ASP.NET: CSharp

Giriş

C#, C ve C++'dan türetilmiş basit, modern nesne yönelimli ve güvenli bir programlama dilidir.

Visual C# .NET, Microsoft'un C# geliştirme aracıdır. Etkileşimli bir geliştirme ortamı, pencereler ve Web uygulamaları oluşturmak için görsel tasarım yardımcıları, derleyici ve hata ayıklayıcı içerir.

Değişkenler

C#’ta değişken, belirli bir veri türüne ait veri değerini içeren yapılardır. Her değişkenin boyutunu, değişkende saklanabilecek değer aralığını ve değişkene uygulanabilecek işlemler kümesini belirleyen bir türü vardır. C#'taki temel değişken türleri int, double, char, string ve bool’dur.

Operatörler

Operatörler, derleyiciye belirli matematiksel veya mantıksal işlemleri gerçekleştirmesini söyleyen sembollerdir. C#’ta aritmetik operatörler, ilişkisel operatörler, mantıksal operatörler, bitsel operatörler, atama operatörleri gibi operatörler bulunmaktadır.

Diziler

Diziler, aynı türdeki öğeleri sabit boyutlu ve sıralı bir şekilde depolayan veri yapılarıdır.

Dizide bulunan öğelerin veri türleri char, int, double gibi herhangi bir geçerli veri türü olabilir.

Dizinin uzunluğu, dizide bulunan öğelerin sayısını ifade eder.

Dizideki değişkenler sıralanmıştır ve her birinin 0'dan başlayan bir indeksi vardır.

Çok boyutlu diziler, dizi elemanlarını depolamak için birden fazla satır içermektedir. Her satır uzunluğu aynı sayıda eleman içerdiği için C# dilinde dikdörtgen dizi olarak da bilinir. Çok boyutlu diziler, 2 veya daha fazla boyutta olabilir.

Kontrol Yapıları

Koşullu ifadeler, belirli koşulların karşılanması şartıyla bilgisayara belirli eylemleri gerçekleştirmesini söyleyen programlama dillerinin özellikleridir.

Koşullu ifadeler, bilgisayara bazı koşullar verildiğinde vereceği karar konusunda talimat vermek için çeşitli programlama dilleri aracılığıyla kullanılır.

if Koşul İfadeleri

if koşul ifadesi, söz dizimi olarak açık ve kapalı parantezler içine karşılaştırılması veya kontrol edilmesi amaçlanan şartların yazıldığı bir yapıya sahiptir.

switch İfadesi

switch ifadelerinde, her blok bir break anahtar sözcüğü ile sonlandırılır. switch içindeki ifadeler case ile ifade edilir.

switch ifadesi, kontrolü gövdesindeki case ifadelerinden birine ileterek birden çok seçimi ve numaralandırmayı işleyen bir kontrol ifadesidir.

Döngüler

while Döngüsü

while döngüsü, belirtilen koşul false döndürene kadar bir kod bloğunu art arda yürütmek için kullanılır.

while döngüsü, while anahtar kelimesiyle başlar ve parantez içinde true veya false döndüren bir boole koşullu ifade içerir.

Belirtilen koşullu ifade false döndürene kadar kod bloğunu yürütür.

do-while Döngüsü

do deyimi, belirtilen bir ifade false olarak değerlendirilene kadar tekrar tekrar parantezler içine alınmış bir deyimi veya bir deyim bloğunu yürütür.

do while yapısı bir süreç sembolü ve bir koşuldan oluşur.

İlk olarak, blok içindeki kod çalıştırılır ve ardından koşul değerlendirilir.

Koşul doğruysa, blok içindeki kod yeniden yürütülür.

Bu işlem, koşul yanlış olana kadar tekrarlanır.

for Döngüsü

for döngüsü, belirtilen bir ifade yanlış olarak değerlendirilinceye kadar bir ifadeyi veya bir ifade bloğunu tekrar tekrar yürütür.

for döngüsü, diziler üzerinde yineleme yapmak ve sıralı işleme için kullanışlıdır.

foreach Döngüsü

foreach döngüsü, bir dizi veya listenin öğeleri üzerinde yineleme yapmak için kullanılır. Dizide bulunan her eleman için yürütülür.

Metotlar

Metotlar (fonksiyonlar), belirli eylemleri gerçekleştirmek için kullanılır.

Metotlar, yalnızca çağrıldığında çalışan kod bloklarıdır.

Metotlar geri dönüş tipi, metot adı ve metot gövdesi alanlarına sahiptir.

Nesneye Yönelik Programlama

Nesne yönelimli programlama, kavramları nesneler olarak temsil eden, veri alanları ve ilişkili metotlara sahip bir programlama mantığıdır.

Sınıflar, sınıfın bir nesnesi oluşturulduğunda yürütülen kuruculara (constructors) ve sınıfın bir nesnesi yok edildiğinde yürütülen bir yıkıcıya (destructor) sahiptir.

Kalıtım

C#'ta kalıtım, bir nesnenin üst nesnesinin tüm özelliklerini ve davranışlarını otomatik olarak elde ettiği bir süreçtir.

Bu şekilde, başka bir sınıfta tanımlanan öznitelikler ve davranışlar yeniden kullanabilir, genişletilebilir veya değiştirilebilir.

Soyut Sınıflar ve Metotlar

Veri soyutlama, belirli ayrıntıları gizleme ve kullanıcıya yalnızca temel bilgileri gösterme işlemidir.

Kapsülleme

Kapsülleme, verilerin tek bir birim altında toplanması olarak tanımlanır. Kodu ve manipüle ettiği verileri birbirine bağlayan bir mekanizmadır.

Polymorphism

Polimorfizm (çok biçimlilik), bir sınıfa aynı ada sahip birden çok uygulamaya sahip olma yeteneği sağlar.