Hedef Kitle ve Halkla İlişkiler
Halkla ilişkiler uzun dönemli ve karşılıklı güven temelli bir çalışma alanı olarak hedef kitlenin beklenti ve isteklerinin öğrenilmesini ve buna uygun planlama ve uygulama gerçekleştirilmesini zorunlu olarak dikkate almalıdır. Çünkü halkla ilişkiler çalışmaları ile azrulanan, söz konusu hedef kitleye ulaşarak onları temsil edilen kurum hakkında bilgilendirmek, ikna etmek ve onların beklentilerini öğrenerek buna uygun faaliyetler gerçekleştirmektir.
Hedef kitle; kurumun bünyesinde ya da çevresinde, faaliyet alanı olarak bağlantı içinde olduğu çeşitli gruplarda herhangi bir çıkarı, hakkı, isteği ya da beklentisi olan birey ya da gruplardır. Halkla ilişkiler çalışmaları ile ulaşılması hedeflenen kitle; kurumunun kapısındaki görevlisinden, bulunulan şehrin en yetkili birimlerine, bayilerden, kanun koyuculara kadar geniş bir yelpazede olabilir.
Halka ilişkiler çalışmalarında başarılı olabilmek için dikkat e dilmesi gereken bir diğer nokta, çalışmaların daha planlanma aşamasında hedef kitleye ilişkin geniş kapsamlı araştırmalar gerçekleştirilmesi dir. Özellikle kurumun vizyonu, misyonu ve değerleri çerçevesinde belirlenen kurumsal hedeflere uygun sonuçların elde edilebilmesinde kurumun hedef kitlesinin doğru belirlenmesi gerekir. Kurumsal hedefler, kurumun ulaşması arzulanan maddi başarıları da temel aldığından, halkla ilişkiler çalışmaları ile doğru bir şekilde belirlenecek hedef kitle grubu değerli görülür.
Hedef kitlenin halkla ilişkiler çalışmalarındaki rolü göz önünde bulundurularak etkin bir biçimde kullanılabilmesi için öncelikle kimleri kapsayacağının belirlenmesi, yapısının ve özelliklerinin incelenmesi, son olarak detaylı analizinin gerçekleştirilmesi gerekir. Hedef kitlenin doğru olarak belirlenmesi kendini başta halkla ilişkiler çalışmalarının başarısı olmak üzere, kurum için satış ve kârlılık oranlarında artış, rakipler arasından sıyrılma, itibarın yükselmesi vb. şekillerde gösterecektir. Tam tersi bir durumda yani hedef kitlenin doğru belirlenmediği durumlarda ise mali kaynaklar ve çaba gereksiz yere harcanacak, farklı yapıdaki gruplara uygunluğu saptanmadan aynı mesajlar iletilmeye çalışılacak, zaman ve malzeme etkin bir biçimde kullanılamayacaktır. Söz konusu sıkıntıları yaşamamak için her kurumun faaliyet alanına göre ulaşmak isteyeceği hedef kitle değişik olacağından, hedef kitlenin yapısının belirlenmesinde hedef hâline gelmemiş olanlar, henüz harekete geçmemiş olanlar, bilinçli ve aktif hedef kitle olarak gruplandırmak ve kampanya mesajı ile algısında değişim yaratılmak istenen kitlelerin aktif biçime dönüşümlerini sağlamak gerekir. Bunun içinde hedef kitle hakkında çeşitli kaynaklardan, mümkün olduğunca fazla bilginin toplanmalı ve buralardan elde edilen veri detaylı bir biçimde yorumlanmalıdır.
Hedef kitlenin yapısı ve özellikleri belirlendikten sonra analizine geçildiğinde, hedef kitleyi etkileyen gelir, cinsiyet ve yaş grubu, medeni durum ve aile bireylerinin sayısı, yaşanan coğrafi bölge ve yerleşim, eğitim ve mesleki durum gibi demografik ve tutum, inanç, değerler, eğilimler, dünya görüşü ve değerler sistemi, yaşam tarzı gibi ikincil kriterler net bir biçimde akıllarda soru bırakmaksızın ortaya konulmalıdır. Böylece hedef kitle tüm özellikleri ile ortaya konacak ve tanınacak, tanıtma aşaması olan kampanyanın yürütümünde yaşanabilecek sorunlar minimum düzeye indirilecektir.