İstatistik Verileri
Veri denildiğinde istatistikte genel olarak aklımıza sayılar gelir. Oysa konuya daha geniş bir açıdan baktığımızda veriler, sonuçların çıkarılabileceği olgular ve rakamlardır. Herhangi bir araştırma konusu ile ilgili toplanan işlenmemiş ham bilgilere veri denir.Belli bir çalışma için toplanan veri’ye ise veri kümesi denir. Gözlemler sonucunda elde edilen veriler birbirinden farklı olabilir. Yani bir konu hakkında değişik veriler elde etmek mümkündür. Dolayısıyla araştırılan konunun değişkenlik özelliği olduğu söylenebilir. Veri ile ilgili bu özellikler değişken olarak adlandırılır. Yani birimlerin incelenen, gözlenen özelliklerine değişken denir. Değişken, araştırma sonucunda elde edilen gözlemlerde farklı değerler alabilen nitelikler ya da nesnelerdir
Değişken sayısına göre veriler: Tek değişkenli veriler, iki değişkenli veriler ve çok değişkenli veriler olmak üzere üçe ayrılmaktadır.
Tek Değişkenli Veriler: Tek değişkenli verilerde araştırmaya konu her birim için tek bir veri elde edilir.
İki Değişkenli Veriler: Bu tarz veri kümeleri için birimler ile ilgili iki veri tespit edilir.
Çok Değişkenli Veriler: Araştırma konusu için üç ya da daha fazla veri elde edilmek istendiğinde çok değişkenli verilerden söz edebiliriz.
Ölçüm Türüne Göre Veriler: Veriler, ölçüm türlerine göre nitel veriler (kalitatif) sayısal olmayan veriler nicel veriler (kantitatif) sayısal olan verilerşeklinde genel olarak iki şekilde sınıflandırılır.
Nitel veri: Değişkenin vasfı ile ilgili sayısal olmayan bilgilerdir. Nitel veriler sınıflayıcı (nominal) ve sıralayıcı (ordinal) olmak üzere iki şekilde incelenebilir:
Sınıflayıcı (Nominal) Veriler: Bu tür veriler için elde edilen değerler sayısal bir büyüklük ifade etmezler.
Sıralayıcı (Ordinal) Veriler: Sıralayıcı verilerde ilgili değişkenin aldığı değerler açısından birbirlerine üstünlükler ya da önem derecesine göre bir sıralama söz konusudur.
Nicel veri: Birimlerin sayısal özelliklerini gösteren değerlerdir. Nicel veriler kesikli ve sürekli olmak üzere iki şekilde incelenebilir: Kesikli veriler; birimlere ait özelliklerin tam sayılarla ifade edildiği veri setidir. Sürekli veriler; tam sayılar arasında sonsuz değer alabilen ölçü birimi ve kesirli değerler içeren veri setleridir. İki tür sürekli veri vardır: Aralık ölçeği ile ölçülmüş veriler, oran ölçeği ile ölçülmüş veriler,
Kayıt Türüne Göre Veriler:
Kesit Veriler: Belirli bir anda veya belirli bir zaman aralığında toplanmış verilerdir.
Zaman Serisi Verisi: Araştırma konusu ile ilgili değişkenin zaman içerisindeki değişimini gösteren bilgizaman serisi verisi olarak ifade edilir.
Panel Veri: Aile, firma veya birey gibi ele alınan mikro birimlere ait kesit verilerin zaman serisi hâli panel veridir.
Verilerin taşıması gereken özellikler: Veriler fonksiyonel olmalı, veriler yeterli olmalı, veriler güvenilir olmalı ve veriler doğru olmalıdır.
Veri Kaynakları: Canlı veri kaynakları (insanlar, bitki ve hayvanlar), belgesel veri kaynakları (yayınlanmış belgesel veri kaynakları, yayınlanmamış belgesel veri kaynakları), doğal veri kaynakları (toprak altında ve üstünde olan, daha önceki zamanlara ilişkin doğa kaynaklarından elde edilen veriler).