunluğu ІІ :
Rb Arka genişliği:
Ad Kol oyuntusu genişliği:
Bb Ön genişliği: