İçerik Yönetim Sistemi Tanıtımı, Türleri ve Güncel Kullanımları

Bilgisayar sistemlerinin gelişip, internetin keşfedilmesiyle insanların alışveriş, ticaret, haberleşme, hesaplama ve daha saymakla bitiremeyeceğimiz birçok ihtiyacı bilgisayar sistemleri, internet aracılığıyla yapılmaya başlanmıştır. Bu gelişim ile çok daha kısa sürelerde çok fazla işler yapılmış ve insanlar zamandan, maliyetten tasarruf etmiştir. İnternetin keşfedilmesiyle insanların bilgiye erişimi kolaylaşmıştır. Bilgiye erişimin kolaylaşmasıyla araştırma geliştirme faaliyetleri artmıştır.

Web sayfası internet bağlantısı aracılığıyla erişilebilen dijital bir belge olarak adlandırılabilir. Bu belgelere Html yapısına uygun internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox gibi web tarayıcıları ile erişilebilir. Web Siteleri statik ve dinamik olarak iki kısma ayrılmaktadır. Dinamik ve statik web siteleri arasındaki en önemli farklılık dinamik web siteleri Asp, Php, .Net gibi programlama dilleri ya da Wordpress, Joomla gibi yazılım paketleriyle oluşturulan ve bir yönetim paneline sahip olan sitelerdir. Statik web siteler ise html kodlarıyla oluşturulan ve herhangi bir yönetim paneline sahip olmayan sitelerdir.

Günümüzde internet insanlar için olmazsa olmaz araçlardan biri haline gelmiştir. Devletin halkına sunduğu birçok hizmetten tutun da üreticilerin ürettikleri ürünlerin satışları, video paylaşımı, sosyal medya kullanımı, sağlık sektörü, eğitim sektörü, akademik çalışmalar gibi birçok ihtiyaç için internet olmazsa olmaz bir araç olmuştur. Tüm bunların kullanımı için internet ortamında web sitelerinde büyük bilgi paylaşımlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bilgi paylaşımlarının yayınlanması, düzenlenmesi için “İçerik Yönetim Sistemi” (Content Management System, CMS ) ne ihtiyaç duyulmaktadır. İçerik yönetim sistemleri kısaca web sitelerine ait tüm içeriklerin eklenmesi, düzenlenmesi, etkili bir şekilde yönetilmesi amacıyla hazırlanmış yazılım paketleridir.

İçerik yönetim sistemi ile kullanıcının Html, css gibi teknik bilgilere sahip olma zorunluluğu yoktur. Kullanıcı arabirimini kullanarak teknik bilgisi olmayan bir kullanıcı siteye içerik ekleyip, güncelleme yapabilmektedir. Bunun için tek yapılması gereken siteye içerik yönetim sisteminin kurulmasıdır. içerik yönetim sisteminin bu kolaylığı teknik personel kullanımı zorunluluğunu ortadan kaldırdığı için site maliyetlerini düşürmektedir. Site sahibi için zamandan tasarruf sağlamaktadır. içerik yönetim sistemi yazılımlarına örnek olarak Wordpress, Joomla ve Durupal yazılımları verilebilir. Bu yazılımlar aracılığıyla teknik bilgisi olmasa bilse bir kullanıcı birkaç saat içinde kolay kullanıcı arabirimleri yardımıyla bir web sitesi oluşturup bunu yayımlayabilir.

İçerik yönetim sistemleri temel olarak İçerik oluşturma ve yönetme, içerik depolama, iş akışı yönetimi, yayımlama, çoklu dil desteği, entegrasyon- veri aktarımı, arama ve kullanıcı yönetimi özelliklerine sahiptir.

Seçilecek içerik yönetim sistemi esnek olup ve gelişen teknolojilere ayak uydurabilmelidir. Henüz araştırma aşamasında iken ihtiyaçlar, problemler belirlenmeli ve bu ihtiyaçlara cevap verebilecek içerik yönetim sistemi tercih edilmelidir. Tercih edilecek İçerik yönetim sistemi yüksek web trafiğini yönetebiliyor olmalıdır.

İçerik yönetim sistemleri kullanıcıları teknoloji ile içli dışlı olan kişiler olabileceği gibi hiçbir teknik bilgiye sahip olmayan kullanıcılar da olabilir. Bu sebeple seçilecek içerik yönetim sistemi kullanıcılar için kolay kullanım özelliğine sahip olmalıdır. Şirketler ya da kişilerin tercih edecekleri içerik yönetim sistemi, mevcut ve gelecekteki IT sistemleri ile entegrasyonu destekliyor olmalıdır. Seçilecek içerik yönetim sisteminin her düzeyde gerekli güvenlik önlemlerine sahip olduğundan emin olunmalıdır.

Açık kaynak kodlu yazılımlar, kaynak kodları dahil herkesin erişim sağlayabileceği, değiştirebileceği ve geliştirebileceği yazılımlardır. Kaynak kodları değiştirilip kullanılabilir ve başkalarıyla da ücretsiz olarak paylaşılabilir. Açık kaynak kodlu içerik yönetim sistemi genel olarak üç yazılımdan oluşmaktadır. Bunlar Joomla, Wordpress ve Drupal’dir.