İSG Mevzuatında İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri
İş Güvenliği Uzmanlarının Görev ve Sorumlulukları
İş Güvenliği Uzmanlarının Özellikleri
İGU'lardan, C sınıfı belgeli olanlar az tehlikeli sınıfta; B sınıfı belgeli olanlar az tehlikeli, tehlikeli sınıflarda; A sınıfı belgeli olanlarsa tüm tehlike sınıflarında görev alabilmektedir. Birden çok İGU’nun çalışması gereken işyerlerinde, uzmanlardan birinin işyerinin tehlike sınıfına uygun belgeye sahip olması yeterlidir.
İş Güvenliği Uzmanlığı Belgesi
İş güvenliği uzmanlığı belgelerinin sınıflandırılmasında A sınıfı İGU, B sınıfı İGU, C sınıfı İGU olmak üzere 3 sınıfa ayrılmaktadır.
İş Güvenliği Uzmanlarının Yetkileri ve Sorumlulukları
Çalışma alanında tespit ettiği hayati tehlikenin çok önemli, önlenemez olması, bu konunun acil müdahale gerektirmesi durumunda işin durdurulması için işverene başvurması gerekmektedir. Görevi sebebiyle işyerinin tüm kısımlarında İSG alanında denetleme, araştırma yapmak; gereken verilere ulaşmak ve çalışanlarla görüşebilmektedir.
İş Güvenliği Uzmanlarının Çalışma Süreleri
İşletmelerde İGU'lar izah edilen sürelerde İSG hizmetlerini yürütmek zorundadır. Az tehlikeli sınıftaki işyerlerinde, her çalışan için ayda minimum 10 dakika; tehlikeli sınıftaki işyerlerinde, her çalışan için ayda minimum 20 dakika; çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde, her çalışan için ayda minimum 40 dakika görevlendirilir.
Eğitim Kurumlarına Ait Hükümler
Eğitim kurumu olarak çalışılacak mekândaki derslik, diğer bütün kısımların arasındaki geçişlerin kurum içinden olması, eğitim kurumunun bir bütünlük arz edecek biçimde düzenlenmesi; eğitici ya da SM odalarının diğer kısımlara geçişte kullanılmaması, tuvaletin, lavabonun derslik içinde bulunmaması sağlanmalıdır. Kamu kurumları, üniversiteler tarafından kurulan eğitim kurumlarında kurumun yerleşkesi içerisinde olmak şartıyla, yönetmelikte talep edilen zorunlu mekânların, birbirine olan uzaklığı maksimum 100 m olacak şekilde düzenlenebilir.
İGU eğitim programları teorik, uygulamalı olarak iki kısımdan oluşur, eğitim programının süresi, teorik bölüm 180 saatten, uygulamalı bölüm 40 saatten ve toplamda 220 saatten az olmamalıdır.
İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personelinin Görev ve Sorumlulukları
İşyeri Hekiminin Özellikleri
İşveren tarafından İH olarak görev verilecekler, geçerli İH belgeli olmak zorundadır. İH görevlendirilmesinde, hesaplanan çalışma süreleri bölünerek birden fazla İH’ye verilemez. Vardiyalı çalışılan işyerlerinde işveren tarafından vardiyalara uygun biçimde görevlendirme yapılır.
İşyeri Hekiminin Yetkileri ve Sorumlulukları
İH, işyerinde DSP olması halinde birlikte görev yapar. İşyerlerinde, işyeri hekimleri, İSG hizmetlerinin yürütülmesi sırasında bazı görevleri ifa etmeleri gerekmektedir. Bu görevler; rehberlik; risk değerlendirme, sağlık gözetimi, eğitim, bilgilendirme, kayıt, ilgili birimlerle işbirliği yapmak olarak sıralanabilir.
İşyeri Hekimlerinin Çalışma Süreleri
İşletmelerde işyeri hekimleri, izah edilen sürelerde İSG hizmetlerini yürütmek zorundadır. Az tehlikeli sınıfta, her bir çalışan için ayda minimum 5 dakika; tehlikeli sınıfta, her bir çalışan için ayda minimum 10 dakika; çok tehlikeli sınıfta, her bir çalışan için ayda minimum 15 dakika görevlendirilir.
Diğer Sağlık Personelinin Özellikleri
İşveren tarafından DSP olarak görev verilecekler, DSP belgeli olmak zorundadır. Tam zamanlı İH görevlendirilen işyerlerinde, DSP görevlendirilmesi zorunlu gerekmez.
Diğer Sağlık Personelinin Yetkileri ve Sorumlulukları
İşyerinde görevli DSP, görevi gereği işyerinin bütün kısımlarında İSG konusunda inceleme, araştırma yapar; gerekli verilere ulaşır, çalışanlarla görüşür. Görevi gereği işveren, İH’nin bilgisi dâhilinde ilgili kurum, kuruluşlarla işyerini düzeni için işbirliği yapar.
Diğer Sağlık Personelinin Çalışma Süreleri
İşletmelerde DSP'ler, izah edilen sürelerde İSG hizmetlerini yürütmek zorundadır. Çok tehlikeli sınıfta 10 -49 çalışanı olan işyerlerinde her bir çalışan için ayda minimum 10 dakika; çok tehlikeli sınıfta 50 -249 çalışanı olan işyerlerinde her bir çalışan için ayda minimum 15 dakika; çok tehlikeli sınıfta 250 ve üzeri çalışanı olan işyerlerinde her bir çalışan için ayda minimum 20 dakika görevlendirilir.
İSGB ve OSGB’nin Çalışma Şekil ve Esasları
İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi
İSGB; minimum bir İH, işyeri tehlike sınıfına uygun belgeli minimum İGU’nun görevlendirilmesiyle tesis edilir. İşverenin istemesi halinde birimde DSP de görevlendirebilir. İSG hizmetlerinin idame ettirilebilmesi için işveren tarafından işyerlerinde tesis edilecek İSGB’lerde aşağıdaki koşullar sağlanmalıdır.
İSG Hizmetlerinin Yürütülmesi Amacıyla Sağlanacak Şartlar
Tam zamanlı İH, İGU görevlendirilmesi gerekmeyen durumlarda işveren, görevlendirdiği kişi ya da OSGB’lerin görevlerini ifa etmeleri için asgari bu maddedeki koşulları sağlar.
Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi
OSGB kurulabilmesi, hizmet verilebilmesi için tam zamanlı çalışan minimum bir; İH, İGU, DSP istihdamı gereklidir. OSGB’lerde tam zamanlı görevlendirilenler, başka bir OSGB’de ya da işyerinde aynı unvanla ya da Bakanlık tarafından yetkilendirilen eğitim kurumlarında eğitici unvanıyla görevlendirilemez.
İSGB ve OSGB Çalışma Usul ve Esasları
İşyerinde çalışanlar görevlendirildiğinde; İH, İGU ve DSP ile İSG -KATİP sistemindeki formda ya da görevlendirme belgesi düzenlenir, karşılıklı olarak en geç 5 gün içinde sistem üzerinden onay işlemi gerçekleştirilir. İSG - KATİP sisteminden onaylanan sözleşmenin bir sureti işveren tarafından, biri sözleşme ya da görevlendirilen kişiler tarafından saklanır.