İhracatçı ve ithalatçı Nasıl Olunur?
Bütünsel açıdan bakıldığında, dış ticaret kavramı ile ilk akla gelen ve beraber değerlendirilmesi gereken konular ihracat ve ithalattır. İhracat ve ithalat faaliyetleri, dünya genelinde birbirine yakın veya uzak mesafelerde bulunan ülkelerdeki alıcı ve satıcılar arasında, tarafların tabi olduğu mevzuatlara uygun olarak yürütülen mal, hizmet ve para akışını ifade etmektedir
İkinci Dünya Savaşı sonrasında iletişim ve ulaştırma teknolojisindeki hızlı gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan küreselleşme eğilimi ile ulusal devletler arasında ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel ilişkiler giderek yoğunlaşmış, dünya adeta global bir köy halini almıştır. Günümüzde ülkelerin kendileri için gerekli olan mal, hizmet ya da faktörleri tümüyle kendi iç kaynakları ile karşılayabilmesi çok zordur. Ülkelerin sadece etkin oldukları malların üretimine yönelmesi ve bunları ihraç etmesi, ihtiyaç duyulan diğer mal ve hizmetlerin ise başka ülkelerden ithal edilmesi günümüz dünya ekonomisini en temel faaliyetleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu bağlamda ülke ekonomilerinin birbirlerine bağımlı olmaları uluslararası ticaretin neden yapıldığını açıklamaktadır. Bu nedenle dış ticaretin en önemli iki unsuru olan ihracat ve ithalatı doğru anlamak önemlidir.
İhracat Nasıl Tanımlanır?
Bir malın, yürürlükteki ilgili mevzuatlara uygun şekilde ülke gümrük bölgesi dışına veya serbest bölgelere çıkarılmasını veyahut Müsteşarlıkça ihracat olarak kabul edilecek sair çıkış ve işlemlerini ifade eder.
06.06.2006 tarih ve 26190 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan İhracat Yönetmeliği’nin 4. Maddesinin (e) bendine göre; ihraç edeceği mala göre ilgili İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine üye olan, vergi numarasına sahip gerçek veya tüzel kişiler ile tüzel kişilik statüsüne sahip olmamakla birlikte yürürlükteki mevzuat hükümlerine istinaden hukuki tasarruf yapma yetkisi tanınan ortaklıkları ihracatçı olarak tanımlanmaktadır.
İhracatçı birliğine üye olmak isteyen;
tacirlerin, Ticaret sicil gazetesi’ne kayıtlı olduğunu ve tek vergi numarası sahibi olduğunu gösteren belgeler;
esnaf ve sanaatkarların, tek vergi numarası mükellefiyetinin yanı sıra, Türkiye Esnaf ve Sanaatkarlar Odası’ndan alınan ve esnaf sicil numarası ile üretim faaliyetinde bulunduğunu gösterir ‘Faaliyet Belgesi’;
joint Venture ve konsorsiyumların, tek vergi numarası mükellefiyetinin yanı sıra, durumlarını gösterir ortaklık sözleşmesi sunmaları gerekmektedir.
İhracat sürecini; ihracat öncesi ve fiili ihracat süreci olarak iki başlık altında incelemek mümkündür. ihracat öncesi süreç, firmanın ithalatçıya malları göndermesinden önceki süreçtir. Fiili ihracat sürecine geçilebilmesi için bu süreç doğru yönetilmelidir.
İthalat Nasıl Tanımlanır?
İthalat, eşyanın ulusal (ithalat, gümrük ve kambiyo mevzuatı) ve uluslararası mevzuata uygun bir şekilde, gümrükleme işlemi yapılmış ve devlete olan mali yükümlülükleri yerine getirilerek TGB (Türkiye Gümrük Bölgesi) girişine denir.
Hiçbir ülke dünya üzerindeki bütün kaynaklara sahip değildir. Yani ülkeler ihtiyaçlarının tamamını tek başına üretememektedir. Bu nedenle her ülke kendi imkanları dışında olan ürün ve hizmetleri başka ülkelerden temin etmek durumundadır.
İthalat sürecini; ithalat öncesi ve fiili ithalat süreci olarak iki başlık altında incelemek mümkündür.