Halkla İlişkiler Yönetimi ve Strateji
Örgüt içinde etkin bir iletişim sürecinin yapılandırılabilmesi için öncelikle örgütün amaç ve hedeflerinin belirlenmesi, örgütsel yapının örgüt kültürüyle bağlantılı olarak iç iletişim dinamiklerinin kavranması, buna göre davranış biçimlerinin ortaya konması gerekmektedir
Günümüzde halkla ilişkiler faaliyetlerinin örgütler açısından üstlendiği pek çok önemli rol bulunmaktadır. Halkla ilişkiler faaliyetleriyle örgütsel kararlara örgüt içi ve dışındaki kamuların katılımı sağlanmakta, etkin bir örgütsel iletişim gerçekleştirilebilmekte, kurum kimliği ve olumlu bir kurum imajı oluşturulabilmektedir. Ayrıca tanıma ve tanıtma çalışmaları, lobicilik, kriz yönetimi ve sponsorluk gibi konular da halkla ilişkilerin çalışma kapsamına girmektedir. Tüm bu alanlarda başarı kaydedilmesi için örgütler ya halkla ilişkiler faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere içlerinden bir kişiyi görevlendirmeli, bir birim kurmalı ya da bu hizmeti dışarıda bağımsız olarak faaliyet gösteren kuruluşlardan almalıdırlar. Her iki biçimde de halkla ilişkiler uzmaları örgütün pozitif bir algıya sahip olması için ilişkilerini sağlıklı ve iki yönlü olacak şekilde yapılandırırlar.
İşletmelerin kendi bünyelerinde birim oluşturmalarına göre, dışarıdan bu hizmeti almalarının maliyeti daha düşüktür. İşletmelere hizmet verebilecek nitelikteki bu kuruluşlar halkla ilişkiler faaliyetlerinin yanında reklam, araştırma, pazarlama gibi işlevleri de üstlenmektedirler. Bu birimlerin faaliyetlerinde başarılı olabilmeleri için işletmeyle yakın iş birliği ve iletişim içinde olmaları gerekir. İşletmenin tüm bilgilerine sahip olmadan herhangi bir faaliyet geliştirmek mümkün olmadığı için, bu tür kuruluşların güvene dayalı bir ilişki sağlamaları gerekmektedir.
Örgüt yönetimleri halkla ilişkiler faaliyetlerine önem göstermeli ve bu rolü üstlenen birime, örgütteki diğer birimler kadar hatta daha fazla öncelik tanımalıdır. Çünkü bu birim aynı zamanda diğer birimler arasında eş güdüm ve ortaklığın sağlanmasına yardımcı olan iletişim akışından da sorumludur. Örgüt yönetimlerinin desteklemediği halkla ilişkiler birimlerinin başarılı olması beklenemez.
Halkla ilişkiler faaliyetlerini gerçekleştirecek yönetici ve uzmanlar, belli niteliklere ve donanımlara sahip olmalıdırlar. Etik kodlara uygun hareket etmek, örgütü iyi tanımak, kampanyaları ya da kamularla iletişimi yürütürken gerekli bilgi ve becerilere (yazılı/sözlü) sahip olmak bunlar arasında sayılabilir. Yeni iletişim teknolojilerine hakim olmak, ulusal ve uluslararası gündemi takip etmek, hedef kitle analizi ve medya planlaması yapabilmek, liderlik vasıflarına sahip olmak, yönetim ve organizasyon yeteneğine sahip olmak, danışmanlık görevini yürütebilmek vs. gibi pek çok bilgi ve beceri alanı, halkla ilişkiler yöneticileri ve uzmanlarının çalışma hayatını kolaylaştırmaktadır.
Görüldüğü üzere halkla ilişkiler uzmanlığı son derece yoğun bir bilgi birikimi ve beceri gerektiren bir iştir. Halkla ilişkiler uzmanlığına aday kişilerin kendilerine mesleğe hazırlamaları için tüm bunların farkında olmaları ve kendilerini yetiştirmeleri gerekir. Ayrıca uzmanlar durumu ve olanakları sürekli değişen dünyamızda bilgi ve becerilerini de sürekli yenilemek durumundadırlar. Ancak böylelikle her geçen gün değişen teknolojik yeniliklere uyum sağlayabilir ve örgüt-kamu ilişkisinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için çaba harcayabilirler.