ASP.NET: Giriş

Microsoft .NET teknolojisi, bilgi işlem ve iletişim teknolojilerini birleştiren, yeni nesil gelişmiş bir yazılım platformudur.

.NET, geliştiricilerin, işletmelerin ve tüketicilerin teknolojiyi kendi şartlarına göre kullanmalarını sağlar.

.NET'in arkasındaki temel fikir, odak noktasının bireysel Web sitelerinden veya İnternet'e bağlı cihazlardan daha geniş, daha zengin çözümler sunmak için birlikte çalışan bilgisayar, cihaz ve hizmet kümelerine kaymasıdır.

.NET Framework

Microsoft .NET, çeşitli programlama dillerinde geliştirilmiş uygulamaların yürütülmesi veya çalıştırılması için ortak bir platform sağlayan bir çerçevedir.

.NET, nesneye yönelik programlama ortamı sağlamak

Windows tabanlı uygulamalar ve Web tabanlı uygulamalar gibi çeşitli uygulama türlerinin geliştirilmesi için ortam sağlamak

.NET tabanlı kodun başka herhangi bir kodla bütünleşebilmesini sağlamak gibi amaçlar doğrultusunda geliştirilmiştir.

.NET'in Temelleri

.NET'in temel stratejisi yazılımı bir hizmet olarak etkinleştirmektir. .NET ayrıca dağıtık bilgi işleme, bileşenleştirme, kurumsal hizmetler, Web paradigmasındaki değişiklikler ve tecrübe kazanımına yanıt vermeye çalışmaktadır.

ASP.NET

ASP.NET, Microsoft .NET Framework'e dayalı Web uygulamaları geliştirmeye yönelik bir sunucu tarafı teknolojisidir.

ASP.NET’te, sayfadaki kod sunucu tarafından okunur ve ardından tarayıcıya gönderilen standart HTML/JavaScript/CSS oluşturmak için dinamik olarak kullanılır.

ASP.NET kodunun işlenmesi sunucuda gerçekleştiğinden, sunucu tarafı teknolojisi denilmektedir.

ASP.NET aşağıdaki avantajlara sahiptir:

ASP.NET, esnek bir şekilde programlama dillerinin kullanılmasını sağlar.

ASP.NET sayfaları derlenir, yorumlanmaz. Her dinamik sayfa istendiğinde kodunuzu okuyup yorumlamak yerine, ASP.NET dinamik sayfaları sunucunun çok hızlı bir şekilde çalıştırabileceği binary dosyalar halinde derler.

ASP.NET, .NET Framework'ün işlevlerine tam erişime sahiptir. XML, Web Hizmetleri, veri tabanı etkileşimi, e -posta, düzenli ifadeler ve diğer birçok teknoloji desteği doğrudan .NET'te yerleşiktir.

ASP.NET, sayfalarınızdaki sunucu tarafı kodunu HTML düzeninden ayırmanıza olanak tanır.

.NET Mimarisi ve Programlama Dilleri

.NET Framework Ortak Dil Belirtimi (CLS), Temel Sınıf Kütüphaneleri (BCL) ve Ortak Dil Çalışma Zamanı (CLR) bileşenlerinden oluşmaktadır.

CLS, .NET dil uyumlularının onaylaması gereken minimum standartları tanımlar.

Böylece, bir .NET derleyicisi tarafından derlenen herhangi bir kod, .NET Framework ile birlikte çalışabilir.

BCL, her türlü yazılım uygulamasını oluşturmak için kullanılabilecek türleri tanımlar.

Ayrıca, temel sınıf kütüphaneleri, belirli bir bilgisayardaki dizin ve dosya sistemiyle etkileşime girmek, ilişkisel veri tabanlarıyla (ADO.NET aracılığıyla) iletişim kurmak vb. için türler sağlar.

BCL, işlevsellik ve uygulamalardan oluşan tutarlı, nesne yönelimli bir kütüphanedir.

CLR, uygulama yürütme için ortak çalışma zamanı sağlayan, dilden bağımsız bir geliştirme ve yürütme ortamıdır.

CLR'nin temel amacı, programcı adına .NET nesnelerini yüklemek, bulmak ve yönetmektir.

Dil Entegrasyonu

Dil entegrasyonu, tamamen farklı bir dilde oluşturulmuş bir koddan sınıf türetme, farklı bir dilde yazılmış kodun istisnalarını yakalama veya farklı dillerdeki polimorfizmin avantajlarını kullanma gibi konuları kapsamaktadır.

Dil entegrasyonu sayesinde Araç adında soyut bir sınıf geliştirmek için C++, Araç'tan türetilen bir Otomobil sınıfı geliştirmek için VB.NET ve yine Araç’tan türetilen Ucak sınıfını geliştirmek için C# kullanılabilir.