Kampanya ve Kurumsal Hedef

Geçmişten günümüze ekonomik, sosyal, kültürel, teknolojik ve diğer alanlarda yaşanan gelişim ve değişim kurumların yönetim politikalarının değişimini ve gelişimi de beraberinde getirmiştir. Kâr amacı gütsün ya da gütmesin tüm kurumlar, hedef kitleleri ile etkin ve etkili iletişimin kurumsal başarı açısından önemi üzerinde durmakta, halkla ilişkiler çalışmalarına gün geçtikçe daha önem vermektedirler. Bu doğrultuda halkla ilişkiler, işletme işlevleri içerisinde üst sıralara taşınmaktadır. Halkla ilişkiler birim ya da departmanları, üst yönetime direkt bağlı olarak hareket edilebildiği sürece etkin sonuçlar üretebilmektedir. Aynı zamanda etkin çalışmalar yürütebilmek için halkla ilişkiler birim ya da departmanı kurumun pazarlama, satış, insan kaynakları vb. departmanları ile dirsek temasında çalışmalıdır.

Halkla ilişkiler çalışmaları günümüzde çok daha profesyonelce gerçekleştirilmekte, bu alanda birçok kampanya üretilmektedir. Kampanyalar, belirli bir amaca yönelik sonuçları üretmek üzere kaynakların bir araya getirildiği, belirli bir zaman dilimine ve bütçeye sahip, başlangıcı ve bitişi olan, planlanmış faaliyetler bütünüdür. Hedef kitleler ve konuya ilişkin detaylı araştırmalar sonucunda, kurum amaç ve hedeflerine hizmet eder nitelikte planlanan kampanyalar, en etkili iletişim teknikleri ve medya stratejileri kullanılarak uygulamaya geçirilmekte ve uygulamaların sonuçların ölçümlenerek kampanya amaç ve hedeflerine ne kadar ulaşılabildiği bu doğrultuda kurum amaç ve hedeflerine ne derece hizmet edilebildiği ölçümlenmektedir.

Halkla ilişkiler çalışmaları kapsamında üretilen ya da halkla ilişkiler birimlerinin destek olduğu kampanya alanlarını kurumsal iletişim, gündem yönetimi, pazarlama iletişimi, bütünleşik pazarlama iletişimi, kriz yönetimi, etkinlik yönetimi, kurumsal sosyal sorumluluk, siyasal iletişim başlıkları altında toplamak mümkündür.

Kampanyalar, bir bütünlük içerisinde verilen mesajlarla hedef kitlelerin üzerinde bir etki yaratmakta, farklı iletişim araç ve faaliyetleri ile gerçekleştirilen mesaj tekrarı akılda kalıcılığı sağlamaktadır. Hedef kitle beklentileri doğrultusunda düzenlenen kampanyalar ile hedef kitle üzerinde bir değer yaratılmakta ve bağlılık arttırılmaktadır.

Halkla ilişkiler, kurum ile hedef kitleleri arasında karşılıklı anlayış, kabul görme, işbirliği ve iletişimin sağlanıp sürdürülmesine yardım eden; sorunların ve konuların yönetimiyle ilgili; yönetimi kamuoyu konusunda sürekli bilgilendirerek, ona karşı duyarlı olmasına yardımcı olan; yönetimin, kamu yararına hizmet etme sorumluluğunu tanımlayıp vurgulayan; eğilimlerin önceden saptanmasına yardımcı olmak için bir erken uyarı sistemi görevi yaparak yönetimin değişikliğe ayak uydurmasına ve değişiklikten yararlanmasına yardım eden; araştırma yöntemleri ile sağlıklı ve etik ilkelere uygun iletişim tekniklerinden birincil araçlar olarak yararlanan özgün bir yönetim alanıdır. Kurumun uygulayacağı kampanyalarda amacı ve ilgili hedef kitleleri doğru tespit edebilmesi, başarılı kampanyalar ortaya koyabilmesi ile doğrudan ilişkilidir. Kurumlar;

  • Kendilerini tanıtmak,
  • Kurum imajı oluşturmak ya da var olan imajlarını güçlendirmek,
  • Kurumdaki değişiklikleri ve değişen imajlarını kamuya duyurmak,
  • Ürün ya da hizmet tanıtımları yapmak,
  • Kurumsal bağlılığı arttırmak,

Kamuoyunu toplumsal konularda bilinçlendirmek ve desteğini sağlamak vb.birçok amaç için halkla ilişkiler kampanyalardan yararlanmaktadırlar.

Bu amaçlar doğrultusunda üretilen başlıca halkla ilişkiler kampanya türleri ve halkla ilişkilerin içinde yer aldığı kampanya alanları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kurumsal İletişim
  • Gündem Yönetimi
  • Pazarlama İletişimi
  • Kriz Yönetimi
  • Etkinlik Yönetimi
  • Kurumsal Sosyal Sorumluluk
  • Siyasal İletişim

Halkla ilişkiler kampanyaları, kurum içi ve kurum dışı birçok farklı konuda geliştirilebilir.