Sürekli Uçuşa Elverişlilik Kavramı ve Bakım

Sürekli Uçuşa Elverişlilik ve Bakım ünitesinin temel amacı, uçuş elverişliliğinin sağlanması için gerekli şartların bakım perspektifinde değerlendirilebilmesini sağlamaktır.

Sürekli Uçuşa Elverişlilik

Hava aracı uçuşa elverişlilik sertifikasyonu oldukça eski bir geçmişe dayanır. Son bir asır boyunca başta sivil havacılık olmak üzere havacılığın daha güvenli ve emniyetli olabilmesi için oldukça önemli çalışmalar hayata geçirilmiştir. Gerçekleştirilen ulusal ve uluslararası işbirlikleri, bilgi ve tecrübe paylaşımları havacılık emniyetine önemli katkılar sağlamıştır. Sürekli uçuşa elverişlilik talimatları arıza teşhisi, bakım onarımla ilgili prosedürlerin üretilmesi sertifikasyonun yanı sıra sektörün en önemli performans kriterlerinden biridir.

SHY-M Sürekli Uçuşa Elverişlilik ve Bakım Sorumluluğu Yönetmeliği

Hava taşımacılığı yapmak üzere SHGM tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar veya SHGM tarafından uygun görülmüş kurum veya kuruluşlarca yetkilendirilmiş gerçek ve tüzel kişiler ile bu amaçla kullanılacak hava araçlarını ve hava araçlarına takılan her tür komponent de dâhil olmak üzere, sürekli uçuşa elverişlilik hizmeti vermek üzere yetkilendirilmiş kuruluşları ve bu kuruluşlarda görev yapan yönetici ve ilgili teknik personeli ve sürekli uçuşa elverişliliğin sağlanması için alınacak önlemleri içermektedir.

Bakım-onarım esaslarının belirlenmiş prensipler odağında icra ediliyor olması kaza-kırım oranlarının düşmesine ve havacılık emniyetinin artmasıyla sektörün daha büyük bir ivme ile büyümesinin önünü açacaktır. Başta istihdam olmak üzere ülkemize her anlamda pozitif katkı sunacak ve ekonomik parametrelere olumlu yansıyacak bir prensipler bütününün iyi analiz edilmesi kaçınılmaz bir zorunluluk ve sorumluluktur.

Uçuşa elverişlilik direktiflerinin, uygulanması zorunlu direktiflerin ve operasyonel direktiflerin durum bilgisi; bu direktiflerin uygulanabilirlik durumunu, revizyon numarasını, uygulama tarihini, uygulama anındaki hava aracı, veya komponente ait uçuş saati ve uçuş sayısı bilgilerinden uygun olanını, farklı metodlar içeriyorsa uygulanan metod bilgisini ve hangi bölümlerin uygulandığı bilgilerini, bir sonraki uygulanacağı tarih, uçuş saati ve uçuş sayısı bilgilerini ve kalan süreyi içerir.

Sürekli uçuşa elverişlilik kayıtları, uçuşa elverişlilik direktifleri ve ayrıca uçuş emniyetinin sağlanması için Genel Müdürlüğün belirlediği direktifler, tamir ve modifikasyonlar, onaylı bakım programında belirtilen her bir bakım süresine uyum, ömürlü komponentler, ağırlık ve denge raporu, ertelenen bakım ve arızalar listesi bilgilerin güncel durumunu dokümante eder.

Havacılık İşletme Ruhsatı (AOC)

İşletme Ruhsatı (AOC) : SHGM tarafından havacılık faaliyetleri gerçekleştirmek için gerçek ve/veya tüzel kişilere verilen bir yeterlilik belgesidir. CAMO’nun onay kapsamı AOC içinde sınırlandırılır.

Havayolu Şirketinde Aranan Genel Nitelikler

İşletmeci; hava taksi faaliyetlerini uygulama zorunluluklarını karşılayacak uçuş, teknik ve mali konularında kendisinden istenecek bilgi ve dokümanları, bakanlık ile paylaşabilecek duruma sahip olmalıdır. Bakanlıkça onaylanan bir organizasyon ve kalite sistemini kurmak ve işletme süresince muhafaza etmek suretiyle istenen bilgi ve dokümanları 24 saat içerisinde Bakanlık ile paylaşabilecek durumda olmak zorundadır.

Bakım kuruluşları; ihtiyacı doğrultusunda birer tane genel müdür, yer işletme, uçuş işletme, bakım, eğitim, ticaret ve finansman konularından sorumlu yönetici atamalıdır. Bu bölümlerin faaliyetlerini gerekli şekilde yerine getirilmesini sağlayacak ve sürekliliğini denetleme görevini sağlayacak yetenekte bir kalite sistemi yöneticisini görevlendirmelidir. 20 koltuktan az sayılı hava araçları ile faaliyet gösterecek işletmelerde ise yöneticilerden birisi birden fazla görevi yerine getirebilir.