Düz Temel Etek Kalıp Çizimleri

Eteğin oluşum noktası temel etek kalıplarıdır. Temel etek kalıbı, model özelliği olmayan, bel ve kalçaya oturan, kalçadan etek ucuna kadar kalça ölçüsünün düz indirilerek ve farklı boylarda çalışılabilen kalıplardır.

Temel etek kalıbı hazırlamak için vücut üzerinden alınan bel, kalça, kalça düşüklüğü ve etek boyu ölçülerine ihtiyaç duyulmaktadır. Kalıp hazırlanırken eteği kullanan kişinin hareketlerini rahatlatmak için bel ve kalça ölçülerine 2 cm bolluk payı ilave edilir.

Tarihi Süreç İçerisinde Etek

Tarih boyunca statü farkını ortaya koyduğu bilinen giysi özellikleri gibi etek de bu farkı koymada önemli araçlardan biri olduğu gözlemlenmiştir. Aynı zamanda her giysi türünde olduğu gibi, etek de tarihi süreç boyunca savaşlar, ekonomik ve politik faktörlerden etkilenmiştir.

Giyim tarihi incelendiğinde, eteğin ilk kez karşılaşıldığı medeniyetin Sümerler olduğu görülmektedir.

Temel Etek Kalıbı Hazırlamada Kullanılan Ölçüler ve Vücut Üzerinden Ölçü Alma

İyi bir giysi hazırlamada en önemli etkenlerden biri giysi kalıplarının vücut özelliklerine göre hazırlanmasıdır. Başarılı bir giysi kalıbı hazırlayabilmek için tam ve doğru alınmış ölçülere ihtiyaç vardır. Her biçki sisteminin kendine özgü ölçü alma tekniği bulunmaktadır.

Ölçü Almada Dikkat Edilecek Noktalar

  • Alınacak ölçüler önceden bir kâğıda, ölçü alma sırasına göre yazılarak hazırlanmalıdır.
  • Ölçü alırken kullanılacak malzemeler hazır bulundurulmalıdır.
  • Ölçü alınan kişinin vücut yapısına dikkat edilmelidir. Simetrik olmayan bedenler dikkate alınmalıdır.
  • Ölçü düzgün bir iç giyim üzerinden alınmalıdır.
  • Ölçüsü alınan kişi normal durmalıdır.

Etek İçin Gerekli Ölçüler ve Vücut Üzerinden Ölçü Alma

Genişlik ölçüleri: Bel ve kalça,

Uzunluk ölçüleri: Kalça düşüklüğü ve etek boyu ölçüleridir.

Bel: Bel ölçüsü, bele bağlanan şerit üzerinden, bolluk verilmeden yere paralel bir şekilde alınır.

Kalça: Kalça ölçüsü, kalçanın en geniş yerinden, yere paralel olarak bolluk verilmeden alınır.

Kalça Düşüklüğü: Kalça düşüklüğü ölçüsünü alabilmek için, kalçanın en geniş yerine bir şerit bağlanmalıdır. Kalça düşüklüğü ölçüsü, bel şeridi alt çizgisinden başlayarak kalçanın en geniş yerine kadar dikey olarak alınan ölçüdür.

Etek Boyu: Bel şeridi alt çizgisinden başlayarak istenilen etek boyu ölçüsü yere dik olarak alınır.

Hazır giyim sektöründe seri üretim standartlaştırılmış ölçüler yardımı ile yapılabilmektedir. Her kalıp sisteminin, geliştirildiği topluma yönelik standart ölçü tabloları bulunmaktadır.

Temel Etek Kalıbı Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Öncelikle kullanılacak biçki sisteminin gerektirdiği esaslara uygun ve doğru şekilde ölçü alınmalıdır.

Eğer kalıp kişiye özel hazırlanıyorsa, kalıp hazırlanacak kişinin vücut yapısı doğru bir şekilde analiz edilmelidir.

Temel etek kalıbı çizimi yapılırken, bel, kalça ve etek boyu hatlarının, ön ve arka ortalarına dik açı yapmasına dikkat edilmelidir.

Vücut yapısının doğru analiz edilmesi, temel kalıbın ilk seferde doğru olarak hazırlanmasında çok önemlidir.

Temel Etek Kalıbı

Temel etek kalıbı hazırlanırken vücudun ½’si esas alınır. Önde ön ortası olarak adlandırılan vücudu önden tam ikiye ayıran dikey hat ile arka ortası olarak adlandırılan vücudu arkadan tam ikiye ayıran dikey hat esas alınır ve temel etek kalıbı bu iki hat arasında yapılandırılır.

Temel etek kalıbı iki aşamada hazırlanır. Birinci aşamada etek boyu ve kalça ½+1 cm (+ 1 ölçüsü, kalça ölçüsüne verilen 2 cm bolluk ilavesinin yarısı) ölçüleri kullanılarak oluşturulan bir dikdörtgen ile eteğin temel konstrüksiyonu hazırlanır. Kalça çevresinin, bel çevresinden daha geniş bir ölçü olması nedeniyle, eteğin temel konstrüksiyonu oluşturulurken kalça ölçüsü kullanılır. Bu temel konstrüksiyonda kalça hattı ve yan dikiş yeri belirlenir. Kalça hattının belirlenmesinde kalça düşüklüğü ölçüsü kullanılmaktadır. Kalça düşüklüğü bir yardımcı ölçüdür ve kullanılan biçki sistemine göre vücut üzerinden doğrudan alınarak veya formüllerle hesaplanarak elde edilir. Kalça ölçüsü ½+1 cm kalıba aktarılmasıyla, temel eteğin ½ oranında temel konstrüsiyonu hazırlanmış olur. Bu ölçünün ikiye bölünmesi ile yan dikiş yeri belirlenir.

İkinci aşamada bel ve kalça ölçü farklılıklarından kaynaklanan pens hesaplamaları yapılarak eteğin bel hattına oturtulabilmesi için pens çizimleri yapılır. Kalça ölçüsüne göre hazırlanan temel etek kalıbının bel hattına oturtulabilmesi için bel ve kalça ölçüleri arasındaki farkın hesaplanması gerekmektedir. Bu hesaplama, temel etek kalıbı vücudun ½’si esas alınarak hazırlandığı için, yine bel ve kalça ölçülerinin ½’si esas alınarak yapılır. Pens payı, kalça ölçüsü ½+1 ölçüsünde bel ½+1 ölçüsü çıkarılarak hesaplanır.Pens payı, ön pens, arka pens ve yan dikişe orantılı olarak dağıtılır. Pens payı dağıtılırken, kalça kavisinden dolayı en büyük pay yan dikişe verilir. Yine arka pens kalça kavisinden dolayı ön pensten biraz daha geniş ve uzun çalışılır. Temel etek kalıbı hazırlandıktan sonra gerekli dikiş payları verilerek şablon hazırlanır.