Güvenlikte Yasal Altyapılar ve Kilit Kaynaklar

Güvenliğin sağlanması devletin temel görevlerinden biridir. Devlet iç güvenliği sağlarken kendi personelinden yararlanır. Bunun yanında özel güvenlik faaliyetlerine de müsaade eder, bu faaliyetleri kontrol eder ve denetimini yapar.

Özel Güvenlik Hizmetlerine İlişkin Genel Hükümler

Kişi ve kuruluşlar, özel güvenlik izni için valiliğe yapacakları başvuruda özel güvenlik hizmetinin konusunu, özel güvenlik hizmetinin ne şekilde yerine getirileceğini, hizmetin azami olarak kaç personel eliyle yürütüleceğini, ihtiyaç duyulacak silah ve teçhizatın miktar ve niteliğini belirtir.

Özel Güvenlik İzni: Kişilerin silahlı personel tarafından korunması, kurum ve kuruluşlar bünyesinde özel güvenlik birimi kurulması veya güvenlik hizmetinin şirketlere gördürülmesi özel güvenlik komisyonunun kararı üzerine valinin iznine bağlıdır.

Kanun kapsamında özel güvenlik, kişiler tarafından özel güvenlik görevlisi istihdam edilerek kurum veya kuruluş bünyesinde özel güvenlik birimi kurularak veya özel güvenlik şirketlerinden hizmet satın alınmak suretiyle sağlanabilir.

Geçici ve Acil Durumlarda Özel Güvenlik İzni

Toplantı, konser, sahne gösterileri ve benzeri etkinliklerde, para veya değerli eşya nakli veya cenaze töreni gibi geçici veya acil hâllerde, özel güvenlik izni vali tarafından verilir.

Geçici ve acil hâllerde özel güvenlik izni, hizmeti yerine getirecek güvenlik şirketi tarafından alınır

Özel Güvenlik Komisyonu: Özel Güvenlik Komisyonu, Kanun'da belirtilen özel güvenlikle ilgili kararları almak üzere valinin görevlendireceği bir vali yardımcısının başkanlığında, il emniyet müdürlüğü, il jandarma komutanlığı, ticaret odası başkanlığı, sanayi odası başkanlığı temsilcisinden oluşur. Sanayi odasının bulunmadığı illerde komisyona ticaret ve sanayi odası başkanlığının temsilcisi katılır. Komisyon, gerekli hâllerde başkanın çağrısı üzerine toplanır.

Faaliyet İzni

Şirketlerin özel güvenlik alanında faaliyette bulunması İçişleri Bakanlığı'nın iznine tâbidir. Faaliyet izni verilebilmesi için şirket hisselerinin nama yazılı olması ve faaliyet alanının münhasıran koruma ve güvenlik hizmeti olması zorunludur. Özel güvenlik şirketleri, şubelerini bir ay içinde Bakanlık'a ve ilgili valiliğe yazılı olarak hisse devirlerini bir ay içinde Bakanlık'a bildirirler.

Ek Önlemler

Mülki idare amirleri; kamu güvenliğinin gerektirdiği hâllerde özel güvenlik izni verilen yerlerde alınan özel güvenlik tedbirlerini denetlemeye ve yetersiz bulduğu takdirde ek önlemler aldırmaya yetkilidir.

Özel Güvenlik Görevlilerinin Yetkileri

Koruma ve güvenliğini sağladıkları alanlara girmek isteyenleri duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X -ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme, toplantı, konser, spor müsabakası, sahne gösterileri ve benzeri etkinlikler ile cenaze ve düğün törenlerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X -ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.

Ceza Muhakemesi Kanununun 90’ıncı maddesine göre yakalama.

Görev alanında, haklarında yakalama emri veya mahkûmiyet kararı bulunan kişileri yakalama ve arama.

Yangın, deprem gibi tabiî afet durumlarında ve imdat istenmesi hâlinde görev alanındaki işyeri ve konutlara girme.

Hava meydanı, liman, gar, istasyon ve terminal gibi toplu ulaşım tesislerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X -ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.

Genel kolluk kuvvetlerine derhal bildirmek şartıyla, aramalar sırasında suç teşkil eden veya delil olabilecek ya da suç teşkil etmemekle birlikte tehlike doğurabilecek eşyayı emanete alma.

Terk edilmiş ve bulunmuş eşyayı emanete alma.

Kişinin vücudu veya sağlığı bakımından mevcut bir tehlikeden korunması amacıyla yakalama.

Olay yerini ve delilleri koruma, bu amaçla Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 168'inci maddesine göre yakalama.

Türk Medeni Kanunu'nun 981'inci maddesine, Borçlar Kanunu'nun 52’nci maddesine, Türk Ceza Kanunu'nun 24 ve 25'inci maddelerine göre zor kullanma.

Özel güvenlik görevlileri sayılan yetkileri sadece görevli oldukları süre içinde ve görev alanlarında kullanabilirler.

Özel güvenlik Yönetmelik'e uygun önleme araması yapabilir. Bunu aynı cinsiyetteki kişinin yapması gerekir.

Silah Bulundurma ve Taşıma Yetkisi

Hangi koruma ve güvenlik hizmeti için ne miktar ve özellikte ateşli silah bulundurulabileceği komisyon tarafından belirlenir.

Özel Güvenlik Eğitimi

Özel güvenlik temel eğitimi teorik ve pratik eğitim ile silah eğitiminden oluşmak üzere yüz yirmi ders saatinden; yenileme eğitimi altmış ders saatinden az olmamak üzere düzenlenir.

Özel Güvenlik Hizmetlerinde Görev Hayvanı Kullanımı

Özel güvenlik hizmetleri yürütülürken güvenlik personelinin görevini yapmasına yardımcı olmak üzere görev hayvanlarından yararlanılabilir. Uygulamada bu görev hayvanlarının genellikle dedektör köpeklerden oluştuğu görülmektedir. Ancak görev hayvanı olarak köpek dışındaki hayvanların da kullanılması mümkündür. Her ne kadar yalnız genel kolluk faaliyetleri kapsamında atlı polislerin varlığı bilinse de korunan yerin bir arazi parçasına ilişkin olması durumunda özel güvenlik faaliyetinin eğitimli atlar kullanılarak yapılmasının önünde bir engel bulunmamaktadır.

Terör örgütlerine aidiyeti, iltisakı ve irtibatı olan kimseler özel güvenlik şirketlerinin kurucusu, ortağı ve çalışanı olamazlar.