Performans Yönetimi

Performans yönetimi faaliyetleri işletmelerin etkin bir şekilde faaliyette bulunmaları amacıyla yapılan bir dizi faaliyeti bünyesinde barındırır. İşletmeler açısından bir defalık değil bir süreç olarak sürekli tekrarlanan bir faaliyet dizisidir.

İşletmelerin en önemli amaçlarından bir tanesi de insan kaynaklarının işletme amaçlarına uygun şekilde istihdam edilmesini sağlamaktır. işletmeler öncelikli kurumsal hedeflerini belirledikten sonra bu hedefleri uygun yöntemlerle iş görenleri ile paylaşarak çalışanların hedeflere odaklanmasını sağlamalıdır.

İş görenler kurumsal hedefleri öğrendikten sonra hedef odaklı olarak faaliyetlerini düzenlemeye gayret gösterirler. Böylelikle işletmeler iş görenlerin hedeflere odaklanmasıyla pazarda etkinliklerini artırabilirler.

Performans yönetimi uygulamaları ile çalışanların eğitim ihtiyaçları belilenerek eksik yönlerin telafisi için gerekli yönlendirmeler yapılır. Özellikle teknik bilgi isteyen işlerde iş görenlerin eğitilmesi fire ve zararlarına azaltılması için önemlidir.

Performans yönetimi uygulamaları çalışanların kariyer planlamalarında yol göstericidir. Çalışanlar kendi kişisel özellikleri hakkında daha detalı analizler sonucu kariyer hedeflerinde çeşitli değişiklikler planlayabilirler.

Performans yönetimi faaliyetleri ile işletmeler için önemli katkısı olan iş görenlerle diğer iş görenler belirlenmiş olur. Böylelikle İnsan kaynakları uygulamaları için çok kıymetli veriler elde edilmiş olur. Performans yönetimi uygulamaları ile terfi, ücret düzenlemesi gibi konular netleştirilmiş olur.

Performans Yönetim Süreci

Performans yönetim süreci dikkatle yürütülmesi gereken bir süreçtir. Bu süreçte öncelikli olarak hedefler belirlenir, daha sonra hedeflere ne kadar ulaşıldığı analiz edilerek başarılı iş görenler ödüllendirilir. Performans yönetimi sürecinin son aşamasında ise iş görenler performansları açısından geribildirim ile bilgilendirilerek eksik yönlerini telafi etmeleri için yönlendirilirler.

Performans Yönetiminin Amaçları

Performans yönetiminin temel amacı işletmelerin daha verimli faaliyet yürütmesine olanak sağlamaktır. İşletmelerde çalışanların bireysel performansalarında meydana gelecek artışlar dolaylı olarak işletmelerin performanslarında artış sağlar.

Performans Yönetiminin Önemi

Performans yönetimi uygulamaları işletmelerde iş görenlerle çalışanlar arasında etkin iletişim içinde ortam hazırlamaktadır. Performans yönetimi uygulamaları kapsamında gerek sürecin başında gerekse süreç içerisinde ve sonunda iş görenler ile yöneticiler defalarca iletişim kurmak durumunda kalırlar.

İşletmeler performans yönetimi uygulamaları ile kendi güçlü ve zayıf yönlerini de tespit ederek gerekli iyileştirmelere odaklanma imkanı bulurlar. Performans yönetimi sürecinde işletmeler kendilerini diğer rakiplerle sürekli olarak kıyaslayarak kendi güçlü ve zayıf yönlerini de belirlemiş olurlar.

Performans yönetimi uygulamaları ile iş görenlerin gayretleri fark edildiği için iş tatminleri ve örgütsel bağlılıkları artar.

Perfromans yönetimi uygulamaları açısından önemli unsurlaradan biri de performans değerleme sisteminin düzgün bir şekilde uygulanmasıdır. Zira performans değerlemede yapılacak bazı hatalar performans yönetimi uygulamalarının etkinliğinin azalmasına sebebiyet verir.

Performans yönetimi uygulamaları işletmelerin en önemli üretim faktörü olan insan kaynaklarının ekinliği açısından oldukça önemlidir. İşletmelere verimsiz olan çalışanlarını belirleme ve pazardan yeni elemanlar temin etme olanağı verir.

Performans yönetimi uygulamalarının işletmeler açısından, yöneticiler açısından ve iş görenler açısından çeşitli faydaları vardır.

Performans yönetimi uygulamaları eğer titizlikle yürütülmezse işletmeler açısından faydalı olmak yerine çeşitli sakıncaları söz konusu olabilir. Yanlış ya da eksik değerlendirmeler iş görenleri mutsuz edebilceği gibi bazen çeşitli çatışmalara ve tatminsizliklere de neden olabilir.