Mesaj ve Medya Stratejileri

Giriş

Başarılı hazırlanan bir mesaj hedef kitle üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilmektedir. Doğru ve tam bir şekilde hazırlanan mesajın, etkili olabilmesi için öncelikle hedef kitleye ulaşması gerekmektedir. Bu nedenden dolayı mesaj stratejisi kadar medya stratejisi de önemlidir.

Halkla İlişkilerde Mesajın Önemi

Yanlış gönderilen veya zamanında iletilmeyen bir mesaj halkla ilişkiler uygulamalarının başarısız olmasına neden olacaktır. Hedef kitle tarafından anlaşılmayan veya yanlış anlaşılan bir mesaj, kurumun itibarının sarsılmasına veya kriz iletişiminde başarısız olunmasına yol açabilir. Olumsuz sonuçlarla karşılaşmamak için halkla ilişkiler uzmanları, mesajlarını net ve doğru bir şekilde belirlemelidirler.

Mesaj Stratejileri

Başarılı bir mesaj stratejisi oluşturmak için doğru bilgi, inandırıcılık ve yineleme önemlidir. Ayrıca, açık ve anlaşılır ana bir mesaj bulmak, mesajın tek bir amaca yönelik olması ve hedef kitlenin mesajdan çıkarım yapacak olmasının unutulmaması önemlidir. Reklam stratejilerinin marka imajı, konumlandırma, yankılama ve duygusal stratejileri olmak üzere dört tanesi halkla ilişkiler amaçlı da kullanılmaktadır.

Mesaj İletişiminde Kullanılan Araçlar

Halkla ilişkiler kapsamında mesaj iletişiminde kullanılan araçlar görsel -işitsel araçlar, yazılı ve basılı araçlar, açık hava reklam ortamları ve transit reklam ortamları kullanılmaktadır. Radyo ve televizyon yayınlarına katılan yöneticilerin ve basın sözcüleri şu noktalara dikkat edilmelidir: Kişinin söyledikleri ile beden dilinin uyumlu olmalı, uygun miktarda karşıdakiyle göz teması kurulmalı, başın duruşuna dikkat edilmeli, kıyafette uygun renkler seçilmeli ve tarzına dikkat edilmelidir, basın bülteni hazırlanırken önemli noktalar girişte söylenmelidir, izleyici sıkılmamalı, “sanırım” ifadesi asla kullanılmamalı, Sorulara cevap verirken tereddüt edilmemeli, aşağılama ve kibirliliği ifade eden kelimelerden kaçınılmalı, görüşme sırasında video ve ses kaydı yapılmalı.

Halkla İlişkilerde Kitlesel İletişim Ve Medya Yönetimi

Halkla ilişkiler uzmanları için kitle iletişim araçlarında yer almak değil onları etkili şekilde kullanabilmek önemlidir.

Medya Çeşitleri

Ulusal basın: Ulusal düzeyde yayın yapan kitle iletişim araçlarıdır. Başka bir ifade ile ülke genelinde dağıtımı yapılan iletişim araçlarıdır. Bölgesel basın: Bu basın türünde bölge düzeyinde daha geniş bir hedef kitleye ulaşmak mümkündür. Bölgesel basınla iletişim kurulurken şu konulara dikkat edilmelidir:Hazırlanılan basın bülteninde yerel bakış açısı olmalı, ayrı halkla ilişkiler programı geliştirilmeli, bölgesel basında genellikle haber açığı olmasından dolayı bu durum işletmeler tarafından değerlendirilmeli, Haberin yayınlanması için sempati ve iletişim becerileri doğru bir şekilde kullanılmalı. Mesleki basılı kaynaklar: Bu kaynaklara işletme yayınları, sanayi ve ticaret odaları yayınları örnek verilebilir. Yayın araçları: Yazılı ve basılı iletişim araçlarına kıyasla daha avantajlı olan medya çeşididir. Tüketici basını: Bu tip iletişim araçlarının da hedef kitlesi bellidir. Kadın ve erkek dergileri tüketici basınına örnek verilebilir. Basınla ilişkilerde strateji geliştirmek isteyen kurumlar; yaptığınız hataları kabul etmeli, söylediklerinin ve yaptıklarının itibarlarını etkileyeceğini unutmamalı, gazetecilere kaynak olmalı, haberleri zamanında ve hızlı bir şekilde iletmeli, yalan söylememeli, basınla anlaşmazlıkları unutmalı, bencillikten vazgeçmelisiniz, kuruluşla ilgili olumsuz durumlardan gazetecilerden önce haberdar olmalı, basınla görüşmeden önce hazırlık yapmalı, tedirginlikleri varsa televizyonu tercih etmemeli, duyarlı davranmalı.

Medya İletişiminde Kullanılan Teknikler

Medya ile uzaktan temas: Medya kuruluşları ile yüz yüze gelmeden iletişim kurulmasıdır. Medya ile yakından temas: Basın kuruluşu ile yapılan yüz yüze iletişimdir. Medya ile reaktif temas: Herhangi bir olay yaşandıktan sonra, yöneticilerin o olaya tepki vermek amacıyla basınla kurduğu iletişim şeklidir. Medya ile ilişkiler konusunda kuruluşlar 5 F prensibi göz önünde bulundurmalıdırlar. Fast; basınla kurulacak olan ilişkilerde hız ve zaman önemlidir. Factual; sadece olay ve olgulardan bahsedilmelidir. Frank; içtenlik ve açık sözlülük ön plandadır. Fair; hukuk ve yasalar dikkate alınmalıdır. Friendly; dost ve arkadaşça davranılmalıdır.

Medya Stratejileri

Halkla ilişkiler uzmanları basın ile güven ve anlayış zemininde ilişki kurmalı. Basınla samimi ve güvenilir bir ilişkiye sahip olması gerekir.Medya iletişiminde başarılı olmak isteyen halkla ilişkiler görevlisi, kurumunu da iyi tanımalıdır. Medya ile iyi ilişkiler kurmak için; dürüst olun, haberiniz kullanılabilir nitelikte olsun, samimi davranışlar sergileyin, güvenilir haber kaynağı özelliğine sahip olun, iletilmek istediğiniz haberi medyaya zamanında ulaştırın, bireysel ilişkiler kurun, medyanın editoryal bağımsızlığa sahip olması önemlidir. Medya stratejisinde medya ile ilişkilerin yanı sıra medya planlaması da önemli rol oynamaktadır. Medya planlamasının aşamaları hedef kitlenin seçimi, medya amaçlarının belirlenmesi, uygun medyanın saptanması, medya programlaması veya zamanlaması şeklindedir. Medya stratejilerine yaratıcı fikirler de önemlidir. Yaratıcı stratejilerin yanı sıra medya stratejisinin belirlenmesi aşamasında göz önünde bulundurulması gereken konular şunlardır: Medya karması, hedef Pazar kapsama alanı, coğrafi kapsama alanı, programlama, erişime karşı sıklık, yaratıcılıkla ilgili konular ve atmosfer, esneklik ve bütçe konuları iyi bilinmelidir. Kurum ve kuruluşlar başarılı bir medya stratejisi oluşturmak için şu sorulara cevap aramalıdır:

Hedefimiz kimler veya hedefler kimler olmalı?

Hangi medya aracı tercih edilmelidir?

Ne kadar erişim ve sıklığa ihtiyaç var?

Medya bütçesi ne kadar?

İçinde bulunulan yıl için en iyi zamanlama ve yayın planı nedir?

Sözlü ve görüntülü medya için günün hangi saatleri seçilmeli?