Radyo Dalgaları İle İlgili Temel Kavramlar

Titreşim hareketiyle madde aktarımı olmadan enerjiyi bir yerden başka bir yere ileten şekil değişikliklerine dalga denir.

Dalga hareketinde aktarılan yalnız enerjidir. Madde aktarımı ya da ortamın ilerlemesi söz konusu olmaz.

Titreşim doğrultusu ile dalganın hareket (yayılma) doğrultusunun birbirine dik olduğu dalgalara enine dalgalar denir.

Aynı ortamda oluşturulan dalgaların dalga boyu, dalgayı üreten kaynağa göre değişir. Ancak, aynı dalga başka bir ortama geçtiği zaman dalga boyu değişir.

Dalga üzerindeki herhangi bir noktanın bir tam titreşim yapması için geçen süreye periyot denir ve T ile gösterilir. Periyot birimi saniyedir.

Frekans birim zamanda dalga kaynağının oluşturduğu dalga sayısına frekans denir, f ile gösterilir. Birimi s-1'dir. s-1aynı zamanda hertze eşittir.

Periyot ile frekans birbiri ile ilişkili iki niceliktir. Periyot ile frekans arasında: T . f = 1 bağıntısı bulunmaktadır

Yayılmaları için mutlaka bir madde ortamına ihtiyaç olan dalgalara mekanik dalgalar denir. Su dalgaları, ses dalgaları, deprem dalgaları, yaylarda iplerde oluşturulan dalgalar bazı mekanik dalgalardır.

Yayılmaları için madde ortamı gerekmeyen dalgalara ise elektromanyetik dalgalar denir. Radyo dalgaları, televizyon, cep telefonu sinyalleri, görülebilir ışık ve X ışınları bazı elektromanyetik dalgalardır.

19. yüzyılın ikinci yarısında Michael Faraday ve James Clerk Maxwell’in çalışmalarıyla beraber Elektromanyetizma kuramının ilkeleri de belirlenmiş oldu.

Dalga boyu uzadıkça frekans düşer, frekans yükseldikçe dalga boyu kısalır.

Elektromanyetik dalga, kablosuz iletişimde bilgi taşıyan anlamlı sinyallerin bir frekans kullanılarak uç birimler arasında taşınmasıdır

EM dalganın frekans ve dalga boyu ile ifade edilen iki önemli bileşeni vardır. Frekans ve dalga boyu çarpımı ışık hızını verir.

Yer dalgaları, yavaş yavaş zayıflayıp tamamen sönünceye kadar yeryüzü eğrisini takip eden dalgalardır

Gök dalgaları, atmosferin iyonosfer katlarına çarpıp yansıyarak tekrar yeryüzüne dönen dalgalardır.

Optik dalgalar, doğrusal olan ve iyonosfer tabakasından yansımaksızın iyonosfer tabakasını delip geçerek uzaya ulaşan yüksek frekanslı dalgalardır.

RF dalgaları uçaklar arası ve uçak -yer istasyonu arasındaki haberleşmeyi sağlar. Telsiz iletişimi, uçakların kalkış, uçuş ve iniş durumlarında uçak operasyonlarının ayrılmaz bir parçasıdır. Pilotlar ve yer ekibi kargo yükleme, yakıt durumu, hava taşıtlarının durumu ve park alanı durumu hakkında bilgi alışverişlerini RF dalgaları üzerinden telsizler ile yapar. Hava trafiği kontrolörü iletişim kurmak için belirli bir frekans kullanır.