Ulusal Yargı Ağı Projesi (Uyap) Nedir?
Uyap Sisteminin Tanımı
Ulusal Yargı Ağı Projesi kısa adıyla UYAP ,Adalet Bakanlığı ve bağlı alt teşkilatların tüm içerik otomasyonlarını içerisinde barındıran, ülkemizdeki e - dönüşüm sisteminin uzantısı olarak tasarlanmış, bir tür e -adalet sistemidir.
Uyap Sisteminin Amacı
UYAP sisteminin temel amacı, merkezî bir bilgi sistemi kurulması ve bu sistemde yargı ve yargı destek birimleri arasındaki fonksiyonel entegrasyonun tam olarak sağlanmasıdır.
Uyap Sisteminin Faydaları
- UYAP güncel bir hukuki denetim sağlamaktadır
- UYAP sayesinde adliye ortamı düzenli bir hâl almıştır.
- UYAP yargısal hataların en aza indirilmesini sağlamaktadır.
- UYAP personel çalışmasının iç denetimini, iş bölümünü ve personelin yönetimini kolaylaştırmakta, ilgililere safahat incelemesi olanağı sunmaktadır.
- UYAP sayesinde yargısal birimler arasında entegrasyon sağlanmıştır.
- UYAP ile kişiler, ülke çapında, kendileriyle alakalı tüm yargı dosyalarına aynı sistem üzerinden ulaşabilmektedir.
- UYAP, kâğıtla yürütülen işlemleri elektronik ortama taşıdığından zaman kaybını ve kâğıt masrafını azaltmıştır.
- UYAP yargılama süreçlerini şeffaflaştırmıştır.
- Adalet Bakanlığı merkez teşkilatı ile taşra teşkilatı arasındaki her türlü yazışma elektronik ortamda UYAP aracılığıyla yapılabilmektedir .
- UYAP hâkim ve savcılar ile yargı personelinin bilişim okuryazarlığını artırmıştır.
- UYAP veri güvenliğini artırmıştır.
- UYAP kapsamında, bilgi ve belge alışverişini elektronik ortama taşımak için diğer kurum ve kuruluşların bilgi sistemleri ile entegrasyonlar sağlanmıştır.
Uyap’ın Sistemsel Yapısı
UYAP bilişim sistemi, elektronik ortamda veri alış verişi işlemini sağlarken farklı kısımlardan oluşan bir bilişim yapısını kullanır. Bu bilişim yapısı şu kısımlardan oluşmaktadır:
Entegrasyonlar kısmı, portallar, veri tabanları kısmı, veri ambarları kısmı, uygulamalar ve diğer hizmetler kısmı.
Uyap Sisteminin Kapsamı
UYAP sistemi yargı ve yargı denetim birimleriyle Adalet Bakanlığı merkez ve taşra teşkilat birimlerini kapsamına alarak personel ve vatandaşa hizmet sunmaktadır.
Elektronik İmza (E -İMZA)
Elektronik imza ya da kısaca e -imza, başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik verileri sağlayan uygulamadır.
Mobil İmza (M -İMZA)
Mobil imza ya da kısaca m -imza, cep telefonu ve GSM SIM kartı kullanarak güvenli bir biçimde elektronik imza atılmasına imkân sağlayan bir uygulamadır.