İSG Mevzuatında Terminoloji

Kanunlarda İSG Kavramları

İnsan ihtiyaçlarının çok çeşitli olmasından dolayı bu ihtiyaçların temini için gerçekleştirdiği faaliyetlerinde toplum içerisinde bir düzen içerisinde yürütülmesi de elbette birçok kanun ile mümkün olmaktadır.

4857 Sayılı İş Kanunu

İşyeri olarak kabul edilebilecek yerler; mal ya da hizmetin üretildiği alanlar, organizasyonda üretimin yapıldığı alanlar yanında, dinlenme, çocuk emzirme, beslenme, istirahat, temizlenme, muayene ve bakım, eğitim, bahçe ve diğer eklentiler ve araçlar olarak ifade edilebilir.

6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu

Tarafların iradelerini karşılıklı, birbirine beyanı ile tesis etmesi sözleşme olarak ifade edilmektedir. Bu irade beyanı, açık ya da örtülü olabilmektedir. Sözleşmenin geçerliliği, kanunda aksi belirtilmedikçe, şekle bağlı değildir.

6331 Sayılı İş Sağlığı, Güvenliği Kanunu

Çalışanı, çalıştıran gerçek kişi, tüzel kişi ya da tüzel kişiliği olmayan kurumlar, kuruluşlar işveren olarak çalışandır. İşveren için çalışan; işin ve iş yerinin yönetiminde görevli kişi işveren vekilidir. Kendi özel kanunlarındaki durumlarına bakılmadan kamu ya da özel iş yerlerinde görevlendirilen gerçek kişi çalışandır.

(İSGB), işyerinde İSG hizmetlerini yürütmek için oluşturulan, gerekli donanımı, personeli olan birimdir. Eğitim kurumu; İSG, İH ve DSP eğitimlerini vermek için bakanlığın yetki verdiği kamu kurumları, kuruluşları, üniversiteler ve Türk Ticaret Kanunu’na göre faaliyet gösteren işletmeler tarafından kurulan kuruluşlardır.

Yönetmeliklerde İSG Kavramları

Alt İşverenlik Yönetmeliği

Alt işverenlik sözleşmesi; asıl işverenle alt işveren arasında yazılı olarak düzenlenen sözleşmedir. Asıl işle mal ya da hizmet üretiminin temelini oluşturan iştir.

Analık İzni, Ücretsiz İzin Sonrası Yapılacak Kısmi Süreli Çalışmalar Hakkında Yönetmelik

Analık izni; kadın çalışanın doğum sebebiyle çalıştırılmadığı zaman için verilen iznidir.

Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği

Asansörün hizmete alındıktan sonra kullanıldığı sürece, periyodik olarak ayda minimum bir kez gerçekleştirilen faaliyetler bakımdır.

Asbestle Çalışmalarda Sağlık, Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik

İşyerlerinde çalışanların meslek hastalığına ulaşma ihtimalinin yüksek olduğu bir kimyasal olan asbest, bulunan bir lifli silikattır.

Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği

Basınçlı ekipman; kaplar, borular, güvenlik ve basınç parçaları, uygulama varlığında basınçlı ekipmanın basınç içeren kısımlarına bağlı flanş, nozul, kaplin, destekler, kaldırma kulpları vb. elemanlarıdır.

Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi, Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik

Büyük endüstriyel kaza; işletim sırasında, kontrolsüz gelişmelerden kaynaklı, kuruluş içinde ya da dışında insan, çevre sağlığına hemen ya da daha sonra ciddi tehlikeye sebep olabilen olaydır.

Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkında Yönetmelik

Patlamadan korunma dokümanı; çalışma alanlarında meydana gelebilecek patlayıcı ortamların tehlikelerinden çalışanların sağlığını, güvenliğini korumak maksadıyla hazırlanan dokümanıdır.

Çocuk, Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul, Esasları Hakkında Yönetmelik

İş Kanununa İlişkin Fazla Çalışma, Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliği

Fazla çalışma, iş kanununda yazılı şartlar çerçevesinde haftalık 45 saati aşan çalışmaları; fazla sürelerle çalışmadır.

İş Güvenliği Uzmanlarının İşyeri Hekimlerinin, Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk, Eğitimleri Hakkında Yönetmelik

Bu yönetmelikte İSG profesyonellerinin çalışmalarında dikkat edecekleri hususlar bahsedilmiştir.

İş Hijyeni Ölçüm, Test, Analiz Laboratuvarları Hakkında Yönetmelik

Çalışanların iş edimini gerçekleştirdikleri yerlerde onların özellikle mesleki hastalıklara maruz kalmalarını önleyebilmek için işyerinde ortam ölçümleri yapılmalıdır. Yapılan analizler sonrasında alanın uygun koşullar barındırıp barındırmadığı anlaşılmaktadır.

Kanserojen, Mutajen Maddelerle Çalışmalarda Sağlık, Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik

Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağlık, Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik

Kimyasal madde; tabii halde olan, imal edilen, bir işlem esnasında kullanılan, atıklar da dâhil oluşan, özellikle üretilmiş olup olmadığına, piyasaya arz olunup olunmadığına bakılmaksızın her çeşit elementler, bileşikler, karışımlarıdır.

Maden İşyerlerinde İSG Yönetmeliği

Sağlık, Güvenlik İşaretleri Yönetmeliği

Sağlık, güvenlik işaretleri; özel bir nesne, faaliyet ya da durumu işaret eden levha, renk, sesli, ışıklı sinyal, sözlü iletişim ya da el -kol işareti yoluyla İSG hakkında bilgi veya talimat veren ya da tehlikelere karşı uyaran işaretlerdir.

Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği

Yapı İşlerinde İSG Yönetmeliği

Yapı işleri; inşaat, çeşitli mühendislik işlerinin yürütüldüğü, yerüstünde, yeraltında, su üstü ya da su altında yapılan işlerdir. Buradaki faaliyetler; kazı, yarma ve doldurma işleri, hafriyat, inşa, prefabrike elemanların inşası ve sökümü, montaj işleri, değiştirme ve donatma, tadilatlar, yenileme, tamir, söküm, yıkım, restorasyon, rakım, boyama ve temizleme, drenaj ve bu işlerde kullanılan sabit ve hareketli makine ve tesisleri kullanma olarak tanımlanmaktadır.