Web Programlama Araçları ve Dinamik Web

Web Programlama

Web içerikleri, dünya çapında ağda (WWW) yer alan ses, metin, resim, video vb. içeriklerden oluşmaktadır. Web’in ilk başladığı dönemler olan Web 1.0 döneminde sadece statik içerikler bulunmaktaydı. Web 2.0 dönemine geçiş ile beraber dinamik içerikler web dünyasında kendisine yer bulmuştur. Bu dönemde web içerikleri oldukça zenginleşmiştir. Web tasarımı ara yüzlerindeki teknolojiler gelişerek; istemci tarafı yeni teknolojiler web dünyasında yer edinmiştir. Dinamik içerikler ile beraber sunucu tarafında da birçok yeni dil ve araç geliştirilmiş ve daha faydalı, hızlı ve etkin web programlama teknolojilerinin kullanımı ile giderek daha zengin ve ihtiyaçlara cevap veren web içerikleri oluşturulmuştur.

Ön Yüz Web Geliştirme

Ön yüz geliştirme kullanıcılar tarafından görülen web sayfası ara yüzlerinin tasarımından oluşmaktadır. İstemci tarafında görülen bu değişiklikler için; ön yüz geliştirme dilleri tercih edilmektedir. Ön yüz geliştirme amacıyla birçok web geliştirme ortamı bulunmaktadır. Bu geliştirme ortamlarıyla daha hızlı, etkin ve pratik çözümler sunulmaktadır.

Ön Yüz Web Geliştirme Dilleri: Ön yüz geliştirme dilleri, istemci tarafında yazılabilen betik dillerden oluşmaktadır. HTML, CSS ve JavaScript temel ön yüz geliştirme dillerindendir. Ayrıca bu dilleri temel alan bazı diller de geliştirilmiştir.

Ön Yüz Web Geliştirme Ortamları: İstemci tarafında web sayfalarının kullanıcılar tarafından daha fazla ilgi çekici olması amacıyla pratik ve kullanışlı web tasarım araçları geliştirilmiştir. Ücretli ve ücretsiz sürümleri bulunan bu yazılımlar özel gereksinimlere bağlı olarak birbirlerine karşı çeşitli üstünlükleriyle yazılım dünyasında yer edinmektedirler.

Arka Yüz Web Geliştirme

Web sayfalarının kullanıcı tarafından görünmediği sunucu tarafında geliştiriciler tarafından yapılan işlemler ve kullanılan hizmetleri ifade etmektedir. Dinamik bir işleyişin olduğu bu bölümde, web programlama dilleri, sunucu tarafı web geliştirme ortamları, veri tabanları ve sunucu yazılımları, sunucu tarafı geliştirmenin önemli bileşenleridir.

Arka Yüz Web Geliştirme Dilleri ve Dil Ortamları: Dinamik web içerikleri oluşturmada en sık tercih edilen programlama dil ve dil ortamları, ASP.NET, PHP, Java ve Python olarak karşımıza çıkmaktadır.

Arka Yüz Web Geliştirme Ortamları: Günümüzde geliştirilmiş olan web programlama dilleri ile beraber bu dilleri destekleyen ve desteklenen programlama dillerinde kodlama kolaylığı ve etkinliği sağlayan sunucu tarafı web geliştirme ortamları bulunmaktadır.

Arka Yüz Web Geliştirme Veri Tabanları: Sunucu tarafında oluşturulmuş olan dinamik içerikler çeşitli veri tabanlarında saklanmaktadır. Bu veri tabanlarında bulunan içerikler sayesinde kullanıcılarla etkileşimler sağlanmaktadır. Veri tabanlarındaki içeriklere ekleme, silme ve güncelleme işlemi yapılabilmektedir.

Web Sunucu Yazılımları: Web sayfası ya da uygulamasına ait tüm içerikler bir web sunucusunda tutulurlar. Kullanıcıların bu içeriklere hızlı ve güvenli şekilde erişiminden web sunucu yazılımları sorumludur. Web sunucu yazılımlarında dilsel ve işletim sistemlerine bağlı olarak çeşitli bağımlılıklar olabilmektedir.

Web Geliştirici Profilleri

Web sayfası ya da uygulaması geliştirmede gelişen teknolojiler ve ihtiyaçlar ile içeriklerin zenginleşmesi sonucunda web geliştirici profilleri de uzmanlıklarına göre farklılıklar gösterebilmektedir. İşin büyüklüğüne ve uzmanlığına bağlı olarak ön yüz geliştiricisi, arka yüz geliştiricisi ve tam yığın geliştiricisi olmak üzere çeşitli geliştirici profilleri ortaya çıkmıştır.