Halkla İlişkiler Araştırmalarının Tasarlanması

Araştırma süreci, halkla ilişkilerde planlama, uygulama ve değerlendirme süreçleri olarak birbirini izleyen şemanın ilk aşamasını oluşturmaktadır. Halkla ilişkilerde araştırma süreci kendinden sonra gelen planlama, uygulama ve değerlendirme süreçlerini belirleyecek stratejik planların oluşturulmasına yardımcı bir faktördür. Bir halkla ilişkiler faaliyetine ya da programına öncelikle araştırma aşamasında toplanan veriler ışık tutmaktadır. Bu aşamada gerek örgüte gerekse hedef kitlelere yönelik olarak edinilen bilgiler, diğer aşamalar için yol gösterici nitelik taşımaktadır.

Bu nedenle örgütler hem kendi çalışanlarına hem de dışardaki hedef kitlelerine (tüketiciler, tedarikçiler, medya , hissedarlar, rakipler, çıkar grupları vs.) yönelik düzenli araştırmalar yapmalıdır. Böylelikle örgütler kamularına ve rakiplerine ilişkin bilgi edinme, stratejilerini belirleme, mesajları test etme, krizleri önleme, kendilerine yönelik güvenilirlik temin etme gibi pek çok amaçlarını gerçekleştirebilirler.

En genel anlamda “sistemli bilgi toplama ve değerlendirme süreci” olarak tarif edebileceğimiz araştırmalar, örgütsel bir sorun ya da amaç eşliğinde ihtiyaç duyulan faaliyetlerdir. Bir soruna çözüm bulmak ya da örgütsel bir amacı gerçekleştirmek için yola çıkılan araştırmalar, kendi aralarında pek çok türe ayrılırlar. Araştırmalar, örgütler ve halkla ilişkiler birimleri için oldukça zaman alıcı ve maliyeti yüksek çalışmalar olduklarından dolayı da dikkatli bir biçimde planlanmalı ve tasarlanmalıdır. Aksi hâlde bu araştırmalardan elde edilen veriler, örgütün çözümlenmesini talep ettiği sorunla ya da amaçla ilişkisiz bir bilgi yığını durumuna indirgenirler. Araştırmalar, örgütler ve halkla ilişkiler birimleri için oldukça zaman alıcı ve maliyeti yüksek çalışmalar olduklarından dolayı da dikkatli bir biçimde planlanmalı ve tasarlanmalıdır. Aksi hâlde bu araştırmalardan elde edilen veriler, örgütün çözümlenmesini talep ettiği sorunla ya da amaçla ilişkisiz bir bilgi yığını durumuna indirgenirler.

Araştırma halkla ilişkiler açısından, yönetime güvenilirlik sağlamak, hedef kitleleri belirlemek, strateji formülasyonu gerçekleştirmek, mesajları test etmek, yönetime temas konusunda yardımcı olmak, krizleri önlemek vb. gibi amaçlara hizmet edebilmektedir. Bu nedenle araştırma amacının belirlenmesine, araştırmanın planlanmasına, tasarlanmasına, veri tiplerinin ve kaynaklarının saptanmasına, araştırma takviminin ve bütçesinin belirlenmesine, araştırmaların hukuki bir sorun teşkil edip etmeyeceğine, araştırmaya başlamadan önce karar vermek gerekmektedir.

Araştırma sürecine başlamadan önce araştırmanın planının ve tasarımının yapılması, toplanacak verilerin türünün ve kaynaklarının belirlenmesi gerekmektedir.

Araştırma takviminin ve bütçesinin oluşturulması da yine araştırma yürütülmeden önce kararlaştırılmalıdır. Takvim ve bütçe ne kadar gerçekçi ve ayrıntılı hazırlanırsa, araştırma sürecinin o kadar sağlıklı yürütülmesi söz konusu olmaktadır. Ayrıca her araştırma hukuki ve etik kodlara uygun bir şekilde yürütülmelidir.

Araştırmacılar, bilimsel çalışma uğruna insan haklarını ihlal etmemelidirler.

Araştırmalar, araştırma yaptıkları kişilere fiziksel ya da psikolojik zarar vermemelidir.

Araştırmacılar hiçbir zaman veriler ya da veri toplama yöntemleri üzerinde tahrifat yapmamalı, onları çarpıtmamalı ya da başkalarının çalışmalarını izinsiz ve kaynak göstermeden kullanmamalıdır.

Araştırmacı katılımcılara karşı dürüst olmalı ve katılımcılar kendi iradeleriyle çalışmaya onay vererek katılmalıdırlar .