Geniş Temel Etek Kalıp Çizimleri

Evaze etekler, temel etekler sınıfında yer almaktadır. Temel etek kalıbı modaya ve isteğe göre etek ucuna doğru genişletilerek evaze etekler oluşturulur.

Kloş, daire ve koni etekler, bele oturan ve aşağıya doğru genişleyen eteklerdir. Yaylı/Dairesel formlu etekler olarak da isimlendirilirler. Kloş, daire ve koni etekler, etek genişlikleri bakımından birbirinden farklılık göstermektedir.

Evaze Etek

Evaze etek kalıbı hazırlamak için temel etek kalıbında olduğu gibi vücut üzerinden alınan bel, kalça, kalça düşüklüğü ve etek boyu ölçülerine ihtiyaç duyulmaktadır. Kalıp hazırlanırken eteği kullanan kişinin hareketlerini rahatlatmak için bel ve kalça ölçülerine 2 cm bolluk payı ilave edilir.

Evaze etek kalıbı üç aşamada hazırlanır. Birinci aşamada etek boyu ve kalça ½+1 cm (+ 1 ölçüsü, kalça ölçüsüne verilen 2 cm bolluk ilavesinin yarısı) ölçüleri kullanılarak oluşturulan bir dikdörtgen ile eteğin temel konstrüksiyonu hazırlanır. Bu temel konstrüksiyonda kalça hattı ve yan dikiş yeri belirlenir. İkinci aşamada bel ve kalça ölçü farklılıklarından kaynaklanan pens hesaplamaları yapılarak eteğin bel hattına oturtulabilmesi için pens çizimleri yapılır. Evaze etekte pens yerleri temel etek kalıbından farklılık göstermektedir. Üçüncü aşamada penslerin etek ucuna kadar çıtlatılarak pensin tamamının ya da bir kısmının etek ucuna kaydırılması ile evaze etek kalıbı elde edilir. Pensin tamamı ete ucuna kaydırıldığında evaze etek daha geniş formlu olur.

Kloş Etek

Kloş etek kalıbı hazırlanırken bel ve etek boyu ölçülerine ihtiyaç duyulmaktadır. Çizilen bir dik üzerinde belirlenen 1 noktasından aşağıya bel 1/3%2 cm işaretlenir. Bu noktadan aşağıya etek boyu işaretlendikten sonra belirlenen noktalara 1 noktası merkez olacak şekilde bir yay çizilerek kloş etek kalıbı oluşturulur. Kloş etekler tamamlandığında yarım daire elde edilmektedir. Ön ortası ve arka ortası dikişsiz, yanlarda dikiş bulunmaktadır. Ön ve arka ortası verev ipliğe, yan dikişin biri boy ipliğine bir diğeri ise en ipliğine getirilerek çalışılmaktadır

Daire Etek

Daire etek kalıbı hazırlanırken bel ve etek boyu ölçülerine ihtiyaç duyulmaktadır. Çizilen bir dik üzerinde belirlenen 1 noktasından aşağıya bel 1/6%1 cm işaretlenir. Bu noktadan aşağıya etek boyu işaretlendikten sonra belirlenen noktalara 1 noktası merkez olacak şekilde bir yay çizilerek daire etek kalıbı oluşturulur. Daire etekler tamamlandığında tam bir daire elde edilmektedir ve tek parçadan oluşmaktadır. Fermuar genellikle arka ortasına bir yırtmaç çalışılarak yerleştirilir. Eğer istenilirse arka ortasına dikiş de yapılabilmektedir.

Koni Etek

Koni eteklerin etek ucu ise kloş eteklere göre biraz daha dar olmaktadır. Koni etekler yay üzerinde ön ve arka etek olmak üzere iki parça olarak çalışılmaktadır. Yan dikişte eteğin bele oturtulması için pens yapılmaktadır. Koni etekte yanda dikiş bulunmamaktadır.