Bakım ve Onarımla İlgili Ulusal ve Uluslararası Mevzuat
Amaç, bakımda mevzuat etkeninin etraflı olarak kavratılmasıdır.
Uluslararası Mevzuat
Bakım organizasyon faaliyetlerinde öncelikle Sivil Havacılık Kanunu ve SGHM tarafından yayınlanan talimat ve yönergeler bağlayıcı kurallardır. Bu ünitede uçak bakımında çalışma yetkisi olan (bakımdan sonra uçağın servise verilmesini onaylayan) onaylayıcı personelin yetkilendirilme şartlarını belirleyen JAR–66 kuralları ile JAA üyesi ülkelerde uçaklara, uçak motorlarına, komponentlerine ve parçalarına yapılan bakım işlemlerinde geçerli olan standartları belirleyen JAR–145 kurallarına ait detaylar yer almaktadır.
JAA’in Rolü
JAA; 27 Avrupa ülkesinin havacılık ile ilgili kuralları, prosedürleri standart duruma getirmek ve böylece üye ülkeler arasında uçak, uçak parçası ve bakım personeli alışverişini kolaylaştırmak ve sivil havacılık faaliyetlerinde en yüksek emniyet standartlarını geliştirmek için oluşturulan gönüllü bir birliktir.
JAR Kuralları
JAR kuralları Avrupa Havacılık Otoriteleri Birliği olan JAA tarafından belirlenerek üye ülkeler tarafından uygulanan sivil havacılık kurallarıdır. Uluslararası havacılıkta tüm ülkeler arasında uçuş, bakım, malzeme alım-satımı ile personel değişimi için birlik sağlanması amacıyla bu kurallar konulmuştur. 1990 yılı başlarında Avrupa ülkelerinin sivil havacılık otoriteleri tarafından Joint Aviation Authorities (JAA) kurulmuş ve ISO 9000 Kalite Sistem Standartları ve FAR’lardan esinlenerek Avrupa sivil havacılık kuralları (Joint Aviation Regulations) oluşturulmaya başlanmıştır. JAA’nın kuruluşunda Avrupa ülkelerinin ortaklaşa uçak üretim çabaları büyük rol oynamıştır.
JAR Başvuru Süreci
Onaylı Hava Aracı Bakım Kuruluşları Yönetmeliği (SHY-145) kapsamında yetkilendirilmek için başvuran kuruluşlar JAA Form 2’yi, JAA Form 4’leri ve BKEK’i SHGM’ye sunmak zorundadır. SHGM, başvuru sahibinin gerekli nitelikleri taşıdığına kanaat getirirse başvuru tarihinden itibaren 30 gün içinde kuruluşun yönetim ve bakım tesislerinde denetleme yapar. Bu denetleme sonrasında SHGM, varsa eksiklikler ile sonucu kuruluşa yazılı olarak 30 gün içinde bildirir.
SHGM, bakım kuruluşunu bu yönetmelik ve ilgili talimatlarda belirtilen esaslara göre denetler. Yapılan denetlemeler sırasında JAA Form 6 kullanılır. Denetlemeler haberli veya habersiz yapılır. SHGM bakım kuruluşunun bu yönetmelik kapsamındaki faaliyetlerini, yazışmalarını, kayıtlarını vs. her zaman denetleyebilir. Ayrıca uluslararası kuruluşlar tarafından SHGM’ye yapılan denetlemeler sırasında bu uluslararası kuruluşlarda görev alan denetçiler, bakım kuruluşunu bu madde kapsamında denetleme hakkına sahiptir.
Bakım Çıkış Sertifikası
Bir bakım çıkış sertifikası, hava aracı veya komponenti üzerinde işletici tarafından talep edilen tüm bakımların BKEK prosedürlerine ve bakım verilerine uygun olarak tamamlandığından emin olduktan sonra bakım kuruluşu adına yetkilendirilmiş onaylayıcı personel tarafından imzalanmalıdır.
JAR-OPS, JAR-145, JAR-66, JAR-147 ve JAR Maintenance Aralarındaki İlişkiler Bakım organizasyonunun faaliyetlerinde öncelikle Sivil Havacılık Kanunu ve SHGM tarafından yayınlanan talimat ve yönergeler bağlayıcı kurallardır. Ayrıca SHGM’nin de uymamızı beklediği JAR’lar (JAR-OPS1 ve JAR-145) da öncelikle gözetilmesi gereken kurallardır. JAR-OPS1 kuralları, yolcu taşımacılığı yapan işleticilerin uyması gereken kurallardır. Bu kurallardan “Subpart M”, hava yolu işleticisinin, işlettiği uçakların bakımları ile ilgili sorumluluklarını açıklayan bölümdür.
Havacılık ve beraberinde uçak bakım onarımı ile ilgili tüm regülasyonların çıkış noktası olan bu gereksinimlerin detaylı olarak bilinmesi, Türk sivil havacılık ve bakım onarım sektörünün en önemli hedeflerinden biri olmalıdır.