Kadın Ve Çocuk Giysi Kalıbı Hazırlamada Temel Bilgiler
Temel Kalıp Bilgisi
Kalıp, geometrik temel blokların insan vücudunu matematiksel bir uygulama ile sarmasıdır. Hazır giyim sektöründe, Kalıp hazırlama, vücuda iyi uyum sağlayan giysilerin üretiminde en önemli faktörlerden birisidir.
Kalıp Hazırlama Yöntemleri
Kopyalama İle Kalıp Hazırlama
Giysi kalıbı hazırlama yöntemlerinden en basitidir. Kopya bir şeyin taklidi ya da aslından alınan örneği olarak tanımlanmaktadır.
Biçki İle Kalıp Hazırlama
Değişik kalıp hazırlama sistemlerinden yararlanarak daha bilimsel ve sistematik çalışma ile elde edilen kalıplardan oluşturulur.
Bilgisayarda Kalıp Hazırlama
Temel bir kalıbı baz alarak bilgisayar yardımıyla kalıp hazırlanmasıdır. Değişik bilgisayar programları ile kısa sürede model tasarımı, kalıp elde etme ve serileştirme gibi işlemler yapılabilmektedir.
Moda Endüstrisinde Kullanılan Kalıp Çeşitleri
Temel Kalıp
Beden ait standart ölçüler kullanılarak hazırlanmış bir giysi tipine ait en basit kalıp parçalarını içeren bir takımdır. Üzerinde çeşitli model uygulamaların yapılması için kullanılır.
Model Kalıbı
Temel kalıp blokları üzerinden alınan kopya üzerinde, kullanım amacına ve tasarım detaylarına uygun olarak düzenlenmiş olan kalıptır.
Üretim Kalıbı
Üretim kalıpları, model özelliğine göre parçaların hazırlanmış, gerekli dikiş payları verilmiş, üzerine kesim ve dikim için gerekli yazı ve işaretlerin yazılıp işaretlendiği kumaşa uygulamaya hazır iki boyutlu kalıplardır.
Kalıp Hazırlamadaki Teknolojiler
Bilgisayarda Kalıp ve Pastal Hazırlama CAD -CAM Sistemleri Hazır giyim sanayinde ileri teknoloji hizmetlerini yerine getiren cihazların ortak adı bilgisayar destekli tasarım (CAD) ve bilgisayar destekli üretim (CAM) dir. Bilgisayar destekli tasarım, bilgisayar yardımı ile bir ürünün biçimlendirilmesidir. Bilgisayar destekli tasarım sistemleri hazır giyim sanayinde kalıp hazırlama ve pastal hazırlamada kullanılmaktadır.
3D CAD Sitemleri
3 boyutlu vücut tarama sistemi, elde edilen yüksek çözünürlükteki vücut görüntülerini hatasız ve eksiksiz analiz etmekte ve tasarlanan giysinin üretimi için gerekli tüm kalıp ölçülerini standart veriler halinde sunmaktadır. Bu veriler model tasarımı ve kalıp hazırlama programları yardımıyla, model ve kumaş dosyalarına entegre edilerek, müşterinin arzu ettiği desende, vücuduna uygun bir modelin kalıpları hazırlanabilmekte, otomatik olarak kesilebilmekte ve dikime hazır duruma getirilebilmektedir.
Kalıp Hazırlamada Dikkat Edilecek Noktalar
- Kalıp çizimi için gerekli araç ve gereçler önceden hazırlanmalıdır.
- Kalıp çizimini yapacak kişinin, kalıp hazırlama konusunda bilgi ve beceriye sahip olmalıdır.
- Kalıp üzerinde kavislerin ve çizgilerin birleştiği noktalarda, birleşmelerin düzgün olmasına ve çizimde kırıklık olmamasına dikkat edilmelidir.
- Kalıp parçalarının birleşen noktalarının (arka-ön)birbirine eşit olmasına dikkat edilmelidir.
- Çizim bittikten sonra ölçü kontrolü yapılmalıdır.
- Kalıp üzerindeki gerekli olan açıklamalar(işaret, yazı, çıt ve delgiler) eksiksiz olarak bulunmalıdır.
Kalıp Hazırlamada Kullanılan Bazı Terimler
Asimetri: Giysi tasarımında dengelenmiş hissi veren zıt unsurların ve düzensiz şekillerin kullanımıyla ilişkilidir.
Simetri: Bir giysinin zıt yönlerini aynı yapan, simetrik şekillerden veya formlardan yararlanan bir tasarım yaklaşımıdır .
Form: Giysinin belli estetik değer ve öğeler doğrultusunda iki boyuttan üç boyuta geçirilmesidir.
Pens (Sason): Giysi konstrüksiyonunda çoğunlukla elastikiyeti olmayan veya elastikiyeti düşük olan yüzeylerde, yüzeyin vücudun formuna uydurulması için üçgen şeklinde oluşturulan formlu yapılardır.
Hat / Kesik: Giysiye şekil verme araçlarından birisidir ve giysi konstrüksiyonunda stil yaratmak, giysiyi vücudun şekline uygun formuna sokmak, pensleri saklamak gibi birden fazla nedenle kullanılan dikey, yatay, verev ya da farklı şekillerdeki kesiklerdir.
Kup: Giysinin insan vücuduna oturmasını sağlamak ve model özelliği kazandırmak amacıyla giyside yapılan kesiklerdir.
Roba: Bluz, gömlek vb. üst giysi gruplarında, giysiye form vermek veya model oluşturmak amacıyla, omuz hattı ile beden hattı arasında kalan kısmın bölünmesiyle elde edilen giysi parçasıdır.
Korsaj: Alt giysi gruplarında, bel hattı ile kalça hattı arasındaki bölgeye form vermek için ana kalıpta yapılan kesiklerdir.
Çıt: Kalıp parçalarını kontrol ve dikim sürecinde birbirleriyle eşleştirmek ve işaretlemek amacıyla makasla kesilerek yapılan çentiklerdir .