Fotoğraftan Videoya Hareketli Görüntüyü Doğuran İcatlar

Sinema ve Televizyonun varlık nedeni görüntüdür. Bu bölümde hareketli görüntünün elde edilme sürecine dair tarihi bir perspektifikten görüntüleme araçlarını ele alacağız.

Ağtabaka İzlenimi

Hareketli görüntünün temeli aslında çok basit bir şekilde açıklamak gerekirse bir yanılsamadan ibarettir.

Göz algıladığı görüntüyü beyine ilettikten sonra kısa bir süreliğine daha tutmaya devam eder ve arka arkaya gelen görüntülerin bu gecikme sayesinde üst üste binmesi kesintisiz bir görüntü yanılsamasına yol açar.

Camera Obscura

Fotoğraf makinesinin temeli kabul edilen Camera Obscura, fotoğrafın bulunuşundan yüzyıllar önce ressamlar tarafından kullanılmıştır. Latince karanlık oda anlamına gelmektedir.

Büyülü Fener

On yedinci yüzyılın en önemli buluşlarından biri olan büyülü fener [Lanterna Magica] sinema göstericisinin öncüsüdür. Saydam bir nesne üzerine yapılmış bir resmin, bir ışık kaynağından gelen yoğun ışık aracılığıyla bir perdeye yansıtılmasını sağlar.

Thaumatrope

Thaumatrope özünde çok basit bir aygıttır. Her iki tarafında bir görselin bulunduğu bir diske ve bu diskin uçlarına bağlanan iki parça ipten ibarettir.

Phenakistiscope

Gözün ağtabakası üstüne düşen görüntünün, bunu oluşturma nedenin ortadan kalkmasından sonra hemen kaybolmayıp, çok kısa süre daha kaldığını kanıtlayan ve sinemanın dayandığı bu temel özelliği açıklayan Belçikalı araştırmacı Joseph - Antoine Ferdinand Plateau tarafından bulunmuştur.

Zoetrope

Durağan resimleri deviniyormuş gibi gösteren bir aygıttır. Yanlarında küçük delikler bulunan bir silindirden oluşur. İç kısmı resimlerle kaplı olan bu silindir döndürüldüğünde hareketli bir görüntü meydana gelir.

Kineograph

1868 yılında John Barnes Linnett tarafından geliştirilmiştir. Kineograph hareketli resim demektir.

Praxinoscope

Canlandırma sinemasının da öncüsü sayılan Emile Reynaud praxinoscope adını verdiği gelişmiş bir zootrope yapar. Böylece hayal doğrudan doğruya görünür.

Zoopraxiscope

1879 yılında Eadweard Muybridge tarafından tasarlandı ve onun ünlü Chronophotography*’(Bu işaret neyi gösteriyor?) sini yansıtmak için 1880 yılında yapıldı.

Muybridge, diziyi yakalamak için parçanın yanında bir dizi kamera düzenledi. Her kamera atın elektronik bir kontrolden geçtiği anda “koptu” bu kelime yerine daha açıklayıcı bir kelime yazılmalı. Görüntüler daha sonra bir cam diske aktarıldı, silüetler olarak boyandı ve Zooprasxiscope denen bir cihazda gösterildi. Hareketli bir görüntü üreterek hızlı bir şekilde dönen diskten görüntüler yansıtıyordu.

Fotoğraf Tüfeği

Fotoğrafın bulunması ile birlikte, fotoğraftan yararlanılarak canlıların hareketlerinin çözümlemesinin yapılabileceği görüldü.

Stanford’la Muybridge’e safkan at üzerine yaptıkları deneyleri analiz eden J. E. Maray 1882 de hareketin analizi için bir âlet yaptı: Bir saniyede 12 fotoğrafın bir disk üzerine alınmasına imkan sağlayan bu âlet sinemanın atası sayılır.

Kinetoscope

Kinetograph ile ilgili ilk deneyler Edison'un fonograf silindiri kavramına dayanıyordu. Küçük fotografik görüntüler, silindir döndürüldüğünde, hareket yanılsaması yansıyan ışık ile çoğaltılacaktı. Bu sonuçta pratik olmadığı kanıtlandı.

Filmin iki kenarına açılmış deliklere giren tırnaklara ilerlemesini sağlayan bir aygıt tasarlamıştır. Üstelik poz verme sırasında film duruyor, sonra yeniden ilerleyerek bir sonraki karenin etkilenmesine olanak sağlıyordu.

Cinematographe

Sinema tarihçilerine göre sinemanın babası Lumiere Kardeşler 'dir.

Lumiere Kardeşler'in tasarlayıp, 1894 yazında Jules Carpentier adında bir optik uzmanına yaptırdıkları ilk sinematograf, hem alıcı hem de gösterici işlevi görüyordu; alıcının çektiği görüntülerin basımı da sinematografın içinde gerçekleşiyordu.