Yer Hizmetleri İşletim ve Ramp Kuralları

Yer Hizmetleri

Yer hizmetleri bir hava yolu taşıyıcısının havaalanına varışından park pozisyonuna ulaşana ve yeniden kalkış anına kadar pek çok ihtiyacına cevap vermektedir. Yer hizmetleri yolcu,ramp ve harekat hizmetleri olarak üçe ayrılır. Ülkemizde yer hizmetleri alanındaki yönetmelik Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanmış olan “havaalanları yer hizmetleri yönetmeliği (SHY‐22)” dir.

Yolcu Hizmetleri

Hava yolu ile seyahat edecek kişi olan yolcunun havaalanı terminaline girişinden seyahatini gerçekleştirip inişine kadar olan sürede verilen bilet, bagaj ve kimlik kontrolü gibi işlemler yolcu hizmetleri olarak ifade edilebilir.

Bu hizmetler; check – in, boarding işlemleri, gelen uçağın karşılanması, kayıp bagaj işlemleri ve özel hizmet gerektiren yolculara verilen hizmetlerdir.

Check ‐ in İşlemleri

Havayoluyla seyahat edecek olan yolcuların biletli oldukları uçuşun kalkış saatinden belirli bir süre önce başlayan, bilet ve bagaj işlemlerinin yaptırılması anlamına gelen özel işlem check – in işlemi olarak adlandırılır.

Check – in işlemi yapılmasındaki amaçlar; yolcu bilet işleminin yapılması, yolcu bagajının kontrol edilerek teslim alınması, pasaport ya da kimlik kontrol işleminin ilk aşamasının yapılmasıdır.

Uluslararası kurallar gereğince yolcuların gidecekleri ya da transit geçiş için bulunacakları ülkelerin ilgili otoritelerince belirlenmiş tüm kurallara uyması gerekmektedir.

Check – in işlemleri sırasında tespit edilen özel hizmet gerektiren yolcular ; VIP, CIP yolcular, bebekle seyahat eden, yaşlı, hamile, tutuklu, sınır dışı edilen, reşit olmayan yolculardır.

Uçağa Biniş İşlemleri (Boarding)

Gerekli kontrollerden geçmiş ve check – in işlemlerini de tamamlamış yolcuların uçuş seferine ait biniş salonları ya da kapılarına gelerek yapılan son kontrollerden sonra uçağa biniş işlemleri boarding olarak isimlendirilir.

Boarding işlemleri kullanılan havaalanı, uçuşun gerçekleştirileceği hava aracına göre körük ya da köprü denilen kapılarla direkt olarak uçağa binilerek yapılabilir.

Uçağın Gelişi (Arrival)İşlemleri

Yer hizmetleri şirketlerinin görevlerinden birisi de iniş yapan uçağın karşılanarak park pozisyonuna güvenli bir şekilde park ettirilmesi, inen yolcuların karşılanarak uygun kapılara yönlendirilmesi ve varsa gümrük işlemlerinin yapılacağı alanlara yönlendirilmesidir.

Kayıp Bagaj İşlemleri

Yolcuların karşılaşabilecekleri bagaj sorunlarıyla ilgilenmesi amacıyla her havayolu şirketinin kayıp bagaj birimleri bulunmaktadır. Bu işlemler de hava yolu şirketi tarafından verilebileceği gibi yine yer hizmetleri şirketlerince hava yolu adına sunulabilir.

Sahibi bulunmayan bagajlar ise tutanaklar tutularak havaalanı gümrük birimlerine teslim edilir. İlgili süreler içinde birimlerden teslim alınmayan bagajlar gümrük birimlerince imha edilebilir

Ramp Hizmetleri

Uçakların su ihtiyacının karşılanması, tuvalet hizmetlerinin giderilmesi, push – back işlemleri, de ve anti – için işlemleri de ramp hizmetleri kapsamında değerlendirilebilir. Ayrıca hava araçlarını ambar kapılarının açılıp bagaj ve kargonun yükleme ve boşaltma işlemlerinin yapılması, hava araçlarına gerekli her türlü güç kaynağı, koruyucu araçların ve cihazların temini, hava araçlarının iç ve dış temizliğinin yapılması gibi hizmetleri kapsar.

Manevra Sahası Hareketleri

Kara sahası: Havaalanlarının terminal girişleri, geçiş ve gümrük kontrollerinin dışında kalan yolcuların dışındaki kişilerin de kullanabildiği alandır.

Hava sahası: Uçakların inişinden yolcu ve yükünü alıp tekrar kalkışına kadar olan sürede yer hizmeti aldıkları, yolcu ve yüklerinin yükleme ve boşaltma işlemlerinin yapıldığı alandır.

Uçağa Yanaşma İşlemleri

Bir hava aracı havaalanındaki park pozisyonuna yanaştığında yer hizmetleri personelleri hazırlıklarını yapar ve uçak kapısına iki kez vurarak kabin ekibinin kapıyı açmasını bekler. Kabin ekibinin ses vermemesi halinde kesinlikle kendisi kapıyı açamaz.

Yakıt Alma İşlemleri

Yakıt alma işlemi yer operasyonlarının en önemlilerinden birisidir. Genellikle yolcu alımından önce gerçekleştirilir. Hava araçlarının yakıt depoları kanat altında bulunmaktadır. Yakıt ikmali yapılacağı esnada ilgili personel ve ekipman yürüme hızında uçağa yanaşmalıdır.

Temizlik İşlemleri

Bir hava aracı inişinin ardından yolcularının inmesiyle yeniden kalkış hazırlıklarına da başlamaktadır. Bu nedenle yolcular iner inmez uçak kabininin temizlenmesi gerekmektedir.

Yerde kullanılacak olan ve uçak tuvaletinde kullanılacak olan araçlar farklı olmalıdır. Uçaktaki elektrikli cihazlar temizlenirken daha dikkatli olunmalıdır. Uçakta olunan her anda kesinlikle sigara içilmemelidir. Kokpit temizliği ise özel ekip ile yapılmalı ve herhangi yanlış bir tuşa temas edildiğinde kesinlikle uçuş ekibine bilgi verilmelidir.

Güvenlik Kuralları

Taksi yollarında yaya olarak karşıdan karşıya geçilmez. Apronda araç ile hız sınırı 25 km /saattir. Uçak merdiveni uçağa yanaştırılırken uçak kapısı kapalı olmalıdır. Araçlar ve ekipmanlar hiçbir zaman taksi yapan uçağın veya uçağa binen ya da inen yolcuların yolundan geçmemelidir. Kanat altından yolcuların geçmemesi için tedbir alınmalıdır. Yolcuların yaya olarak terminale ilerleyeceği durumlarda refakatçi personel bulunmalıdır. Hava sahasında kesinlikle sigara içilmemelidir.