Görüntünün İşlenmesi / Analog Kurgu
Sayısal olmayan görüntü kavramı olarak literatürde geçen analog görüntü, dijital görüntü teriminden sonra ortaya çıkmış bir kavramdır.
Bilgisayar teknolojisinin gelişmesiyle birlikte görüntü kavramı analog ve dijital olarak iki ana türe ayrılmıştır. Bu ünitede analog görüntü ve bu görüntü türünün kurgulanmasına odaklanılmaktadır.
Analog Görüntü
Belli bir ölçek içinde fonksiyonu oluşturan F (x, y), X ve Y değerleri sürekli olarak değişen reel değerler alıyorsa bu görüntü analog görüntüdür.
Analog görüntülerin bilgisayar ortamında işlenebilmesi için sayısallaşmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Analog kodlamada fiziksel miktar sonsuz sayıda değer alır ve değerleri sürekli değişirken dijitalde fiziksel miktar sonlu bir değerler kümesini alır ve bu değerler aralıklı olarak değişir.
Kurgu
Bir senaryo ya da plâna göre belli bir amaca ulaşabilecek şekilde görüntülerin ve seslerin peş peşe sıralanması kurgu olarak tanımlanmaktadır
Kuramci Kuleşov’a göre bir yönetmen filmi yaparken bağımsız, ilişkisi olmayan ve sırasına göre çekilmemiş parçaları en uygun, anlamlı ve ritmik dizi şeklinde birleştirmelidir.
Pudovkin’e göre insanoğlu da kurgu mantığında olduğu gibi küçük parçaları birleştirerek zihninde bir anlam yaratmaktadır.
Eistentein’ a ise kurguyu iki kadrajın bir araya getirilerek yeni bir anlamın ortaya çıkması olarak vurgulamıştır.
Analog Kurgu
Lineer kurgu adı da verilen analog kurgu, sinemanın ilk günlerinden beri kayıt yapılan filmlere kesme ve yapıştırma yoluyla gerçekleştirilen bir kurgu türüdür.
Kaba ve ince kurgu olmak üzere iki aşamadan oluşan analog kurgudaki ilk aşama görüntülerin izlenip parçaların kabaca birleştirilmesinden oluşan kurgudur.
Yönetmen ve diğer ilgili kişilerin birleştirilmiş görüntüleri izlemesinden sonra istenilen değişikliklerin, geçişlerin ve yazı efektlerinin eklenerek laboratuvara gönderilmesi aşamasında ses hariç görüntüye dair işlemler kabaca halledilmiş sayılmaktadır.
Analog kurgu setlerinde kurgu süreci üzerine çekim gerçekleştirilmiş kasetten yeni ve boş olan diğer bir kasede kayıt etme yoluyla gerçekleştirilmiştir. Kurgu masası olarak da adlandırılan bu sistemde kasetleri kontrol etmek, ileri ya da geri sarmak ve oynatmak için tuşlar bulunmakta, kurgu da bu masalarda bulunan tuşlar aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.
Tarihsel Süreçte Kurgu
19. yüzyılın sonlarında icat edilen sinematografideki ilk bilinçli kurgulanmış kısa filmler daha sonraları ortaya çıkmıştır.
İlk sinemacılardan George Melies ve David Wark Griffith tarafından öykü eklenerek gerçekleştirilen sinema yapımlarında kurgu işleminin gerçekleştirildiği bilinmektedir .
Sinemada kurgu konusunda en önemli gelişmeler ve icatlar Sovyet kurgu kuramcıları Kuleşov, Pudovkin, Eise nstein ve Vertov tarafından gerçekleştirilmiştir.
Günümüzde ise sinema, televizyon ya da diğer pek çok görüntüye dair yapımda kurgu, bilgisayar ortamlarında dijital olarak sürdürülmektedir.
Sinemada Kurgu
Tarihi süreç açısından sinemada kurgu televizyona kıyasla daha önce oluşmuştur. Her ne kadar televizyonun, reklam filmlerinin ve müzik kliplerinin gelişmesiyle kurgu çok ilerlemiş olsa da sinemada kurgu önemini her zaman korumuştur.
Sinema kurgusunun en önemli özelliği filme konu olan olayı bütün derinliği ile anlatırken izleyiciye o andaki duyguları yaşatmaktır.
Televizyonda Kurgu
Televizyon kurgusu temelini sinema kurgusundan almıştır. Televizyondaki kurgu sı izleyicinin konuyu en kısa sürede kavrayabilmesine ve anlayabilmesine dayalıdır.
Temel amacın televizyon yapımlarında izleyiciye en kısa sürede ve en basit şekilde mesajın ulaştırılması amacı televizyondaki kurgunun temel özelliği sayılmaktadır.
Televizyonda kurgu üretildiği programların türüne göre de değişmektedir.
Kurgu Yapma Amaçları
Türü ne olursa olsun her yapımın mutlaka kurguya yönelik bir amacı bulunmaktadır.
En basit kurgu amacı sayılan düz birleştirmede çekilmiş görüntüler senaryoya göre kısa bir zaman içerisinde arka arkaya dizilmektedir.
Kurgu Araçları
Tarihi süreçte ilk kurgu araçları olarak bir makas, yapıştırıcı ve bant oynatma mekanizmasından bahsetmek mümkündür.
. Kaset oynatıcıları, resim masası, efekt cihazı, monitörler, yazı bindirme cihazı (kj), ses masası, müzik okuyucu, kontrol etme aracı (remote control), görüntü kaydedici ve bunlar arasındaki koordinasyonu sağlayan kablolar ve birleştirici mekanizmalar kaset sistemi geçildikten sonra ortaya çıkan kurgu yapma araçlarından bazılarıdır.
Kurguda Geçiş Türleri
Kurgu yapma esnasında bir görüntüden diğerine geçerken kullanılan yöntemler görüntü geçiş türleri olarak adlandırılmaktadır. İlgili literatüre göre geçiş türleri görüntü dilinin noktalama işaretleri olarak adlandırılmakta ve farklı amaçlarla kullanılmaktadır.
Klasik Geçişler
Temel geçiş türleri olarak da adlandırılan klasik geçiş türleri analog kurguda yoğun olarak kullanılan türler olarak sinemanın ilk günlerinden beri iş görmektedir. Bunlar kesme, zincirleme, kararma ve açılma, bindirme, bulanıklaşma ve netleşme, donma, iris in ve iris out olarak sıralanabilir.
Yeni Geçiş Türleri
Görüntü işleme tarihine bakıldığında oldukça uzun zamandır kullanılan klasik geçiş türlerinin yanı sıra efektli geçiş türleri olarak da adlandırılan yeni kurgu geçiş türlerinin geliştirildiğini söylemek mümkündür.
Belli bir dönem analog kurgu setlerinde de kullanılan bu geçiş türleri sayısal kurguya geçildikten sonra oldukça sık kullanılmaktadır.
Türlerine Göre Kurgu
Sinema, televizyon, reklam veya müzik klipinde ürünün türüne ve konusuna göre kurgu biçimleri de farklılaşmaktadır.
İlgili literatürde kurgu türlerini drama kurgusu, program yapım kurgusu, haber kurgusu, tanıtım filmi kurgusu, reklam filmi kurgusu, belgesel kurgusu ve klip kurgusu biçiminde sıralamak mümkündür.