İşletim Sistemlerine Giriş 2

Bir bilgisayar sisteminin dört farklı kullanıcısı vardır: uygulama kullanıcısı, uygulama programcısı, sistem programcısı ve sistem yöneticisi.

Uygulama kullanıcıları son kullanıcılar olarak adlandırılır ve e-posta, kelime işlemci gibi yazılımları kullanan kişilerdir.

Ugulama ve sistem programcıları C, C++, Pythpn ve JAVA vb. farklı programlama dilinde program yazan kişilerdir.

Sistem yöneticileri çok kullanıcılı bilgi işlem ortamında kullanıcı hesabı oluşturmaktan, yönetmekten ve sistemi korumaktan sorumlu kişilerdir.

İşletim sistemleri lisans sözleşmelerine göre açık kaynak kodlu işletim sistemi ve kapalı kaynak kodlu işletim sistemi olmak üzere ikiye ayrılır.

İşlevsel İşletim Sistemi Türleri: Tek kullanıcılı tek görevli işletim sistemleri, çok görevli işletim sistemleri, zaman paylaşımlı işletim sistemleri ve gerçek zamanlı işletim sistemleridir.

MS-DOS işletim sisteminin ilk sürümleri tek kullanıcılı ve tek görevli işletim sistemlerine örnektir.

Kişisel bilgisayarlarda çok görevli işletim sistemleri kullanılır.

Web veritabanı ve dosya sunucuları zaman paylaşımlı işletim sistemlerine örnektir.

Telnet, web tarayıcıları veya uzak makinelere erişmek için ftp ise dosya aktarımı için kullanılan yüksek seviyeli servislerdir.

Monolitik çekirdek mimarisi, katmanlı çekirdek mimarisi ve mikro çekirdek mimarisi bilgisayar sistemlerinde kullanılan işletim sistemi mimarileridir.

PSOS, VRTX, RT Linux ve Lynx işletim sistemleri gerçek zamanlı işletim sistemleridir.

Kullanım Alanına Göre İşletim Sistemleri: Kişisel bilgisayar işletim sistemleri, sunucu işletim sistemleri, avuçiçi bilgisayar işletim sistemleri, gömülü işletim sistemleri, akıllı kart işletim sistemleri ve sensör düğüm işletim sistemleridir.

Linux, Windows ve Mac OS işletim sistemleri kişisel bilgisayarlarda kullanılan en yaygın işletim sistemleridir.

Solaris, FreeBSD, Linux ve Windows Server 201x sunucu işletim sistemleridir.

Akıllı cep telefonunda ve tabletlerde avuçiçi bilgisayar işletim sistemleri kullanılır.

Gömülü sistemler mikrodenetleyici tabanlı, donanım ve mekanik bileşenleri olan, çoğunlukla spesifik bir işlevi gerçekleştirmek amacı ile tasarlanmış sistemlerdir.

Akıllı kart işletim sistemleri, üzerine merkezi işlemci birimi ve hafıza birimi entegre edilmiş çip bulunduran kredi kartı boyutundaki akıllı kartlar üzerinde çalışan en küçük işletim sistemidir.

Monolitik çekirdek mimarisi, katmanlı çekirdek mimarisi,mikro çekirdek karma çekirdek, dış çekirdek mimarisi ve sanal makineler bilgisayar sistemlerinde kullanılan işletim sistemi mimarileridir.