İş Yerlerinde Kişisel Hijyen ve Önemi

Hijyen nedir?

Dünya sağlık örgütü (WHO) hijyeni ‘’ sağlığı korumak, hastalıkların yayılmasını önlemeye yardımcı koşullar ve uygulamalar’’ bütünü olarak tanımlamaktadır. Hijyen temizlik, sağlık ve tıp ile ilgili bir kavramdır.

Kişisel Hijyen Tanımı

Kişisel hijyen sağlığı korumak için yapılan uygulamalar bütünüdür. Doğru ve uygun kişisel hijyen günlük hayatımızın vazgeçilmez parçalarından biridir. Kişisel hijyen uygulamaları ile bulaşıcı hastalıkların önlenebilmesi mümkündür. Kişisel ve profesyonel bakım uygulamalarını kapsar.

Kendimizi ve çevremizdekileri hastalıklardan korumanın en etkili yollarından biri iyi kişisel hijyendir.

Kişisel Hijyenin Alt Grupları

Kişisel hijyen sağlıklı alışkanlıkları ve iyi bakımı kapsar. Bu özellikle elleri ve vücudu yıkamayı içerir.

Enfeksiyon riski durumunda koruyucular, eldiven veya prezervatif kullanılmalıdır.

Besin zehirlenmelerini önleyen uygulamalardır. Gıda maddelerinin zararlı mikroorganizmalardan arındırılarak, sağlıklı ve temiz bir şekilde hazırlanması, depolanması ve servise sunulmasıdır. Sebze konservelerinde görülen gıda zehirlenmesine clostridium botulinum neden olur. Besin zehirlenmesi belirtileri bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishaldir.

Atıkların bertarafı uygun şekilde yapılmalıdır.

Kişisel bakım hizmetlerinde kullanılan araçların bakımı, kullanımı ve temizliğini içerir. Kuaför ve estetik uzaman gibi hizmet sağlayanların kullandığı aletlerin temizliği, sterilizasyonunu içerir. Dövme ve pircingde kullanılan aletlerin otoklav ile sterilizasyonu sağlanmalıdır. El temizliğine dikkat edilmelidir.

Sağlıklı kişisel alışkanlıklar ve hijyen düzenli rutinimizin bir parçasıdır. Hastalıkları önlememize yardımcı olurken, kendimizi de iyi hissetmemizi sağlar. Elleri yıkamak, dişleri fırçalamak, diş ipi kullanmak gibi uygulamalar mikropları uzaklaştırır.

Bireyin bedensel sağlığını ve temizliğini sürdürmek için gerçekleştirdiği uygulamalar bütünüdür. Uygun kişisel hijyen önerileri kültüre özgü olabilir. Bazı topluluklar mikropların bulaşmasını engellemek için el sıkmaz ya da elleri öpmez. Zaman içinde bu uygulamalar değişikliğe uğrayabilir. Kişinin hastalıklarının azaltılması, iyileşme konusundaki çabalar, sağlık, refah duygusu, sosyal kabul ve bulaşmanın önlenmesini içerir. Uygun hijyen duş, banyoyu içeren düzenli yıkanma, ellerin çeşitli faaliyetler sonrası yıkanması, tırnak kesimi, kılların ve tüylerin temizlenmesini içerir. Menstruasyon sırasında alınacak önlemler gibi bazı uygulamalar cinsiyete özgüdür.

Kişisel bakım faaliyetleri (kıların traş edilmesi, saçların taranması, deodorant veya parfüm kullanmak) kişisel hijyeni arttırır. Sosyal kabulü arttırır. Aşırı vücut hijyeni hastalık belirtisi ( obsesif -kompulsif bozukluk) olabilir. Ayrıca atopik bozukluklar ve alerjinin nedeni olabilir. Çevre mikrobiyal florasına normal düzeyde maruz kalmak dengeli bir bağışıklık sistemi için önemlidir. Kulağa aşırı hijyen uygulanması tahrişe ve enfeksiyona neden olabilir. Cilde aşırı aşırı sabun, krem ve merhem uygulanması cildin yapısını olumsuz yönde etkileyebilir. Derinin doğal hormonal dengesini bozabilir.

Kişisel Hijyeni Sağlamak İçin Gerekenler

Enfeksiyon riskini azaltmak ve sağlığı korumak için yapılacak hijyen alışkanlıkları:

  • Düzenli banyo yapmak (vücut ve saç temizliği önemlidir)
  • Tırnaklarınızı kesmek
  • Diş fırçası ve diş ipi kullanmak.
  • Her yemekten sonra dişleri fırçalamak ideal olandır.
  • Elleri yıkayın (yiyecek hazırlamadan önce, yemekten önce, tuvaletten sonra, öksürdükten ve hapşuruktan sonra, çöpleri dokunuca )
  • Yeterli saat uyuyun, Uykunuzu alın. Uyku eksikliği immun sistemi olumsuz etkiler.